evo bil v Hoodu in v Bunkerju.....bom napisal svoje subjektivno mnenje in vnaprej povem, da precej svojega navdušenja od prej jemljem nazaj. Še vedno pa zagovarjam ločitev med hamburgerji in pleskavicami.
Hood Burger
Pridem na lokacijo, robo so še imeli in gužve ni bilo. Naročim double Le Brie. Vnaprej dobim priporočilo, da predlagajo medium, pečeno meso, samo da nekaterim ne paše niti malo roza in je well done kar težko spečt. OK, jaz bi še malo manj od medium prosim+krompirček. Vmes dobim v roke Mladino in berem. Malo visoka ocena se mi zazdi ampak zaupam in upam dalje. Mojster vzame bombetko, prereže, namaže s stopljenim maslom obe strani in hop na ploščo. Fino....do tukaj super. Potem pa se iz hladilnika prikažeta dve predoblikovani WTF??? hladni polpeti in se takoj pridružita polovičkam bombet, prej pa še dobita vsaka malo posipa iz popra in soli. OK pomislim, sej bo v redu. Kruh je že, mojstra vmes izmenjata par napotkov en drugemu in od nekje se prikaže rukola in brie. Vmes se polpetki obrnejo in na njih mojster razporedi še brie. Rukola že počiva na spodnji polovički bombetke in kmalu sledita obe polpeti z brijem, rezina paradajza in mensezdi še neka omaka. Distanca pač, mal bi rad pozabil. Preboden s večjim zobotrebcem roma burger v klasično burger papirnato vrečko. Kul.....krompirček se še peče ampak ga ne čakam in hitro zagriznem. Sledi pa.........hladen tuš, čeprav je že itak mrzlo.
Najprej naj spomnim, da naj bi bil ta koncept burgerja naslonjen na prave ameriške okuse. Več mesecev se je iskalo in testiralo prave mešanice mesa in razvijalo lastno originalno omakco in bombetko. Well my dear boys.....BULLSHIT!!!!!
Strike one: burger ima premajhno razmerje med maščobo in mesom in je zato brez pravega OKUSA.
Strike two: mleto meso za burgerje se ne oblikuje predhodno. S čim manj stiskanja se oblikuje ohlapna kroglica iz tiste mase, ki pride iz mašine, se jo fino posoli in popopra s črnim poprom in spusti na razbeljeno ploščo z malo masla. Kepo se pusti par sekund in z enkratnim gibom lopatke stisne in splošči v burger. Tako se omogoči žepke v mesu, kjer se zbere božanski sok mesa. Med tem se na spodnji strani rojeva glavna komponenta okusa. Kot posledica karamelizacije se ustvari nezgrešljiv okus pečene "seared" govedine in obenem se površina zapre. Burger se obrne in počaka minutko preden se ga obloži s sirom, vzame pokrov in doda na ploščo za dve žlici vode ter pokrije za minuto, da para kremasto stopi sir. Potem se odkrije, burger zloži in postreže. NOTHING REMOTELY SIMILAR HAPPENED HERE!!!!!!!
Strike three: kruh, čeprav domač oz. posebej pogruntan ,je daleč od prave hamburger bombete. Omake in sira, ter izostanka čebule v klasičnem hamburgerju pa sploh ne komentiram.
Hamburger ni to, kar sem pričakoval. Postaja pa očitno razvpit, ko sem jedel so prišle še tri ali štiri stranke, ki so prebrale ali videle predstavitve v medijih. Fanta sicer vedno poudarjata, da imata željo po učenju in moje skromno mnenje je da lahko nadaljujeta z učenjem. Prvi korak je, da si vzameta HD paket pri Telemachu, ki vsebuje program FOOD NETWORK HD. V enem dnevu lahko večkrat zasledita postopke priprave hamburgerjev, ki so si zanimivo, vsi v osnovi skoraj enaki in obenem zelo različni od njunega.
Toliko o znamki Hood Burger.
-------------------------------
Bunker Beer Concept in njihov Irish Black Angus burger - Gospodarsko razstavišče(vhod skozi paviljon Jurček)
Tu bom kratek. Meso je res izjemno. Pravilno razmerje maščobe in mesa. Močan, morda za nevajene lahko tudi premočan okus Black Angus govedine. Žal niso vprašali po stopnji pečenosti in jaz nisem vprašal. Karamelizacija je delno uspela, hamburger pa bi bil boljši, če bi bil nekje med medium in začetkom poti do well done. In zdaj glavna stvar......nažalost v Bunkerju koncepirajo hamburger kot opečen sendvič s ciabbato ali pa gre za razmontiran hamburger, z vsemi sestavinami na krožniku, lahko tudi s pečenim krompirjem, a kruh je zraven le za prilogo-narezana francoska štručka. Bunker Beer Concept je gostilnica, ki bazira na vrhunskih pivih predvsem Belgije in hrana je bila vsekakor dobra, pivo pa je pasalo zraven ko ata na mamo. Žal mi je, da nimajo v ponudbi klasičnega hamburgerja in cheeseburgerja, ker bi bila to lahko dih jemajoča izkušnja za naše razmere.
Toliko o Bunkerju.
-----------------
Kratko za konec.......ni vse zlato kar se sveti in bolje vrabec v roki, kot golob na stehi.
Adios!!