Gretje v avtu se hitro shladi

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Živjo

Ali je to normalno, ko avto stoji-ugasnjen, da po petih minutah začne pihati mrzlo, ko pa avto prižgem pa spet začne pihat zlo toplo.
Sem že parkrat čakal nekje pa sem moral na vsakih 10 minut vžigat avto, ogret kabino in je bilo mir za 5-10 minut, nato spet.
Zakaj se tako hitro shladi v avtu? Je to normlano ali
sprasujem se.gif

lp

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Seveda je normalno, da začne pihat hladno, ko motor ne deluje. Nekateri sicer imajo gretje tudi če je kontakt, ampak samo višji razred, če se ne motim.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.668
6.708
113
pri taščici
ksz
Malo manj se vozi okoli grmov in dečvo dam pod kovter prpel....

Normalno, ker voda ne kroži (pumpa ne dela) in se pečka ohladi.
Nekateri novejši avtomobili nimajo več pumpe gnane preko jermena ampak električno in je možno da dela pod kontaktom že?!

Nazadnje urejeno:

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ne poznam avta, ki ima električno gretje na terenu, razen Toyote RAV4 EV (EV = Electric Vechile).
Imajo pa nekateri Webasto grelec.
wink-1.gif

Drugače je pa normalno, da se te dni avto hitro shladi. Konec koncev so te dni bila jutra do -10 stopinj Celzija, čez dan pa -2 ni bilo nič neobičajnega. Kake spodobne toplotne izolacije pa avtomobili itak nimajo.

Ogo

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.668
6.708
113
pri taščici
Tudi jaz ne poznam, samo mogoče se da električno gnano pumpo tako "programirat" da dela tudi pri ugasnjenem avtu. In tako imaš bistveno več vode v obtoku kot jo je sicer v pečki...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Samo na kontakt ne moreš gret, pa tudi črpalko ne bo vrtelo v nedogled, oz. se voda hitro shladi. Je kvečjemu za par minutno premostitev.
Recimo izračun. Za gret svojo rit, bi rabil ene 2 kW grelec. To dobit iz 12 V baterije, pa pomeni slabih 170 A toka. To je pa enormno za en navaden avto z 12 V električnim sistemom.
Zato se pa prodaja Webasto.
wink-1.gif

Ogo

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.668
6.708
113
pri taščici
Ne gledaš v mojo smer!
Koliko je vode v pečki (recimo da pol litra)
Koliko je vode v sistemu (recimo da 5 litrov)
Če imaš pumpo gnano preko jermena je konec veselja ko ohladiš pol litra vode.
Če imaš pumpo gnano z elektriko imaš na voljo pet litrov vode za ohladit - 10x več.....seveda če je tako narejeno da pumpo lahko zaženeš kljub ugasnjenemu avtu....

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Tukaj se ne sme gledati samo količina vode v pečki ali motorju, upoštevati je potrebno maso pečke in motorja. Pečka ima maso nekaj kg in jo hitro "ohladiš" medtem, ko je masa motorja katerega "ohlajaš" s pomočjo vode sigurno 20x večja.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Tukaj se ne sme gledati samo količina vode v pečki ali motorju, upoštevati je potrebno maso pečke in motorja. Pečka ima maso nekaj kg in jo hitro "ohladiš" medtem, ko je masa motorja katerega "ohlajaš" s pomočjo vode sigurno 20x večja.
Traba je gledat tudi površino, tako pečke kot motorja, pa računat da z ohlajeno vodo iz peæke hladiš motor še od znotraj.

Kaj dosti s električno pumpo nebi dosegel, se pa bi ogrel pri porivanju avta potem, ko ti pumpa izprazni akumulator

blaz_opc

Pripravnik
27. apr 2008
91
0
6
41
Obišči stran
recimo pr men v avtu je pa tko,da če avto ugasnm recimo če dal časa stojiš v koloni al pa pred rampami.
lahko pol sam prtisnem tm k je auto pri zračenju in klub ugasnemu motorju avto greje ali hladi (tut klima) še nadalnih 5 min.

avto je: opel astra opc l.2008
cheer.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Audi A8 ima to funkcijo (Rest) na klimi v l.2000 imam (če se prav spomnim je tudi l.96 že imel to, sam sem mal pozabil). Iz navodil, ki jih imam: vklopiš lahko Rest tipko še 30 minut po tem ko ugasneš avto. Greje avto iz hladilne tekočine po pritisku gumba še max. 12 minut.

Shando

Pripravnik
21. avg 2007
287
0
16
LJ
Citat:
Uporabnik blaz_opc pravi:
recimo pr men v avtu je pa tko,da če avto ugasnm recimo če dal časa stojiš v koloni al pa pred rampami.
lahko pol sam prtisnem tm k je auto pri zračenju in klub ugasnemu motorju avto greje ali hladi (tut klima) še nadalnih 5 min.

cheer.gif
Za gretje čisto verjamem. Ampak da bi klima, ki potrebuje kar nekaj kW moči, hladila še naprej ob ugasnjenem motorju. To bi pa res rad videl
tongue-1.gif

Sicer pa sem poleti večkrat ob Jezeru in bi si to mogoče lahko ogledal kar v živo
wink-1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Nekaj kg ?
Nekaj dkg, ne nekaj kg

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ce bi avto imel dodatno elektricno crpalko bi grel se nekaj casa ker ima blok motorja precej veliko maso in se voda v motorju ne shladi nekaj casa.

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Audi A8 ima to funkcijo (Rest) na klimi v l.2000 imam (če se prav spomnim je tudi l.96 že imel to, sam sem mal pozabil). Iz navodil, ki jih imam: vklopiš lahko Rest tipko še 30 minut po tem ko ugasneš avto. Greje avto iz hladilne tekočine po pritisku gumba še max. 12 minut.
Tudi moja mečka ima tipko rest,katero pritisneš ko ugasneš avto in normalno dalje greje kabino.Res je da nisem meril časa,kako dolgo bi to šlo,sigurno pa kakih 20 minut. Za toliko časa sem to že uporabil,tud ko skočiš v trgovino ja fajn zadeva,se pol vsedeš v topel avto. Na kak princip pa to deluje,pa nimam pojma.

blaz_opc

Pripravnik
27. apr 2008
91
0
6
41
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Shando pravi:
Citat:
Uporabnik blaz_opc pravi:

cheer.gif
Za gretje čisto verjamem. Ampak da bi klima, ki potrebuje kar nekaj kW moči, hladila še naprej ob ugasnjenem motorju. To bi pa res rad videl
tongue-1.gif

Sicer pa sem poleti večkrat ob Jezeru in bi si to mogoče lahko ogledal kar v živo
wink-1.gif

ni problema lahk vidš,če boš kej okol jezera skakal. Sej tut jst sm bil presenečn pa je polet lepo hladno pihal.
cool-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
No, za ogrevanje je tudi Webasto icer bil v mojem prejšnjem avtu. Za hlajenje poleti (ne poganja sicer klime, ampak skrbi za ventiliranje, pa je par stopinj hladneje), je pa solaren šibedah, ki napaja ventilator ko je ugasnjen. Dela avtomatsko, samo če ga imaš na soncu poleti je pač namesto plus 45 stopinj samo plus 38 - še vedno vroče, tako da ni kakega blaznega efekta ko se usedeš v vroč avto...

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Don_kugla pravi:
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Tudi moja mečka ima tipko rest,katero pritisneš ko ugasneš avto in normalno dalje greje kabino.Res je da nisem meril časa,kako dolgo bi to šlo,sigurno pa kakih 20 minut. Za toliko časa sem to že uporabil,tud ko skočiš v trgovino ja fajn zadeva,se pol vsedeš v topel avto. Na kak princip pa to deluje,pa nimam pojma.
To gretje je povezano z akumulatorjem (ne gretje samo, ampak čas trajanja gretja) in sicer, ko napetost akumulatorja (zaradi delovanja ventilatorja oz. še kakšne druge zadeve) pade na ne vem kakšno točko, se gretje ustavi, saj drugače ne moreš vžgati avta.

Nisem tolk pameten, samo navodila sem prebral
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.668
6.708
113
pri taščici
Če nima električnega grelca, potem mora ventilator precej časa laufat da bi spraznil aku. Predvidevam da porabi manj kot pa prižgane luči....edino ne vem koliko porabi el. pumpa....