Greta

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
  • Všeč mi je
Reactions: ales85 in MrDaco

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.168
1.174
113
In če boš ostal na clean diesel bo kaj manj mikro plastike?
Se zavedaš koliko giga ton sranja vsako leto v luft fuknejo izpuharji?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.289
6.116
113
V Berlinu so se protestniki zalepili na 40 cest. Večino so lahko odlepili, pri nekaterih so morali odstraniti asfalt.

berlin letzte generation.png

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.224
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Pa da ne bo pomote, niti ne kritiziram srednjega ali nižjega razreda. Tu se stvari še relativno zelo racionalno kupujejo in uporabljajo (kak "bombonček"ki si ga kak posameznik ali družina privošči kljub "nepotrebnosti" ni kritičen).

Izdelovanje in distribucija milijarde ton dobesedno "šare",za dobesedno enkratno uporabo (nizkokvalitetna oblačila,oprema,elektronika,....). Izdelovanje in prodaja izdelkov katerih sam niti ne moreš več popraviti temveč si prisiljen kupiti drugega oz plačevati absurdne zneske za nadomestne kose. Marsikateri NOV artikel ne doseže neke "starosti".
Artikli spakirani v absurdne količine embalaže. Pritiski "družbe" da je potrebno vedno in povsod nekaj novega, oddaljenega, dragega......

Seveda tudi jaz ne mislim, da bi morali vsi živeti v votlini ob kruhu in vodi. Tudi jaz si rad privoščim kar ni življenjsko nujno in tudi na kakšno potovanje in dopust se odpravim.
Največji problem je to kar tudi ti omenjaš, brezglavo kupovanje stvari, ki se jih sploh ne potrebuje. Ali pa so tako slabe kvalitete, da že ob prvi uporabi razpade in roma direkt v koš. Pa naročanje poceni cenenih neumnosti iz Kitajske... Mnogo ljudi recimo kupuje razna orodja in pripomočke, ki jih sploh nikoli zares ne potrebuje ampak, ker so v Lidlu in Hoferju... poceni jih kupi, ker morda bo pa mogoče enkrat rabil. Velik problem so trendi in moda. Pa ne samo pri oblačilih ampak na vseh področjih. Če nimaš zadnje pol leta nič novega iz IKEje si že luzer, ali pa vsake nekaj let nove kopalnice, ker so pač trenutno v modi drugačne barve ploščic...Da ne omenjan kuhinje, kjer mora biti tudi vse v najnovejšem trendu...
Me zanima koliko ljudi še pokliče kakšnega serviserja ali stopi do urarja, čevljarja, šivilje...?

Zase nikakor ne trdim, da sem kaj boljši od drugih. Tudi jaz proizvedem veliko odpadkov. Najboljša fora je, ko grem v Lidl kjer je čisto vsaka stvar zapakirana v ogromno plastike potem mi pa na blagajni prodajo papirnato vrečko s katero bom rešil svet :valjamse:.
Težko je biti pameten in vedeti kako bi bilo najbolj prav za okolje in da bi tudi ljudje bili zadovoljni in imeli dovolj česar si pač želi vsak posameznik. Vsekakor pa ta "zelena agenda" z Greto na čelu ni prava smer. Nit najmanj. Je samo agenda, ki nekaterim polni žepe.

• Všeč mi je
Reactions: Trigger

erikson

Guru
25. avg 2007
22.289
6.116
113
Povzročali so dolge zastoje in jezili voznike.

Sicer ima asfalt še vedno na roki in bo moral sam reševati.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Neomejena rast na omejenem viru.......nekaj v tej zgodbi ne štima.

Človeška populacija nezadržno in eksponentno raste. "Nerazviti" vzhod in jug želita čimprej doseči "zahodni" standard.

Trenutni kapitalistični pristop k čimvečji proizvodnji/prodaji/potrošnji ne bo špilal za vedno. Globalna populacija bi vsi furali zahodni standard z elektroniko (vsake 2 leti nov telefon, vsake 5 let nov TV, pralni stroj,...., vsake 7 let nov avtomobil,....). Za trenutno število ljudi na zemlji to ni mogoče, kaj šele za podvojeno oz potrojeno populacijo v naslednjih desetletjih....

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.276
2.535
113
Zanimivo.
Noben od teh 'zalimancov' ni nasprotoval 'odrešitvi'! In tako z asfaltom na roki ohodi okoli in išče rešitve.
Zeleni pussiy-i.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pohvalno. Žalostno pa je,da dandanašnji trendi gredo v popolnoma drugo smer. Priznali ali ne, trenutno je poraba in konzumacija hrane/oblačil/elektronike/goriva/..... all time high na prebivalca,vsaj v razvitih državah.

Kapitalizem je sam nase čudovita stvar, ampak zahteva nenehno rast in dobiček.....in tako v nedogled.

Sam uporabljam večino če ne vseh stvari do bridkega konca. Če funkcionira,me ne zanima koliko A++++ ima,pa kak nov procesor/ekran/kamera je na najnovejšem fonu/tablici/..... Oblačila uporabljam do meje uporabnosti,če ne zunaj pa doma.... Ampak koliko je % takih v družbi? Glede na gnečo v raznoraznih trgovskih centrih, avto salonih, dopustniških destinacijah pol sveta daleč,......

Pa da ne bo pomote, niti ne kritiziram srednjega ali nižjega razreda. Tu se stvari še relativno zelo racionalno kupujejo in uporabljajo (kak "bombonček"ki si ga kak posameznik ali družina privošči kljub "nepotrebnosti" ni kritičen).

Izdelovanje in distribucija milijarde ton dobesedno "šare",za dobesedno enkratno uporabo (nizkokvalitetna oblačila,oprema,elektronika,....). Izdelovanje in prodaja izdelkov katerih sam niti ne moreš več popraviti temveč si prisiljen kupiti drugega oz plačevati absurdne zneske za nadomestne kose. Marsikateri NOV artikel ne doseže neke "starosti".
Artikli spakirani v absurdne količine embalaže. Pritiski "družbe" da je potrebno vedno in povsod nekaj novega, oddaljenega, dragega......

Pa vsi vemo da imamo problem. Pa to ne z CO2 in podobnimi jajci. Problem imamo z smetmi in vsem ostalim povezanim z proizvodnjo, distribucijo in uporabo "stvari" še preden postane smet. Mikroplastika se je našla že na vseh koncih sveta,v naravi z lahkoto najdeš kup odpadkov,da ne govorim o rekah in ozračju......

Pretirana potrošnja zahteva pretirano proizvodnjo in distribucijo,vse skupaj pa fantastično onesnažuje naš planet. Toplogredni plini verjamem da so problem,čeprav sam vseeno onesnaženje in pretirano izčrpavanje resursov vidim kot veliko večjo grožnjo prihodnosti.
Vse za čimvečje dobičke in vsakoletne dividende. Liberalni kapitalizem v vsej svoji lepoti. :jok: