Grajena vs. montažna hiša

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To, da se delajo bajte za par generacij, je passe....to je bilo pred 100 leti aktualno.

Niti ne.

Jih dosti poznam, ko živijo 3 generacije pod isto streho.

Ja dobro no šefe, koliko let pa je 3 generacije? bajta je morala biti postavljena pred cca 100 leti potem, edino če so to kakšni romi, da se množijo pri 10 letih
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Citat:
Uporabnik Anamarija pravi:
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Probaj pogledat par montaznih, kjer nekdo zivi leto, dve, tri! Sem poslusal dolocene stvari in naposled videl kolegovo lumar bajto po nekaj letih zivljenje v njej! Stene povsod razpokane, da ze na dalec vidis prepih! Menda hodi proizvajalec to popravlajt, sorry ampak bajto postavis da zivis v njej, ne pa da ti majstri se pet let hodijo stene kitat! To in pa zvocna izolacija med prostori bi mene skrbelo!

Ampak ce bi bilo treba na brzino spokat bi vzel tudi montazno! Nimam pa nobene od obeh, nekoc!
smile-1.gif

shocked-1.gif
Ne vem sicer kakšna sranja zdaj prodajaja, ampak mi v montažni živimo že 22 let pa ni nič z njo narobe.
Razlike v gradnji so zagotovo, ampak za potem pa jih jaz niti ne vidim. Mogoče naša hiša malo bolj tesni (ampak tu so spet lahko drugi dejavniki: okna itd. - ne vem, se ne spoznam).

Katero montažno pa imate?

corsol

Guru
11. mar 2010
3.085
1.038
113
pravite, da pri zidani lahko marsikaj narediš sam .................. ne vem zakaj pri montažni tega ne bi mogel, naročiš pač do osnovne gradbene faze najprej pa po želji, ...ok razlika je da lahko pri zidani zidove "sam" zidaš , ampak zidovi so še najcenjši od vsega, malenkost v primerjavi z vsem ostalim.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.344
113
Ja brez zamere, se že po postu vidi.

Ytong je zidanje x 2 .. v ceni. Drugih lastnosti nisem komentiral. Pa pri Ytongu je tudi plata, tako da je sušiti ravno toliko treba.

Ko sem zgoraj komentiral montažno vs. zidanje s ceglom sem predpostavljal živce v zvezi s tem, da znaš in imaš čas narediti tudi sam kaj.

Zidana hiša ne bo prišla 1.000€ po kvadratu, kakor pride montažna. Marsikdo si jo spravi skupaj tudi za po 500 po kvadratu. Mora pa znati narediti tudi marsikaj sam in za veselje delati.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.344
113
Prednost montažne gradnje do osnovne gradbene faze je samo v tem, da imaš že narejeno fasado brez oken, vrat, notranjih inštalacij (od ponudnika do ponudnika različno).

Vendar za nižji denar ti pozidaš zidove in daš narediti fasado. Tudi, če ti drugi delajo do iste točke.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Mojster, to je vse OK, ampak večina folka ni sposobnega da bi sami delali bajto, cajta pa nimajo sploh.

Če je nekdo takšen mojster, da bi bajto postavil sam, verjetno ne bi na forumu spraševal o tem?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To, da se delajo bajte za par generacij, je passe....to je bilo pred 100 leti aktualno.

Niti ne.

Jih dosti poznam, ko živijo 3 generacije pod isto streho.

Ja dobro no šefe, koliko let pa je 3 generacije? bajta je morala biti postavljena pred cca 100 leti potem, edino če so to kakšni romi, da se množijo pri 10 letih
smile-1.gif

Postavili so jo recimo tisti, ki imajo dobrih 60 let, pri njih živi otrok s partnerjem, dobrih 30 in vnuki, kaj vem, 5-10 let.

Da te potolažim, vem tudi za primer, ko je hišo postavil sošolčev praded, pa še sedaj živijo v njej.

On:kako pa narediš pri montažni, če hočeš imeti kako dodatno vtičnico ali stikalo?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.344
113
Mislim, da je vsakdo, ki je pred gradnjo hiše v precepu in da zaradi tega sprašuje. Ko imaš ti našparano 30, 40, 50 ali 60 tisoč €, si hitro blizu dileme ali spraviti samo zidano pod streho ali še malo počakati in rukniti do osnovne gradbene faze montažno. In to je pomojem bistvo vprašanja.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Ytong je zidanje x 2 .. v ceni. Drugih lastnosti nisem komentiral. Pa pri Ytongu je tudi plata, tako da je sušiti ravno toliko treba.

Plato lahko naročiš ytongovo.

Pa saj pri zidani tudi ni nujno, da uporabljaš malto. Razen za prvo vrsto cegla:

porotherm1.jpg

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.344
113
Veš kaj sem mislil. Vsako stvar se da pa še razčlenit. Predvsem pa zakomplicirat in podražit. Primer: "grafitni" stiropor.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
avtor naj se zjasni....ali ga zanima zidana nasproti montažna,...ali bi rad zraven še kompliciral samoizvedbo.

Če imaš 150 jurjev za montažno...potem jih imaš tudi za zidano. Stvar odločitve. Za ta denar ti jo bodo drugi postavili v zelo kratkem času (torej imaš tudi za siporeks izvedbo kakro tudi za leseno in vrag ga vedi kaj še)...

Če pa denarja nimaš...pa montažne itak da ne moreš postavit, lahko pa začneš z zidano pa prideš do kamer potem prideš..in potem si tam da zidana traja in traja in traja....

Torej..finance so?

JA: isti drek za katero so določiš (finančno)
NE (delno): zidana....pa delaš kolikor je cvenka, ter napreduješ kolikor se sproti nakaplja (pogosta SLO folklora...pa ne zato ker bi si ljudje želeli, pač pa zato ker imamo standard v ku...).

Sam sem pristaš zidane..če mene kdo vpraša
wink-1.gif
, montažnega je zame maksimum od maksimuma strop mansarde iz mavčnokartonskih plošč.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Dobro no..obstajajo montažne za veliko manj denarja, tudi za 50 se že dobi.

Kakšna pa je kvaliteta, pa ne vem, je pa zrasla ena tu zraven nas, pa lahko poročam čez par let
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:

In nenazadnje, če je hiša vredu zgrajena in vzdrževana, bo lahko v njej živel še vnuk ali pravnuk s svojo družino, kar pri teh montažnih ne bi mogel trdit.

tale tvoj argument, da bojo lahko še vnuki živeli je edn izmed bolj bednih. poglej si zaj zidane bajte ki so stare 30+let. in kaj je treba vse nardit, če jo kupiš in se vseliš
Kaj pa je treba narediti pri montazni stari 30 let?
Baje nic, tudi teh 30 let niso nic delal. Vsaj tako pisejo nekateri predvsem tisti ki oisejo da jo placas,vselis in pozabis na vzdrzevanje.

Poznam dve marleski stari 30 let. Do sedaj so samo kljucanvico zamenjal ker so kljuc zgubil. No potem pa je konec sanj in DOBRO JUTRO

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Ampak...marlerske so drage ko žafran...za tisti denar dobiš že zazidano
smile-1.gif

jaz gledam na montažne kot na cenovno bolj ugodno varianto, če je finančni strošek enak, potem itak zidana FTW.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Ja brez zamere, se že po postu vidi.

Ko sem zgoraj komentiral montažno vs. zidanje s ceglom sem predpostavljal živce v zvezi s tem, da znaš in imaš čas narediti tudi sam kaj.

Zidana hiša ne bo prišla 1.000€ po kvadratu, kakor pride montažna. Marsikdo si jo spravi skupaj tudi za po 500 po kvadratu. Mora pa znati narediti tudi marsikaj sam in za veselje delati.

500 po kvadratu niti slučajno ne.
ne-ne-1.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.344
113
Če si fajn štručko, si jo zlahka narediš. Če si pa poleg tega še nezaposlen, si jo pa lahko narediš tudi za samo 5 jurjev .. celo.

Sam nimam utvar, da bom zidal za 500 na kvadrat. Za jurja pa tudi sigurno ne bom.