Grajena vs. montažna hiša

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Pozdrav,

a mi lahko nekdo zares pove pluse in minuse tako montažnih kot grajenih hiš? Res si želim dobiti nepristransko ter strokovno mnenje zakaj ja in zakaj ne.
No, morda sem optimist, ker upam, da bo na forumu kaj drugače kot sicer, ko vsak svoje hvali, potem pa dodamo še ščepec predsodkov in nekaj kar je nekdo slišal od žnj oseb, prilijemo nepoznavanje dejanskega stanja... in dobimo recept, ki ni vreden pol kozarca tople vode. Ampak dajmo, poskusimo...

17758-icon_confused.gif

- hitrost gradnje je v prid montažni, tudi manj živcev ti gre kot če greš sam zidat

Me pa bolj zanima dejansko bivanje in vzdrževanje montažne hiše, ipd.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Probaj pogledat par montaznih, kjer nekdo zivi leto, dve, tri! Sem poslusal dolocene stvari in naposled videl kolegovo lumar bajto po nekaj letih zivljenje v njej! Stene povsod razpokane, da ze na dalec vidis prepih! Menda hodi proizvajalec to popravlajt, sorry ampak bajto postavis da zivis v njej, ne pa da ti majstri se pet let hodijo stene kitat! To in pa zvocna izolacija med prostori bi mene skrbelo!

Ampak ce bi bilo treba na brzino spokat bi vzel tudi montazno! Nimam pa nobene od obeh, nekoc!
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.962
113
pri taščici
pa montazne prodajajo kao zrakotesne....

Jaz sem za klasiko.
res da ne mores septembra krompir pobrati 1. novembra pa se vseliti ampak ce je to prioriteta pri hisi potem....
Tudi v zidano se lahko vselis v kake pol leta, samo je pa dobro kak susilc laufat med gradnjo...
Itak ti pa ponavadi cajta zmanjka ce ne drugje pa na.kihinjo in pohistvo cakas nekaj mescev.

I

Izbrisan uporabnik 474

Pri Lumarju je trenutno problem, ker celoten material uvaža iz Avstrije (lepljene nosilce), ki izgleda niso pravilno sušeni in lepljeni.
Se pa na tem področju precej spreminja, saj se v bližini Maribora pripravlja velik lesni center z world class robo. Zaenkrat je v načrtu linija za lepljene nosilce, kasneje pa še linija za lepljene celotne stene (podobno pripravlja tudi LIK Kočevje oz. NOLIK)...

Trenutni trendv svetu je izdelava lepljenih nosilcev (ki so temelj montažnih hiš), v naraščanju paje trend celotnih lepljenih sten, ki imajo ogromno nosilnost in so primerne tudi za večnadstropne stavbe...

Moje mnenje je, da če je montažna hiša narejena kot se spodobi, je nekje enakovredna ciglu. Če ne, znajo biti problemi. Ampak to velja tudi za zidano...

Twister87

Pripravnik
14. avg 2009
481
0
16
37
sorry za offtoppic: to, da se lahko po pol leta vselis, priporocaj sovraznikom. prijatelju pa svetuj kaksno leto kasneje. Eno zimo obvezno vse met odprto, da se presusi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.962
113
pri taščici
Tudi ti imas prav ampak...
najbolj problematicna je plosca ker je najdebelejsa in je v njej precej vode.
Ampak ce je streha v dobrem mescu od zacetka gradnje gor(konec oktobra) imas potem pozimi cas delat instalacje na spomlad pa finis z ometi in tlaki. Tu moras prinesti susilce da ti posusijo estrihe. Pa mogoce ni pametno takoj po strehi naredit fasade in hermeticno zapret oknov.

Kaj pa tiste hiske ki jih prodajajo kao v 3.PGF pa mislis da je Ok?
Naj mi nekdo napise razlog zakaj mora hisa biti gotova v nekaj "tednih"?

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Glavna prednost montažne gradnje je:
-fiksna cena
-fiksen rok končanja del
-ko je hiša končnana, je zares končana (ne pa da se gradnja, v skladu s Slo tradicijo - tudi posledica prvih dveh točk, ker vmes cena naraste in zmanjka denarja - vleče 10 let+, hiša pa še vedno ni končana).

Ostalo, kot so: boljša toplotna izolativnost, večja požarna in potresna varnost, so samo manjši bonusi.

Twister87

Pripravnik
14. avg 2009
481
0
16
37
pozabil sem napisat, da ko so koncani ometi in tlaki, naj se eno zimo susi.
"Najboljsa" varianta pa je dati hiso pod streho, pa takoj fasado gor
uf-1.gif
v glavnem, bolje eno ali dve leti pozneje v suho bajto, kot pa hitet pa v vlazno. Sicer pa smetiva temo brezvze.
avtorju: vsak bo svoje hvalil, brezveze to sprasevat. (Zidana je zakon
wink-1.gif
)
LP!

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Generik pravi:
Pozdrav,

a mi lahko nekdo zares pove pluse in minuse tako montažnih kot grajenih hiš? Res si želim dobiti nepristransko ter strokovno mnenje zakaj ja in zakaj ne.
No, morda sem optimist, ker upam, da bo na forumu kaj drugače kot sicer, ko vsak svoje hvali, potem pa dodamo še ščepec predsodkov in nekaj kar je nekdo slišal od žnj oseb, prilijemo nepoznavanje dejanskega stanja... in dobimo recept, ki ni vreden pol kozarca tople vode. Ampak dajmo, poskusimo...

17758-icon_confused.gif

- hitrost gradnje je v prid montažni, tudi manj živcev ti gre kot če greš sam zidat

Me pa bolj zanima dejansko bivanje in vzdrževanje montažne hiše, ipd.
Kot so ti že napisali, vsak bo trdil svoje... Nekdo zidana, nekdo sestavljanka.

Jaz osebno sem absolutno na strani zidane. Kot prvo, zaradi samega uporabljenega materiala (cigel in beton) in kot drugo, zaradi cene, sploh če nimaš dveh levih rok (marsikajsamnarediš.press). Parcela, plata in finiš je pa pri obeh enak strošek, razlika je le v vmesni fazi.

In nenazadnje, če je hiša vredu zgrajena in vzdrževana, bo lahko v njej živel še vnuk ali pravnuk s svojo družino, kar pri teh montažnih ne bi mogel trdit.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
logiš da bo vsak svoje hvalil..ker kot prvo je vajen, kot drugo pa (Če je zidal sam) se je z nekim razlogom odločil za svoj tip gradnje. Torej...tisti ki pa živi v stanovanju pa sploh težko komentira kaj je bolje
wink-1.gif

A vseeno..sprašujejš grajena VS montažna..... potem v nadaljevanju pa narediš zaključek da gre manj živcev če ne delaš sam..a to je že druga zgodba...ali graditi sam ali dati delati.

Res pa je da montažno težko delaš sam, zidano pa bi lahko...a načeloma obe lahko delajo drugi. Pa tudi hitrost gradnje več ni tak 'problem' pri zidani. Čeprav bi to morala biti zadnja stvar, ki bi vplivala na vrsto gradnje, ker delaš si hišo v povprečju enkrat v življenju...torej je par mesecev popolnoma nepomembnih.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kot je že vinc ugotovil

primerja se montažna z zidano
- kok živcev mi gre pri zidani, ker bom delal sam
- montažna ma fix ceno, zidana ne
- montažne je enkrat konec, zidane nikoli

vse to je, dragi znalci, odraz samodiscipline. in pa, očitnih slabosti montažne gradnje.. tole sem napisal, da vas mal podražim.
pri zidani gre več živcev, ker spreminjaš zadeve
nima fiknse cene ker se premisliš petkrat
in nikol ne končaš, ker bi vedno še nekaj

zdej mi pa najdite 5 folka, k je anrdil zidano točno tako kot je bil načrt.
pa 2, ki sta naredila montažno drugače kot je bil načrt, račun, pogodba.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:

In nenazadnje, če je hiša vredu zgrajena in vzdrževana, bo lahko v njej živel še vnuk ali pravnuk s svojo družino, kar pri teh montažnih ne bi mogel trdit.
in pol ojo tvoji vnuki živeli v stari podrtiji, ki ni po njihovem okusu in bojo mogli povrh vsega še menjat komplet okna, parket in streho. pa bojo na ceni isto kot bi postavli montažno.
tale tvoj argument, da bojo lahko še vnuki živeli je edn izmed bolj bednih. poglej si zaj zidane bajte ki so stare 30+let. in kaj je treba vse nardit, če jo kupiš in se vseliš

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
To, da se delajo bajte za par generacij, je passe....to je bilo pred 100 leti aktualno.

No, mogoče pa se ta trend vrne, itak so mladi vedno dlje doma in se ne morejo finančno osamosvojiti. Svetovna kriza pa bo samo vedno slabša...

Glede OP...meni osebno je ideja montažne bolj všeč, ker bi naj bila cenejša od zidane, če zidane seveda ne postavljaš sam, kar pa večina ljudi ne zna in nima časa. Ne vem pa, kakšne kvalitete je potem ta montažna, če drži ~50 let je OK, potem je itak čas, da se gre v dom upokojencev
smile-1.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.343
113
ksz

Mislim, da je montaža hiša boljša predvsem zaradi tega, ker lahko zadevo na začetku v miru premisliš (tako kot jo pri zidani) in ti jo potem v šusu naredijo in je mir. Prišparane živce nato posvetiš delu in uživanju v novem domu in si tudi finančno na boljšem v relaciji z živci.

...

Na koncu greš zidati hišo, ker nimaš denarja za montažno hišo na ključ.

p.s. Če pa vzameš visok kredit za montažno hišo pa 2x preplačaš hišo, nekaj za zaslužek graditelja, veliko pa za kredit. Potem ti pa spet grejo živci. Se izplača samo ob morebitni visoki najemnini v trenutnem domu.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
a ker nimaš jajc, hrbtenice, možganov, ogranizacije, je montažna boljša. ker te prisilijo v nekaj, klar si rekel, da bi imel, ampak si se premislil?

zato je men všeč v gradbeništvu. ker take spremembe lahko colaš neomejeno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
hm..od kdaj pa bi naj bila zidana cenejša? majstri so dragi ko sam hudič, verjetno pride delo pri zidani bajti vsaj tolko, kot material.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To, da se delajo bajte za par generacij, je passe....to je bilo pred 100 leti aktualno.

Niti ne.

Jih dosti poznam, ko živijo 3 generacije pod isto streho.

Anamarija

Pripravnik
23. jul 2007
799
0
16
38
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Probaj pogledat par montaznih, kjer nekdo zivi leto, dve, tri! Sem poslusal dolocene stvari in naposled videl kolegovo lumar bajto po nekaj letih zivljenje v njej! Stene povsod razpokane, da ze na dalec vidis prepih! Menda hodi proizvajalec to popravlajt, sorry ampak bajto postavis da zivis v njej, ne pa da ti majstri se pet let hodijo stene kitat! To in pa zvocna izolacija med prostori bi mene skrbelo!

Ampak ce bi bilo treba na brzino spokat bi vzel tudi montazno! Nimam pa nobene od obeh, nekoc!
smile-1.gif

shocked-1.gif
Ne vem sicer kakšna sranja zdaj prodajaja, ampak mi v montažni živimo že 22 let pa ni nič z njo narobe.
Razlike v gradnji so zagotovo, ampak za potem pa jih jaz niti ne vidim. Mogoče naša hiša malo bolj tesni (ampak tu so spet lahko drugi dejavniki: okna itd. - ne vem, se ne spoznam).

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
ksz

Kaj pa vmesna varijanta, če ji lahko tako rečemo: siporex (ytong & co)? Gradnja je hitra, sušiti ni treba, za boljši filing se še vedno "zida", samo da so namesto zidakov večji bloki in namesto malte lepilo. Pa še sam lahko mojstruješ, če je takšna želja. V bistvu v paketu dobiš celo inštruktorja, s katerim začneš gradnjo in ti pokaže in opozori na najpomembnejše stvari.

Naj bo tole bolj vprašanje, kot trditev. Izkušenj nimam in jih (upam) nikoli ne bom imel.