Če imaš “pametno luč” to ne pomeni, da je ne moreš ugašati s fizičnim stikalom
. Tudi jaz preferiram fizična stikala.
So pa fajn recimo scene switches: tvoj primer, greš spat, pritisneš gumb (fizični, virtualen, glasovni ukaz), ugasne luč, izključi elektriko v TV kotu, zniža temperaturo ogrevanja, vključi rekuperator, itd. Take zadeve so potem trivialne, ko imaš enkrat “pametno hišo”.
Recimo sam krmilim še staro plinsko peč na daljavo preko pametnega stikala. Stalo me je pa 10 EUR. Nepredstavljvo 25 let nazaj, razen s precej visokimi stroški. Recimo imam nastavljen timer za ogrevanje sanitarne vode, za ogrevanje hiše, itd.
Delim pa tvoje mnenje, da je tapkanje po telefonu za te zadeve totalno brez veze po enem mesecu, ko mine prva navdušenost. Ko enkrat stvari ustrezno avtomatiziraš, pa dejansko pride do dodane vrednosti.
Se pa sam probam naučiti uporabljati glasovne ukaze, čeprav še ni čisto domače. Za funkcije, ki jih ni možno avtomatizirati.
Tukaj sem res bos, bom moral to čudo it nekam v živo pogledat.
Ali prav razumem, ko na 1 tipko izklopim vse luči v dnevni/kuhinji in elektriko v TV kotu, potem TV kotu prekinem fazo in je ta kot električno "mrtev". Se pravi, da moram naslednjič, ko bi rad gledal TV to stikalo spet pritisniti (fizični, virtualno, glasovno) in mu reči, da naj sedaj vklopi samo elektriko v TV kotu, ne pa tudi luči, ker je zunaj dan. Če fizično, mora potem to biti drugo stikalo, ker samo fizično stikalo ne more vedeti, kaj bi jaz rad.
Pravzaprav so luči tisto, kar mi je najmanj jasno. Klima, TČ, garažna vrata, dvoriščna vrata ... imajo danes itak že več ali manj vse vgrajene ali RJ45 ali WIFI module, vse imajo svojo aplikacijo in s HA jih povežeš, da jih upravljaš centralno. Vrata so mi kul, da jih odprem ko se približujem lokaciji, uporabljam redno, samo berem, da je HA v osnovi zamišljen kot offline sistem. Oz. naj bi bila njegova prednost, da mi kitajci ne morejo nadzirati, kdaj mi gori luč na WC. Bi mi pa paslo, dati tipko za odpiranje vrat v apple carplay/android auto, ker moram sedaj vedno pred domom v roke vzeti telefon, da jih odprem. Vhodna vrata so na Nukiju, za katerega ne vem, da ga imam. Ko pridem do vrat, so odklenjena, ko jih zaprem, se zaklenijo. Tukaj niti ne vem, zakaj bi kakorkoli drugače šaril, ker če me ni pred vrati, želim, da so zaklenjena.
Luč/svetilo/lestenec/lampa/žarnica/sijalka ... se pravi tista stvar, ki je pritrjena na strop in oddaja svetlobo. Jaz temu najraje rečem luster, iz tistega vica, ko so morali otroci v šolo prinesti nekaj, kar gre v usta in je Janezek prinesel luster. Je slišal očeta mami zvečer reči, naj že ugasne ta luster, da ji ga bo vtaknil v usta ...
Se pravi ena taka široka nadpomenka. Tele fiksne pozicije stikal/tipkal se,
Mirko slišijo mikavno. Za vsak luster potem rabim v omarici svoje impulzno stikalo, tudi če sem si nekatere zamislil v "grozdu", ker mogoče čez pol leta ugotovim, da bi mi pasal drugačen grozd. Ali jih lahko združujem? Če ima 5 redna omarica 60 mest, rabim 2 omarici samo za lustre. To se mi zdi precej veliko. Tudi žic je full na enem mestu, . Verjetno je potem enostavneje dati klasična stikala in shellyje, kot si je na koncu zamislil
crashednburnt. Mogoče res ne spraviš 7 shellyjev v 1 dozo, ampak če so križna/menjalna stikala, daš 2 v eno, 2 v drugo ... Če hočem imeti vse pametno, potem rabim po 1 shelly na fazi do luči? Pa vsaka doza rabi nulo.
Glede 24/230 V napeljave - napeljava od impulznih stikal do tipkal naj bi bila 24V zaradi manj porabe prostora in enostavneše nadgradnje (?), od stikal do luči pa 230V, ker toliko rabijo luči?
ruki33 mi pojasniš tale 5 žilni kabel do "strateških" luči. To pomeni, da si imel v dnevni nad mizo najprej luster na 1 žarnico, potem si ga pa upgradal na luster na 2 oz. 3 žarnice in da lahko vsako prižigaš posebej?