Gradnja bajte - ostali stroški

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Ne rabiš vedet, za vse mojstra pokličeš, tudi za obešanje slik. Tako to gre. Vprašaj drago kosa.. za 213 € na uro jaz niti doma neb bil
evil.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Takšen đek si, za vse sposoben, od obrtniških del do furanja najmanj IBM-a po celem svetu, pa zabijaš cajt na forumu? jaz osebno ti še mačke ne bi dal za čuvat.
evil.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik damirj pravi:
Moje delo nisem ovrednotil, niti ga ne morem, saj ne vem po kateri postavki naj ga, torej kako naj ga prikažem?

V urah, lejga. To je tista enota iz šestdesetih minut.

Jaz take in podobne teme razumem kot pomagalo tistim, ki se o gradnji odločajo.
In ko uleti en, ki je do vselitve naredil bajto na komot po 250 EUR/m2, si mislim, da ne razume, kaj je relevantna informacija.

Marsikdo si "v uboštvu" sam zida bajto in se sklicuje, da to zato, ker je kvalitetneje od "bosancev". Presenečenje zate in za podobno misleče - obstajajo tudi kvalitetni izvajalci in/ali kvaliteten nadzor, ki odklone najde in rešuje.

Če ima kdo plačano delo po 100EUR/uro in mu dela ne manjka, zraven pa gre sam na bajti opravljat dela, ki so na trgu vrednotena 6 EUR/uro, mu je to za hobi, namesto gobelina, ali pa je velik cepec.
Pričakovati od vseh ljudi povprek, da jim bo gradnja hobi, je butasto. Kako to, da tega, ko si veliko hodil po svetu, nisi porajtal?

In seveda je vloženo delo, če bi nekje drugje zanj dobil 100EUR/uro, tudi na bajti toliko vredno. Potem imaš lahko vodovod v lastni režiji 50 ur=5000 EUR za delo, lahko pa 1000 EUR za izvajalca, 200 EUR za nadzornega, še 500 EUR za odpravo vseh napak, 300 EUR, da prvič napolniš vodovod z zelo dobrim vinom,...
Ne glej na vse s stališča brihtnega ubožca, predlagam.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.346
113
Po svoje imaš prav, po svoje ima pa tudi Damir prav. Tukaj so pravokatorji, ki niso v temo prispevali nič in se le spravljali na Damirjeve podatke. Kar se pa ur tiče, jih je pa še ocenit težko. Jaz recimo si jih ne pišem, tudi raje ne
grin1.gif
, ker delam stvari katerih nisem vešč bistveno dlje, jih pa delam jasno zase in s tem za hobi.

In recimo na počez, da vsak ki se loti gradit hišo, vsaj za silo "samograditeljsko", lahko v celo ceno/m2 doprinese vsaj nekaj, nekateri več, nekateri manj, zato jaz samograditelju, ki hišo spravi skupaj za 500€/m2 popolnoma verjamem, kot tudi tistemu, ki jo z določenimi razlogi spravi skupaj za 1.000€/m2.

Namreč že faze same niso točno definirane, kaj šele dejanska vselitev. Jaz sem ta trenutek pod 200€/m2, mislim, da je nepotrebno, da napišem, kaj vse je narejeno do sedaj. Bolj je pomembno, da računam, da bom vseljen za okoli 550€/m2, poudarjam pa, da je treba vedeti, da bo kletnih 65m2 narejenih bistveno ceneje, kot preostalih 130m2, poleg tega bo klet neogrevana itd.

To bi moral vsak potem še na dolgo razčlenit, toliko sem dal na kvadrat za bivalne prostore, ne še za kleti, za dodatne izkope, za drvarnice in garaže pri objektu, pa za galerije v hiši, tralala, tej debati ni konca.

In nenazadnje, nekdo ima kolega, ki mu zrihta gradbeni material ceneje, drugi ima mašine doma, tretji ima vojsko žlahte na pivu in vinu, pa še četrti je doma v bloku z najemnino in ne pozna nikogar.

Zdaj pa dajte to skupaj v eno oceno. Lep vikend...

damirj

Guru
9. maj 2012
5.346
2.429
113
Čakaj, zdaj te bodo šele napadli :D pa ne moreš si zgradit bajto za 200€/m2 :D

Ampak ti dam prav, bajto je lepo imet in zidat, ampak čče nisi pripravljen čisto nič storit sam, zavrtet lopato ali drugo orodje, je gradnaj hiše daleč od poceni. Je pa fajn, da lahko lepo še vedno posedaš po kafičih, pozimi ko je mraz in dež ali sneg pa lepo v varnem zavetju in na toplem opazuješ, kako se delavci mučijo.

Realno gledano z vsaj malo truda, komot spraviš bajtico s cca. 500-600€/m2 gor in imaš tudi večino narejeno za se vselit. Lahko pa seveda komot presežeš nekaj 1000€ po m2.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
S tabo se z lahkoto strinjam.

Damir je pa propagiral 300m2 komot za 80k EUR (270 EUR/M2) - seveda brez kleti (vse v P+M), ki bo pri tebi cenejša.
V zadnjem postu pa je že na 500-600 EUR/m2, za njegovih tristo kvadratov je to 180k EUR.
In tip, ki se mu računica v dveh dneh spremeni za 100k EUR, tu ploza o ekonomiki gradnje. Lahko, seveda, ampak z mojega vidika so to dezinformacije.
Zraven pa nonstop tišči, da je edina alternativa kofetkanje in fejsbuk. Še slepci vidijo več.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Se neki.
Domavi gradbinci, vaski posebnezi vs profi izvedba je razlika dan kot noc.

In potem imamo v 2010 pocinkane cevi vodovoda, eno vticnico na sobo, utp ne vemo kaj je, sifoni in prepiri v kopalnicah, kaj je mapelast in mapegum nimamo pojma itd itd.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Se neki.
Domavi gradbinci, vaski posebnezi vs profi izvedba je razlika dan kot noc.

In potem imamo v 2010 pocinkane cevi vodovoda, eno vticnico na sobo, utp ne vemo kaj je, sifoni in prepiri v kopalnicah, kaj je mapelast in mapegum nimamo pojma itd itd.

Ja, mehkiæ, ampak imaš tudi profije oziroma 'profije', ki zadevo naredijo tako, da bi bil enak rezultat, če v 40 urah izuriš šimpanza in mu daš orodje v roko...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
to je pa biznis.

odpreš firmo. 5 šipcev, neki orodja, ostalo najameš. zidajo k budale.
kasiraš. njim na roke plača, prispevki ne daš.
po sezoni pošlješ dam.
oni denar na roke, dobavitelji plačani, prispevki durs teži, ti stečaj, gotovina od hiše v žep,

damirj

Guru
9. maj 2012
5.346
2.429
113
Če tudi delaš gradnjo in bereš načrte in projekte tako površno, kot bereš tukaj, potem ti ni pomoči. Jaz nisem nikjer napisal, da bo mene toliko kkoštala. Strošek opreme mansarde krepko presega opremo kleti, zato težko primerjaš K+P in P+M ali P+N. Vkleti načeloma ne rabiš na vsaki steni 4 vtičnice in 6 stikal. Resnici na ljubo tudi v bivalnem delu ne. Če jih pa kdo daje, ima slabo idejo in/ali načrt. Ugotovili smo, da prišparat se da marsikje, kar pomeni da te košta na koncu manj. Če tega ne gre razumet, potem izvoli, naj ti dela firma in potem se čudi drugim
crazy1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
najprej eni so ok eni so slabi... kakšen vaški mojster je lahko boljši kot firma... in seveda obratno...

kar se pa tiče 100€/uro pa... ja teh izgovorov je ogromno sploh za šankom (men se ne splača samemu delat bolš da plačam jst mam uro 100€...)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Zato pa je toliko ljudi brez sluzbe. Ce b delali za 10, b vsi imeli delo.
Firma in racun ni še nobena garancija za dobro izvedbo.