Gradnja bajte - ostali stroški

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
KSZ:
lastni vložek je denarni, časovni, protiusluge kolegom....

Na lastni vložek in na podarjene dobrine marsikdo pozabi.
smirk-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik damirj pravi:
Imaš prav. Do Vimarja nisem prišel in niti ne bom. Pri Vimarju sem se obrnil, 25€ za pokrovček ne dam. Dve omarici 25€ vsaka, 15 kolutov cevi po diskontni ceni niti ne vem koliko je bilo, mislim da 100€, doze par 10€. Kabel je znajdi se, v SLO so zlatarji, naroči si ga iz drugje. Varovalke isto. Pod črto 700 za obe etaži. Seveda ne štejem tukaj luči in lustrov.

par deset za doze? 15 kolutov je kok evrov..5 evrov kolut. 15 kolutov je 750 metrov. pol je to kr neki žic..dej ceno iz te opevane tujine. gips. nosilci, maske, stikala.

če je vse to 700 evrov ti dajem 200 za vsako bajto oz 20% za vsak nakup.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik softi pravi:

par deset za doze? 15 kolutov je kok evrov..5 evrov kolut. 15 kolutov je 750 metrov. pol je to kr neki žic..dej ceno iz te opevane tujine. gips. nosilci, maske, stikala.

če je vse to 700 evrov ti dajem 200 za vsako bajto oz 20% za vsak nakup.

Ma si se upiknil v to elektriko!

Če želiš jo lahko narediš še ceneje (npr. hiša 10x10 K+P+M=300 m2. V vsaki npr. etaži 6 prostorov)
Razdelilnik s FID in 5 varovalkami (1x razsvezljava, 3x vtičnice, 1x el. štedilnik) 60€
razsvetljava z 18 stikali in žarnicami (2 in 3 žilni poprečne dolžine 20 m cca 0,32€/m) 120€
vtičnice z 25 vtičnicami (povprečne dolžine 10 m cca 0,36 €/m) 90 €
izenačitev potenciala, doze, mavec... cca 40€

Tako da imaš do 700€ še kar precej fora.

PS- seveda pa to ceno ne gre števec in stikalna ura. cene so iz spletnega kataloga SCHRACK, tako da bi verjetno kje dobil še kaj ceneje.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Torej je možno narediti elektriko v hiši za 700€. Kako je pa narejeno, je pa druga zgodba.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.346
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Ksz...

Ne da bi bil pameten, nisem zidal, kot kaze verjetno nikol ne bom, bi pa si zelel...ampak, spremljam par kolegov, ki so se podali v te vode. Sumasumarum, ce mene kdo vprasa bajte pod 300k ne mores narest, govorim o kompletu. Na koncu presezes budget ali pa spis v napol narejeni bajti se 10 let. Zgodbice o 500-700 eur kvadrat zidane itd. so zame za lase privlecene. Ja, ce pol stvari naredis sam, ampak ali imas cas? Skratka za solidno narejeno bajturino in solidno veliko na normalni parceli v bliznji okolici LJ je med 300 in 400k. Solidna parcela je takoj 100 ali pa par ficnikov manj. Papirji in da zacnes se tistih 20 recimo potem pa bajta in se vsa okolica, denar kar usiha.

Kot kaže res tudi ne boš zidal. Jaz sem parcelo 610 m2, 40km proč od centra Slovenije (kvak, kvak), kupil za 34k, ostale stroške do gradnje sem napisal zgodaj v temi. Jaz sem z vso papirjado s parcelo v solidnem kraju štartal gradnjo z -45k. Torej, gradim 3 etažno hišo K+P+M, 65 m2 na etažo, klet je slabe 2/3 v zemlji, cilj se je ustaviti pri 150k (alles zusammen) v nulo vseljen, zaenkrat odlično kaže, delamo veliko sami, tako da tega časa ne štejem v strošek hiše.

Da prideš samo s hišo (brez parcele in papirjev) na 1.000+€ / m2 pa:
1. ne moreš reci, da si si gradil hišo ampak, da so ti jo drugi zgradili, ti si jo pa plačal
2. gradiš sam eno luštno, pasivno hišo z vsem kar v pasivo spada.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.346
2.429
113
Zakaj bi pa sploh kdo hotel zidati hiso v LJ oziroma bliznji okolici, mi pri najboljsi volji ne bo jasno. Sploh pa o gradnji hise govorijo ljudje, ki v zivljenju se niso niti sraufnciharja vrteli, kaj sele kdaj zmesali kak mesalc betona. Ce to znas, potem se stroski gradnje krepko znizajo, vlozek je pa tvoj cas in ne denar. Ce je ljudem prioriteta posedanje po kaficih, drkat fb in ostale neproduktivne dejavnosti, potem je pa neskoncno mnogo graditeljev, ki ti hiso naredijo v zameno za €. Seveda potem hisa ne stane 100k, pac pa 2x ali 3x toliko, potem pa se oprema notranjosti mora biti po vzoru "samo najboljse je dovolj dobro za nas" in denar res kar skopni, hisa pa nikoli dokoncana. Veliko na to vpliva tudi gradnja objekta cez realne potrebe in predvsem zmoznosti. Poslusam iz prve roke da 3 etazna hisa mora biti, ker tam kjer oni zivijo imajo vsi taksno, skupaj 400m2 povrsine. Cemu? Ce nimas ravno 3k dohodkov, je res tezka. Glede na velikost je vse opreme vec, elektrika je bolj zapletena in vec tirej drazje, voda enako, odtoki tudi, potem pa opremit vse prostore, narocit okna, fasada, da ne govorimo ze v startu od temeljenja itd.. Lepo je imet sanje, ampak v tem primeru postanejo nocna mora.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.346
2.429
113
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
KSZ:
lastni vložek je denarni, časovni, protiusluge kolegom....

Na lastni vložek in na podarjene dobrine marsikdo pozabi.
smirk-1.gif

Ce hoces lahko vrednostno stejes tudi svoj cas v gradnjo. Ampak po kaksni formuli? Bos vzel postavko na uro minimalne place v SLO ali mogoce po tvoji placi? Ali pa mogoce taksni kot bi placeval bosance? In kako si bos to izplacal?

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Citat:
Dej mi elektro material za 300 kvadratov za 700 evrov. Prosim lepo.
Če pri Strojanu vzameš je možno.

Realnost je taka 200 kvadratov štroma je 2.800... Pa še popusti so bili koretni....

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik damirj pravi:
Zakaj bi pa sploh kdo hotel zidati hiso v LJ oziroma bliznji okolici, mi pri najboljsi volji ne bo jasno.

Morda zato, ker delajo tam? In zato, ker bo hiša, ki si jo zgradil v LJ in okolici vsaj približno tolk vredna, kot si dal not denarja, na periferiji pa praktično 50%-80% investicije?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.038
113
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Da prideš samo s hišo (brez parcele in papirjev) na 1.000+€ / m2 pa:
1. ne moreš reci, da si si gradil hišo ampak, da so ti jo drugi zgradili, ti si jo pa plačal
2. gradiš sam eno luštno, pasivno hišo z vsem kar v pasivo spada.

NIti ne. mene je prišlo jurja/m2 upoštevajoč obe točki. Pa je bilo kar nekaj presiravanja tudi zraven. Dobro, hiša je večja kot 150m2 in z vsakim kvadratom cena pada, ampak konec koncev tudi nisem upoštevala preko 20m2 galerije, ki so me praktično koštali toliko kot če bi bil poden tam (statika druga, zgornja vrsta šip kaljena, ograja ipd). Pa Ekoslad je nekaj nazaj dal. Če ne bi bilo galerije in bi upoštevala še to kvadraturo zraven, sem z vračilom ekosklada prišla na pod 900€/m2. Pa smo se na marsikateri točki presiravali. Dober načrt pa dober nadzorni marsikaj prihranita. Tako se losaš vseh improvizacij in dobrih rešitev mojstrov, ki se izkažejo za problem čez 2 koraka in potem neko popravljanje in prilagajanje.

V tej ceni ni parcele in niso papirji in ni ureditve okolice, je pa izkop, ki je bil pri nas bolj enostaven. Tukaj bi pač primerjali neprimerljive stvari.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.706
9.908
113
40
MB
in o tem kar si napisala, v bistvu že celi čas govorimo, material je dandanes že hudo poceni, sploh če se zmeniš da jemlješ vse pri enem pa mesečno plačuješ. Več kot 50 % cene je delo, ki pa je povečini opravljeno šalabajzersko in po bližnjicah, ker oni nočejo nardit tak kot ti hočeš, ker je to brezveze ker je on 20 let nazaj delal v avstriji in se ni tak delalo
evil.gif

najjača pa je tale, ko pride v bistvu sosed, naredit ogled za estrihe, je dražji 30 % od vseh ostalih, pol pa še zmaga z izjavo, da je itak normalno da estrih popoka
smile-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
Citat:
Uporabnik damirj pravi:
Ce hoces lahko vrednostno stejes tudi svoj cas v gradnjo. Ampak po kaksni formuli?

Kdo pravi, da je potrebno ovrednotit? Dovolj je, da se prikaže.

Samo stroški xyz EUR

Je popolnoma drugače, kot če so zraven naštete še spodnje alineje.

* parcela podedovana
* lastno delo 2 leti vsak popoldan, vikend
* vodovod žlahtnik Janez
....

damirj

Guru
9. maj 2012
5.346
2.429
113
Torej če če prikaže ali to potem ovrednotiš in ali to šteješ v ceno po m2 ali ne? Jaz te zdaj ne razumem. Moje delo nisem ovrednotil, niti ga ne morem, saj ne vem po kateri postavki naj ga, torej kako naj ga prikažem? Tisto kar so mi delali bosanci, sem jim dajal po 5€/h, moje delo sigurno ne bi vrednotil tako nizko, če je drugače moja postavka dela ki ga opravljam 100€/h. V tem primeru cena hiše zraste na 3mio€ ali kaj?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.038
113
Da, za tistega ki ima urno postavko 100€/h, ga stane hiša toliko, če se gre samogradnjo. Njega osebno toliko košta, prodati jo za toliko seveda ne more. In zdaj mi povej, po kaki računici bo ta model sam mešal beton pa kital stene.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.346
2.429
113
Če bi zidala sama, bi se isto preseravala ali pa še bolj, pa bi prišla pod 1000€/m2. Zdaj očitno denar je bil, tebi se je pa luštalo posedat po kafičih in drkat fb, zraven pa samo malo gledala kako so ti zidali bajtico, nadzornik ti je pa itak vse kontroliral. Ti si samo skeširala in NP. Kar ti pa tudi verjamem, da si edino tako bila zmožna priti do bajtice, nekako od povprečne ženske ne pričakujem da zna polagat cevi za vodo, vrtet šraufncigr, razbivat s torno in polagat laminat, parket in ploščice. Tudi povprečen moderen metroseksualc ne, sploh pa ne če je doma iz ljubljane. Zato imamo en kup gradbenih firm in monterjev, ki na ta račun lepo živijo. No zdaj malo manj kot leta nazaj ampak saj ti vsi tukaj lepo pišejo, polaganje elektrike 2800€, vode 2500 itd.. Priznam da me mika odpret s.p. dejavnost ker pač te reči znam in to boljše kot kak s.p. šalabajzer. Drugo bolj pomembno in žalostno dejstvo pa je, da enako dobro zmore skoraj vsak, ki nima ravno dveh levih rok. Razen kakšni fini FDVjevci.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.346
2.429
113
Ja po kakšni.. takšni da svoje delo v hišo cenim in vem, da marsikaj naredim boljše, kot če bi dal delat šalabajzerjem. In mi ni problemdat prioriteto temu pred posedanjem v kafičih.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.038
113
Ja ampak po tvoji logiki ti samograditeljski mojster postaneš šalabajzer takoj, ko odpreš s.p. Dokler delaš zase in zastonj si boljši od vseh, ko za to izstaviš račun, si pa šalab šalab?

Mali je tvoj svet, da ne uvidiš, da tvoj način ni edini način, še več, da nekomu lahko predstavlja slabšo opcijo.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.346
2.429
113
Ja no imaš prav, da bi po moji definiciji postal šalabajzer. ampak ali je to pomembno sploh? Gre se zato, da bi od tega dela lepo živel.
Moj svet se na srečo (služba) razteza po celem svetu, tako da sem si sestavil sliko resničnega sveta in ni sestavljena iz žajfastih nadaljevank.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Zaslužiti 100€/uro, po službi iti v fitnes, medtem ko ti firma gradi hišo ali pa po službi iti graditi sam je sedaj vprašanja? Če si zaradi gradnje vzameš neplačan dopust ali ne sprejmeš kakšnega dela, ker pač nimaš časa, potem lahko govorimo o strošku. Če pa sediš pred TV/PC ali hodiš po nakupovalnih centrih ali... pa v tistem času itak ne bi zaslužil nič. Lahko pa prihraniš, če pri hiši narediš kaj sam.

PS- ko je hiša narejena in vseljena mislite, da je s tem delo končano? V bloku za vso vzdrževanje zgradbe poskrbi upravnik, v lastni hiši moraš pa vse sam. In če hiše nisi sodeloval pri gradnji sam (si vse prepustil nadzorniku in izvajalcem) niti vedel ne boš, kje so odprtine za očistit odtoke, polnjenje vode v sistem centralnega ogrevanja, potek instalacij v stenah (obešanje slik, zidnih omaric, TV sprejemnikov...), odtoki žlebov...