Gradnja bajte - ostali stroški

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ampak kje bi videl kolk obcina parcele uposteva? Na geoprostor mi pokaze hiso in dvorisce oznaceno pod eno barvo, ostalo je pa ostala parcela oz travnika tako da potem sodec izgleda ok.
Kolk se to sploh pozna recimo ce bi imel 1000m2 pa bi bilo potem recimo 350m2?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
To se pozanimaš na občini, drugje ni enega standarda. Pozna se pa veliko, tudi če za preostale kvadrate plačaš komunalca za zeleni pas. Imajo pa občine 100 fint, kot je Jabe opisala. Jaz ti lahko povem samo za mojo, kolikor se spomnim papirnih borb pred dvema letoma.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
glede elektro vseeno moraš zadostiti nekim standardom, ponavadi so težave potem pri elektro pregledu oz meritvah.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.268
7.049
113
Jabe, danes ja..če imaš javni plinovod priklop. Če ne, moraš imeti cisterne za olje ali plin..oz..plin cisterne se dela zunaj, olje načeloma not. Če imaš na drva, pelete, pa tudi moraš imeti nek prostor, najbolj je v bajti, torej v kleti...kar pa ne zavzame malo prostora.

če se pa greš eko frika in delat neke famozne toplotne, štromarijo na strehi, rekuperator, pa ne vem kaj še vse...pa bodi vsaj toliko pameten in si pusti en prostor v primeru, da zadeva ne bo več rentabilna čez 20 let in bomo spet kurili na premog/drva, če ne drugače...zaradi prisile, oz ker drugega ne bo.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ampak kje bi videl kolk obcina parcele uposteva? Na geoprostor mi pokaze hiso in dvorisce oznaceno pod eno barvo, ostalo je pa ostala parcela oz travnika tako da potem sodec izgleda ok.
Kolk se to sploh pozna recimo ce bi imel 1000m2 pa bi bilo potem recimo 350m2?

Osnova je lokacijska informacija. Not ti piše kam spada tvoja parcela in katere predpise mora projektant upoštevat. Potem projektant odpre (pravi) PUP in njegovih 100+ dopolnitev in prebere na minimalno kakšni parceli lahko max. kaj zgradiš.
Tako preprosto.
wink-1.gif
Eni pa tudi živimo od tega.

In glede cen si dobil nek presek, če se ne "pre-eravaš" imaš za do 5.000 € precej dobre papirje (IDZ, PGD, PZI, PID) na mizi. Če hočeš vse unikat, si tam kot Jabe, če pa iz "kataloga" pa pod to cifro.
Aja pa da nebi kdo mislil, da to "eno leto se matram" je krivda projektanta. Vsak papir spulit od soglasjedajalcev je min 30 dni.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Papirje bi zrihtal dober kolega arihtekt, sicer bi mu plačal, ampak bi naredil relativno ugodno.

Zdaj malo gledam dve vairanti, kupit obstoječo bajto ali pa parcelo in gor vrečt montažno, ali pa parcelo in gradit.

Problem nakupa nove bajte, ki se prodajajo je ta, da štepajo dvojčke na 500m2 parcele ali manj... Meni pa se že 500m2 parcele zdi malo...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.268
7.049
113
V primeru lastne gradnje je dobro imeti tudi "nadzornika gradnje", al kak se že takim reče, ki tudi potem skrbi za jebarijo z podizajalci, da je vse v rokih, etc etc...to tudi verjetno košta še par jurijov?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
nadzor je okoli 300€-500€ na mesec... za individualno gradnjo.

če kupiš obstoječo bajto pa poderaš je ok zaradi komunalca... vsaj v lj...

ps: ko boš rabil izkop pa me pobaraj;)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
tako enostavno je:

parcela + 150 do 250k€.. odvisno koliko boš sam naredil, koliko se boš znašel, kaj želiš od hiše itd. Ni neke strašne znanosti.
Če se boš šel indvidualne načrte in gradnjo, pa prvo definiraj kakšno kuhinjo in koplanice želiš, postavitv eitd, in potem se arhitektura oziroma razporeditve in oblike prostorov nekako rahlo podrejajo temu.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
tako enostavno je:

parcela + 150 do 250k€.. odvisno koliko boš sam naredil, koliko se boš znašel, kaj želiš od hiše itd. Ni neke strašne znanosti.
Če se boš šel indvidualne načrte in gradnjo, pa prvo definiraj kakšno kuhinjo in koplanice želiš, postavitv eitd, in potem se arhitektura oziroma razporeditve in oblike prostorov nekako rahlo podrejajo temu.

Najprej bo parcela, potem bomo pa vidli.

Če bo kje v bližini drugih bajt in na ravnem bo verjetno montažna, če bo kaka bolj razgibana parcela, bomo pa verjetno individualno delali, da se malo terenu prilagodi in razgledu itd.

Sam bi načeloma lahko naredil vse razen elektrike, pa še za tisto bi mi lahko kolega podpisal, problem je v tem, da bo potem bistveno predolgo trajalo vse skup, pa da je moj cajt vreden preveč...

Vse opcije so še v luftu, zato me pa najprej zanima, kolk je poleg parcele še vsega, okvinro vrednost neke montažne bajte majo pa proizvajalci itak objavljeno.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
154
63
Celje
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Projekt. Moj je je bil 12k€. Najdražja.ponudba je bila 20k€, najcenejša 8k€. S PZI, seveda. Montažne tipske so cca 5k€ - zastonj je samo arhitektura, pa se to baje ne več.

Auč... Recimo ena dražjih (mislim da najdražja?) ponudb iz letošnjega leta, ko sva se z ženo v naših koncih lotila projekta:

- IDZ: 1.600€
- PGD: 2.600€
- PZI: 3.000€

Če prišteješ še geodeta, načrt elektro priključka in telekomunikacije pa še kakšno malenkost (recimo max 1.500€, ampak prej manj), si na ene 8.700€. Ampak to je bila najdražja varianta s strani uglednega arhitekta.

OK, vem da pri določenih arhitekturnih birojih v SLO dejansko ni problem zapraviti 30+k, ampak povprečna in tudi malce nadpovprečna hiša definitivno ne spada v ta rang.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
temeljne plavajoče plošče so nekje med 10 in 20 k€ (izkop plus izolacija in inštalacije) potem pa gor montažna na ključ (v montažni je verjetno potem tudi cena celega projekta, in nazaj dobiš še nekaj € od ekosklada, če je hiša pasivna al kako že to gre). Verjetno pdo 200 ne gre, če hočeš imet moderno, dovolj veliko in energetsko varčno hišo. Namreč oglašujejo se cene tako kot pri avtih, ponudijo nacenejšo varianto ki jo itak normalen človek neb kupil - potem pa sledi dodatna oprema.

Drugače pa če so € si vseljen tudi v zidano hišo v pol leta. Ceneje ampak več potrebni h živcev in možnosti napak.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Montažna gradnja nima nobene arhitekturne ovire.

Se delajo za arhitekte, ki želijo bit nekaj posebnega in se zmišljujejo oh in sploh, tako da je prilagoditev terenu še najmanjša stvar. Daleč od tega je, da moraš kupit iz kataloga, pa tudi cena ne bo veliko višja zaradi tega. Nekaj let sem že out, sam dvomim, da se je kaj veliko spremenilo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.040
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Če bo kje v bližini drugih bajt in na ravnem bo verjetno montažna, če bo kaka bolj razgibana parcela, bomo pa verjetno individualno delali, da se malo terenu prilagodi in razgledu itd.
.

Čaki mal ti zdej. Montažna in individualna bajta nista iste hruške. Imaš vrsto gradnje: montažna/masivno zidana iz opeke/siporexa/skeletne in še nekaj bolj redkih oblik. To je ena stvar. Druga stvar je pa tipska vs individualna. to dvoje ne mešat. Včasih je bila montažna res možna samo tista iz njihovih katalogov, danes prineseš svoj projekt in gasa. edino v tem primeru moraš potem projekt dražje plačati.

To rečeno, vsi montažerji kolikor toliko z neko delovno dobo imajo pa res katalog (tako kot vsi projektanti) da izbereš nekaj, kar se je enkrat že delalo. Se pravi nekdo je plačal individualni načrt, potem ga je izvajalec (montažer ali projektant) dal v katalog in vsak naslednji, ki te načrte kupi seveda plača manj, ker ni nič novega. Malenkosti lahko spreminjaš, ampak osnoven koncept v veliki meri ostane.

Poleg tega "mešaš" najem mojstrov in samogradnjo. Kot da sta edini dve opciji montažna na (delni) ključ in zidana v samogradnji. Ti povem, da je zidana, kjer ravno tako delajo vse izvajalci (makar enaki kot pri Lumarju, Damahausu ipd) cenejša. Tudi če vzameš biro, ki ti koordinira mojstre, bo še vedno ceneje.

Če je problem čas, ne zavrzi ideje o zidani hiši samo zaradi tega.

Kar se tiče parcele. Ko smo se s papirji ukvarjali, sem končno razumela, kaj pomeni, da je najdražja parcela podarjena parcela. Sicer je bilo verjetno mišljeno, da vsak dar pride z obvezo, ki ti vzame določeno svobodo, ampak v mojem primeru je bilo vse narobe. Pa je že prej hiša gor stala. Ampak je bilo potrebno soglasje soseda za vodo, ker je komunala zahtevala (sosed hvala bogu super), pa državne ceste svoje zahteve (kar nekaj razširitve ceste pa levi pas, pa ne vem kaj, seveda s projektnim birojem in izvajalcem z referencami (beri CP Kranj pri nas)) pa občina, pa Elektro. Projektantka se je res z mano ukvarjala leto dni, ampak jaz sem se sama pregovarjala s temi inštitucijami še dodatni 2 leti. Tako da preveri še kaj več kot zemljiškoknjižno urejenost in razgled, ko kupuješ parcelo.

Nazadnje urejeno:

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Ja, montažna gradnja je zakon proti klasični, glede na izmišljevanje, ker iskati AB statične rešitve na potresnem območju je kar zanimiv projekt. Saj se vse da, ampak je sigurno prednost na strani montažnih pri ekstra željah.

Ta hiša Jelovica Trend 179 je pa ena fina dvoetažna rešitev.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.810
561
113
42
povsod malo
En kolega od kolega je zgradil pasivno 100 kvm, 500 kvm zemlje, z vsemi stroški od a do ž 180k € + ne vem koliko bo dal še za sončno elektrarno streha+zemlja.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
no sej so odkloni, jaz imam sodelavce, ki gradijo budget variante še vedno povprečnovelikih hiš, en je končalpri 100 kilo s parcelo vred na periferiji, en pa mogoče par kilo več. Tako da. Mapak budget okna, minimum fasade, par radiatorejv poceni peč na drva itd..na koncu bodo isto živeli noter kot pa nekdo ki da 2x ali 3x več.