Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Če bo kje v bližini drugih bajt in na ravnem bo verjetno montažna, če bo kaka bolj razgibana parcela, bomo pa verjetno individualno delali, da se malo terenu prilagodi in razgledu itd.
.
Čaki mal ti zdej. Montažna in individualna bajta nista iste hruške. Imaš vrsto gradnje: montažna/masivno zidana iz opeke/siporexa/skeletne in še nekaj bolj redkih oblik. To je ena stvar. Druga stvar je pa tipska vs individualna. to dvoje ne mešat. Včasih je bila montažna res možna samo tista iz njihovih katalogov, danes prineseš svoj projekt in gasa. edino v tem primeru moraš potem projekt dražje plačati.
To rečeno, vsi montažerji kolikor toliko z neko delovno dobo imajo pa res katalog (tako kot vsi projektanti) da izbereš nekaj, kar se je enkrat že delalo. Se pravi nekdo je plačal individualni načrt, potem ga je izvajalec (montažer ali projektant) dal v katalog in vsak naslednji, ki te načrte kupi seveda plača manj, ker ni nič novega. Malenkosti lahko spreminjaš, ampak osnoven koncept v veliki meri ostane.
Poleg tega "mešaš" najem mojstrov in samogradnjo. Kot da sta edini dve opciji montažna na (delni) ključ in zidana v samogradnji. Ti povem, da je zidana, kjer ravno tako delajo vse izvajalci (makar enaki kot pri Lumarju, Damahausu ipd) cenejša. Tudi če vzameš biro, ki ti koordinira mojstre, bo še vedno ceneje.
Če je problem čas, ne zavrzi ideje o zidani hiši samo zaradi tega.
Kar se tiče parcele. Ko smo se s papirji ukvarjali, sem končno razumela, kaj pomeni, da je najdražja parcela podarjena parcela. Sicer je bilo verjetno mišljeno, da vsak dar pride z obvezo, ki ti vzame določeno svobodo, ampak v mojem primeru je bilo vse narobe. Pa je že prej hiša gor stala. Ampak je bilo potrebno soglasje soseda za vodo, ker je komunala zahtevala (sosed hvala bogu super), pa državne ceste svoje zahteve (kar nekaj razširitve ceste pa levi pas, pa ne vem kaj, seveda s projektnim birojem in izvajalcem z referencami (beri CP Kranj pri nas)) pa občina, pa Elektro. Projektantka se je res z mano ukvarjala leto dni, ampak jaz sem se sama pregovarjala s temi inštitucijami še dodatni 2 leti. Tako da preveri še kaj več kot zemljiškoknjižno urejenost in razgled, ko kupuješ parcelo.