Gradbeno dovoljenje - včasih bilo?

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.340
303
83
39
Ljubljana
Kako je možno, da je v času Jugoslavije bilo gradbeno dovoljenje, sedaj ga pa novem več ni?

Gre za hišo, kjer je včasih pod njo bila trgovina (d.o.o.), sedaj se pa za otvoritev S.P. na temu naslovu potrebuje gradbeno dovoljenje, če prav razumem?

Lahko tukaj ( http://prostor3.gov.si/javni/login.jsp?jezik=sl ) preverim, če je gradbeno dovoljenje?

Upam, da kdo razume kaj hočem
grin1.gif

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
zakaj potrebuješ GD - za registracijo firme-sp-ja moraš imet samo uporabno dovoljenje (če je hiša grajena pred 67 podaš izjavo kdaj je grajena in dobiš) vsaj pred par leti je blo tako.

Nazadnje urejeno:

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
odvisno od katere dejavnosti odpiraš SP. Če odpiraš s trgovsko dejavnostjo, ne bi smel imeti težav, če pa spreminjaš edejavnost, boš moral iti v spremembo neamebnosti ---- torej GD......

tako na htrco, ker iz tvojega prispevka se ne da kaj dosti razumeti kaj hočeš

sass

Guru
1. sep 2007
5.220
857
113
skopirano iz ZGO:
Citat:
71. člen

(čas veljavnosti gradbenega dovoljenja)

(1) Gradbeno dovoljenje neha veljati, če investitor ne začne z gradnjo:

1. v primeru zahtevnega objekta: v treh letih po njegovi pravnomočnosti;

2. v primeru manj zahtevnega objekta: v dveh letih po njegovi pravnomočnosti;

3. v primeru spremembe namembnosti in enostavnega objekta: v enem letu po njegovi pravnomočnosti.

(2) Če se v času veljavnosti gradbenega dovoljenja za območje, na katerem je nepremičnina, ki je predmet gradbenega dovoljenja, izvedbeni prostorski akt spremeni ali dopolni oziroma nadomesti z novim izvedbenim prostorskim aktom, te spremembe oziroma dopolnitve ne morejo vplivati na veljavnost gradbenega dovoljenja.

72. člen

(podaljšanje veljavnosti gradbenega dovoljenja)

(1) Pristojni upravni organ za gradbene zadeve lahko v času veljavnosti gradbenega dovoljenja na zahtevo investitorja podaljša veljavnost takšnega dovoljenja, vendar največ dvakrat in to skupaj največ za dve leti.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Podoben primer sem imel sam. Za spremembo namambnosti velike garaže v stanovanjski hiši v obrtno delavnico sem moral kljub temu da nismo NIČ posegali v konstrukcijo hiše naredit novo gradbeno dovoljenje za objekt kot celoto , ker se garaža pač nahaja v tej hiši. Plačat bi moral tudi komunalni prispevek, ker pa je znesek komunalnega prispevka za delavnico (60 m2) bil manjši kot je bil pa že plačan za hišo mi le tega ni bilo potrebno doplačevati.
V glavnem posvetuj se s projektantom ti bo kmalu jasno....Lahko vprašaš tudi na svoji upravni enoti, meni so pomagali z razjasnitvijo zahtev, položaja ker mi v štartu tudi ni bilo nič jasno.....

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Mogoče ni prava tema, pa da ne odpiram nove.

Zraven hiše za katero imam gr.dovoljenje in plačan komunalni prispevek, nameravam postaviti še garažo(verjetno leseno). Zanima me ali moram za garažo ponovno plačati komunalni prispevek ali ne? Če ja potem lahko na garažo kar pozabim, glede na to, da je bil komunalni prispevek za hišo 21.000 €.

Kaj od papirologije dejansko sploh rabim, če hočem postavit garažo?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Koliko pa je star objekt?

če je grajen rped letom 67' potem GD ne potrebuješ.

Drugače pa se najavi na upravni enoti pod kateo spada objekt pa greš pogeldat vse kar imajo od njega - običjano je GD pri njih (Vsaj kopija) oz. imajo zadevo na mikro filmu.

ArhimDoo

Zelenc'
24. jun 2011
9
0
1
Ljubljana
Obišči stran
Če bo garaža pod 30 m2, spada pod nezahtevne objekte, potrebuješ enostavno gd (par A4 strani), komunalnega prispevka ne bo.

Če bo garaža večja, potrebuješ klasično GD za manj zahtevne objekte, komunalni prispevek se plača!

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Sicer je planirano nekje 10x6, vendar me zdaj ovira to, da bi moral plačati komunalni prispevek še enkrat(kot da ni bilo 21 000 že več kot dovolj).
Kaj pa, če si uredim GD za enostaven objekt do 30m2, postavim pa večjega, ali to kdo sploh kontrolira?

Gre pa za novogradnjo, GD za obstoječo hišo je bilo izdano 2006.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik igorduska pravi:

Kaj pa, če si uredim GD za enostaven objekt do 30m2, postavim pa večjega, ali to kdo sploh kontrolira?

...saj veš kako je v SLO, če se razumeš s sosedi bo 90% vse ok, če se ne, te bo pa zihr kakšen prijavil, da malo prekontrolirajo zadevo in potem veš kaj sledi. Drugače pa 10x6 le ni tako majhna zadeva.