GPS Sledilna naprava namesto alarma?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Se strinjam, da je program, ki teče v takih napravah vsaj tako pomemben kot elektronika.
Delovanja drugih programov ne poznam, lahko pa povem, da konkretno pri tem problemov pri menjavi SIM kartice ni - V praksi deluje tako: v modul vstaviš SIM kartico, počakaš kakšno minuto, da se kartica prijavi v omrežje, pošlješ SMS z nastavitvami (operateja, strežnika...) resetiraš modul in stvar dela.
Glede GPRS gostavanja: če uporabljaš predplačniški sistem, potem gostovanja tako ali tako ni - tako da se lokacije shranjujejo v spomin in ko naprava spet pride v domače omrežje se lokacije pošljejo na server. Če pa kartica podpira GPRS gostavanje, pa le to vključiš/izključiš z enostavno "zastavico" v nastavitvah.
Kljub vsemu pa v tujini vedno deluje SMS lokacija: se pravi, tudi na predplačniških sistemih - vse kar moraš narediti je poslati SMS s ključno besedo na napravo in le-ta ti vrne povezavo do zemljevida z lokacijo...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.170
7.017
113
Jaz sem mel v avtu napravo od sledenje.com

cena naprave je bila 300 eur, mesecni strosek 30 eur. delalo je ok, ce mas mal boljsi avtose splaca dat not ker ni velik strosek. Je pa tako da profiji vedo za te naprave in jih IMO odstranijo takoj ko se da.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

cena naprave je bila 300 eur, mesecni strosek 30 eur. delalo je ok, ce mas mal boljsi avtose splaca dat not ker ni velik strosek. Je pa tako da profiji vedo za te naprave in jih IMO odstranijo takoj ko se da.

kako pa profi ve, da je naprava vgrajena v avto?

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Z navadnim tranzistorjem. Slabši kot je - bolje je.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik b_t pravi:
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Z navadnim tranzistorjem. Slabši kot je - bolje je.

ja zaznas oddajanje gsm modula. ker gps sprejemnika se najbrz ne da poiskati na tak nacin? in ce imas nastavljeno da se signal v obliki sms-a odda recimo samo 1x na uro potem je tako iskanje precej otezeno. ne vem pa, ce je ta nastavitev mozna ....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Pri "profi" napravah obstaja način "radio silence" .. to pomeni da med vožnjo naprava deluje kot obična sledilna naprava, ko ugasneš kontakt se pa izključi GPRS (GSM) modul. GPS, ki itak samo sprejema, ostane aktiven in spremlja pozicijo, če se le ta spremeni za določeno vrednost se spet vključi GSM modul in to signalizira (status "alarma" preko GRPSja in/ali SMSja).

Na prejsnji post: Sledenje.com je bil včasih alfa in omega kar se sledenja tiče, danes pa obstaja kup cenejših in boljših ponudnikov. Cene naprav so več ali manj iste; dobra naprava stane okoli 300 EUR, mesečna naročnina pa od 5 EUR dalje. Stroški GPRSja za slovenijo pa so sorazmerno nizki (2EUR pa imaš podatke o poziciji na 15-20 sec).

Skratka sledenje je uporabno že za vsakogar in za vsak avto, tudi za malce nižje klase.

Kot sem pa že omenil samo GPS sledenje pomaga, če si dovolj zgodaj obveščen o kraji. Večina ukradenih avtomobilov gre "čez mejo" ali pa v "garažo" par ur ali celo minut po kraji. Prej ko v eni noči ni več ne duha ne sluha o GPS poziciji. Tako da poleg sledenja je skoraj nujno uporabiti še imobilizator ob vžigu (preventiva) in pa imobilizator motorja med vožnjo.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pri "profi" napravah obstaja način "radio silence" .. to pomeni da med vožnjo naprava deluje kot obična sledilna naprava, ko ugasneš kontakt se pa izključi GPRS (GSM) modul. GPS, ki itak samo sprejema, ostane aktiven in spremlja pozicijo, če se le ta spremeni za določeno vrednost se spet vključi GSM modul in to signalizira (status "alarma" preko GRPSja in/ali SMSja).
Točno tako deluje naprava, ki sem jo opisoval zgoraj. Oddajanje je aktivno samo v času kontakta, ko pa kontakta ni pa naprava samo sprejema GPS signal in računa premik - če je ta večji od nastavljane vrednosti (avto ti odpeljejo s tovornakom) javi preko GPRS-ja oz. lahko pošlje SMS.

Citat:
Na prejsnji post: Sledenje.com je bil včasih alfa in omega kar se sledenja tiče, danes pa obstaja kup cenejših in boljših ponudnikov. Cene naprav so več ali manj iste; dobra naprava stane okoli 300 EUR, mesečna naročnina pa od 5 EUR dalje. Stroški GPRSja za slovenijo pa so sorazmerno nizki (2EUR pa imaš podatke o poziciji na 15-20 sec).
Glede stroškov je 2 EUR (za podatke vsakih par sec) samo če ne upoštevaš še naročnine, se pravi za 2EUR je samo podatkov. Najcenejši tak paket, ki sem ga zasledil je M2M paket pri simobilu - mislim da bi prišel mesečni strošek ene 2.5 EUR z zakupljenimi 5Mb prenosa in 50 SMS (kar je dovolj za zgoraj-opisano napravo).
Potem je treba upoštevati še strošek serverja na katerem vse skupaj teče oz. dela backup.
V tej točki se naprava o kateri govorim razlikuje od večine.
Server je namreč samo ena php skripta, ki lahko teče na vsakem računalniku, ki lahko poganja php in MySQL server.
Sam program, ki teče na serverju je brezplačen in ga po dogovoru lahko dobi vsak.
To pomeni, da je mesečni strošek lahko res nizek (samo SIM naročnina in podatki oz. mobi kartice).

Citat:
Skratka sledenje je uporabno že za vsakogar in za vsak avto, tudi za malce nižje klase.

Kot sem pa že omenil samo GPS sledenje pomaga, če si dovolj zgodaj obveščen o kraji. Večina ukradenih avtomobilov gre "čez mejo" ali pa v "garažo" par ur ali celo minut po kraji. Prej ko v eni noči ni več ne duha ne sluha o GPS poziciji. Tako da poleg sledenja je skoraj nujno uporabiti še imobilizator ob vžigu (preventiva) in pa imobilizator motorja med vožnjo.
V primeru, da gre avto čez mejo, se da narediti naslednje: na strani si lahko nastaviš "Dovoljeno območje" na npr. Slo državno mejo in ko jo avto prevozi, dobiš SMS (oz lahko eventuelno izklopiš avto na daljavo.)
Če gre avto "v garažo", potem imaš itaq pot do garaže.... večji problem bi bil tovornjak ali pa izklop naprave...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Sej govoriva o podobni stvari ..

S tem da ti govoriš o lastni (handmade) storitvi, jst pa o servisu, ki vse to omogoča preko spleta in uporabniku ni potrebno nič drugega kot peljati avto k montažerju na montažo terminala!
zmaga.gif

Je pa tako, ko se navadiš živeti s sledilno napravo v avtu nočeš biti več brez!
evil.gif

Muzo

Pripravnik
10. sep 2007
268
0
16
še vedno ti to ne reš problema, če ti avto ukradejo.

Kako je s sodelovanjem policije in z znanimi zadnjimi koordinatami avtomobila? je kakšna pravna podlaga, na podlagi česa lahko oni potem ukrepajo?

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
Gres sam narobutat par butic, ce ti oni ne znajo pomagat/nocejo. Sicer pa vidim problem v garazah se bolj pa tovornjakih. Tam si mrzel. Eventuelno bi moral imeti alarm nastiman tako, da ko avto miruje cim se premakne za pol metra te alarmira ali pa cim izgubi signal. Sicer profiji verjetno znajo eliminirat tudi gsm signal, tko da... Ker da se zjutri zbudis in avta ni in gres gledat kje je je ze prepozno. Ti moras z dvocevko tist moment do avta.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
To ne more biti non-stop vklopljeno. Sledilna naprava si pot shranjuje tudi, če ni omrežja. Pošlje pa takoj, ko dobi signal (tudi če samo za kratek čas). SIcer pa poceni GSM motilci nikoli niso bili dobri (še posebej, če je antena od sledilne naprave dobro postavljena).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Verjetno tist ki se s tem ukvarja,mu nebo problem dat 500€ za učinkovit motilec, se ti ne zdi?

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
Sem mnenja, da ce imas kaj vredno za ukrast in to pocne profi bos ostal brez. Drugo je, ce se salabajzer spravi nad avto.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Verjetno tist ki se s tem ukvarja,mu nebo problem dat 500€ za učinkovit motilec, se ti ne zdi?

Glej problem je v mentaliteti lopovov in klišejevskemu dojemanju avtomobilov. Če imaš avto za 50k EUR ti ne bo nič pomagalo! Roparji se bodo na krajo pripravili, opazovali premike vozila in kaj se dogaja v njem .. tudi en mesec če je vrednost zadostna. Pri kraji bodo avto pokrili s alufoljo (ponjavo), tako da spremljanje GPSja ne bo mogoče .. pa GSM jammer bodo uporabili (GPS jammer je neucinkovita stvar, sploh če poznaš kako deluje GPS sistem ti bo takoj jasno). Ti lopovi so profiji in avto bodo ukradli tako ali drugace.

Če bodo pa kradli 3 leta starega cliota (so itak druga vrsta mafije) pa ne bo noben preverjal ali je v avto GPS sledenje .. ker predpostavljajo, da ga v vozilu za 5k EUR ni. Isto velja za vozila VAG grupe, stara 5 let, ki se vozijo za nadalnjo uporabo na jug in vzhod.

Skratka če imaš veliko vreden avto, ga boš naprej dobro zavaroval .. in tu je tudi pametno imeti alarm + sledenje, ker te pride postavka zavarovanja v primeru kraje kar precej ceneje!

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Ceneje te ne pride bistveno, namreč že sama postavka "Kraja" ni pretirano draga v primerjavi s celoto AK-ja,tako da BISTVENO ceneje ne prideš skozi.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.170
7.017
113
Jammerji so hitro neuporabni pri dobrem UMTS signalu.

Profiji vedo kje so te naprave lahko zmontirane in v pol ure v garazi pod zemljo bodo hitro pregledali avto.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
Zato pa bi moral biti sistem narejen tako, da te poklice, ce se avto premakne, ko je vozilo prazno. Gres na kafe, prides nazaj avta ni vec. Ti tudi gps sledenje ne pomaga kaj dosti.