Gorilec na pelete

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja tu nekje se sučejo cene ene kurilnice z povprečno pečjo .
grims-1.gif

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja ,zelo dobra peč -vse vgrajeno kar rabiš zato tudi taka cena 8700; brez DDV če se ne motim ,imaš pa jih tudi bolj poceni vse drugo dokupiš ,pa te pride majn kot 10 t ; ,vse odvisno kolko imaš evrov; in kaj bi želel imeti .
pozdrav.gif

pozdrav.gif

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
7
38
Rogaška Slatina
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik BohVar_alias_BOHL pravi:
Koliko € imaš pripravljeno investirati (recimo od: 3500-5000€; ker lahko se gremo tudi do 15.000-20.000€ za gorilce z lambdo sondo+ TČ za sanitarno vodo+ ostala "krama" + delo)), koliko ljudi živi (zaradi zalogovnika sanitarne vode)?

Pretiravaš s cenami. Za 100m2 imaš celoten top sistem na pelete z avtomatiko, lambda sondo, sesalnim sistemom... za 10-12k€

Sem malo bral po drugih forumih in ugotovil, da se da na mojo trenutno peč montirati gorilec na pelete, pa bo investicija pod 1000€, tak, da ne vem, zakaj bi moral investirati take dnarje kot mi vi svetujete.....
Če kupim nov gorilec, me pride cca 800€ in še tisti nastavek za peč cca 80€, je to vse skupaj 900€ in še mi ostane za cca 450 kg. pelet, nevem zakaj bi moral investirati 5000 in še celo več, če se da za 1000€,,,,,,,
17758-icon_confused.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Sam sem po veliko razmišljanja vzel ETA peč, isti model kot NigelM. Relativno draga, a mi ni žal. Nekje na 800kg peletov spraznim posodo (peč te opozori, ko je posoda polna) in to je vse kar je potrebno hodit v kurilnico. Letos kupim avstrijske pelete in bo verjetno pepela še manj.

Ker ima vgrajene pumpe, ekspanzijo in ostale prevezave, je bila montaža celotne kurilnice relativno poceni in enostavna. Če to že vse imaš (očitno), te pride le gorilec mnogo ceneje.

Ostalih bombončkov (popolna avtomatika, upravljanje preko interneta, lambda sonda) pa ne bomo naštevali. Kar pač kdo želi imet.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.183
113
Ðizus.... Dajte mi malo razložit kaj je tako famoznega v teh pečeh da so vredne 12k eur. Jaz sem gledal sisteme že za 3-4keur. Ajde menda so brez lambda sonde ampak ipak. Za razliko 8 kilo eur, pa si kupim pelet za 10 do 12 let !!

Zakaj se sploh uporablja lambda???

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Gledal si sistem?

Kakšen sistem? Celoten z vremensko regulacijo dveh ogrevalnih krogov, vsak posebej s tedensko uro in poljubnimi časi vklopa/izklopa? Z regulacijo toplote sanitarne vode, za vsak dan posebej s po tremi temperaturami za vsak dan, ki poleg tega krmili še črpalko obtoka sanitarne vode? Avtomatiko z možnostjo vodenja sončnih kolektorjev? Vse potrebne črpalke, mešalne ventile in tipala? Ekspanzijsko posodo in sesalni sistem z dnevnim zalogovnikom? Glavo za tri sesalne sonde skupaj s sondami, tako da zalogovnik pelet napolniš enkrat na leto in je nato tvoja edina skrb občasno odnašanje pepela? S sesalnim ventialtorjem in fluidnim izmenjevalnikom, ki ti dimne pline praktično ves čas drži na 80C (ob najhujšem mrazu ni šlo čez 120). Ima ta tvoj sistem tudi vse parametre dosegljive prek zaslona na dotik? Ali lahko ogrevalne krivulje definiraš poljubno (ne samo izbiraš med prednastavljenimi)? Ali imaš dnevni in nočni režim delovanja in za vsakega pogoje vklopa glede na zunanjo temperaturo (za vsak ogrevalni krog posebej, seveda)? In še marsikaj sem pozabil...

No če tak sistem spraviš v volumen 1000x600x1000mm in za 4000 EUR, potem sem jaz tepec, ker sem tak sistem preplačal. Če pa tega ne zmoreš, potem ne ocenjuj sistema, katerega ne poznaš.

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Gledal si sistem?

Kakšen sistem? Celoten z vremensko regulacijo dveh ogrevalnih krogov, vsak posebej s tedensko uro in poljubnimi časi vklopa/izklopa? Z regulacijo toplote sanitarne vode, za vsak dan posebej s po tremi temperaturami za vsak dan, ki poleg tega krmili še črpalko obtoka sanitarne vode? Avtomatiko z možnostjo vodenja sončnih kolektorjev? Vse potrebne črpalke, mešalne ventile in tipala? Ekspanzijsko posodo in sesalni sistem z dnevnim zalogovnikom? Glavo za tri sesalne sonde skupaj s sondami, tako da zalogovnik pelet napolniš enkrat na leto in je nato tvoja edina skrb občasno odnašanje pepela? S sesalnim ventialtorjem in fluidnim izmenjevalnikom, ki ti dimne pline praktično ves čas drži na 80C (ob najhujšem mrazu ni šlo čez 120). Ima ta tvoj sistem tudi vse parametre dosegljive prek zaslona na dotik? Ali lahko ogrevalne krivulje definiraš poljubno (ne samo izbiraš med prednastavljenimi)? Ali imaš dnevni in nočni režim delovanja in za vsakega pogoje vklopa glede na zunanjo temperaturo (za vsak ogrevalni krog posebej, seveda)? In še marsikaj sem pozabil...

No če tak sistem spraviš v volumen 1000x600x1000mm in za 4000 EUR, potem sem jaz tepec, ker sem tak sistem preplačal. Če pa tega ne zmoreš, potem ne ocenjuj sistema, katerega ne poznaš.
467716-post_slo.gif
Se podpišem pod tole. Res se da sistem urediti za samo 6000€ (Centometalova peč na pelete, brez lambda sonde, vendr še vedno z izkoristkom nad 91%). Za tak budget, pač bom imel samo tedenski zalogovnik, in 1x tedensko bom moral čistiti sistem oz. kotel in gorilec. Res, pa je če želiš več neodvisnosti in komoditete, kot ti jo naprimer nudi, če kuriš "kurilca", boš dal za sistem od 10k do 15 k€ (za moj primer: ogrevano 300m2). V to ceno bi bila všteta še TČ zrak/voda za ogrevanje sanitarne vode (300l). Sploh, pa je znano, da so znamke ETA, Frolling, Hertz, pa še kakšna se najde v sami špici po kvaliteti, izvedbi in izkoristku pri pečeh in gorilcu na pelete.
Smo, pa "slovenceljni" res "ASI"
confused-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Se strinjam z napisanim. Razumem MrDacota, tudi sam sem v začetku podobno razmišljal, že skoraj nabavil Radiatorjevo peč za 3.3k€.

A nisem želel postati najboljši prijatelj kurilnice in profi uporabnik sesalca. Saj razlika od 3k do 9k+ peči ne gre le za značko...

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ma, zakaj tolko nakladate koliko kaj pride kurilnica
grin1.gif
eni so zmožni invenstirati tudi do 15 t € drugi dosti manj ves je odvisno od zmožnosti človeka .SAM PA NE BI NIKOLI DAL ZA KURILNICO 15 T€ ,razlog ---kdaj se mi bo invensticija povrnila to je vprašanje ki si ga mnogi zastavljajo v današnjem času. Zato raje opustite to debato. Če eden vozi ferarija ni rečeno da bo ga še drugi.

pozdrav.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Nikogar ničesar ne silim. Vsak dela tako, kot verjame , da je prav.
Ampak če dobro pogledaš, so nekateri prepričani, da z gorilnikom za 800 na 20 let stari Stadlerici dobiš ekvivalenten sistem. Sam sem samo napisal, da to ni res.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
baje se dobro obnese samo cena je malo prevelika . dobiš gorilnik ,polža zalogovnik že za 1650 € pa so tudi dobro obnese ,je pa zračno hlajen,omogoča pa tudi podpih če kuriš občasno drva.

pozdrav.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Vprašanje:
1. če je gorilnik zračno hlajen - kam gre ogreti zrak? Če gre v kurilnico je skoraj čista izguba, če gre v peč je malo boljše - ampak mar hlajenje z vodo ne prinaša boljšega izkoristka?

2. Vezalna shema pri tem vodno hlajenem gorilniku kaže, da se dotok in odtok vežeta vzporedno na odtok in dotok peči. Mar ne bi bilo bolj pametno, da se veže zaporedno(!) na odvod iz prostora ali odtok peči.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Imaš kakšno boljšo opcijo potem, za komplet, ampak samo gorilnik, peč je že.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Se mi zdi, da je to tudi problem nekaterih rešitev. Kaj ti pomaga 90%+ izkoristek, če nato xx% toplote ostane v kleti...

kac323

Zelenc'
13. apr 2012
1
0
1
Gorilnik ni zračno hlajen, ampak je vodnohlajen. Se pravi, da ni izgub, saj gre voda, ki hladi gorilnik nazaj v sistem. Na račun tega se prihrani od 5 - 8 kW. Cena pa je 1855.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik kac323 pravi:
Gorilnik ni zračno hlajen, ampak je vodnohlajen. Se pravi, da ni izgub, saj gre voda, ki hladi gorilnik nazaj v sistem. Na račun tega se prihrani od 5 - 8 kW. Cena pa je 1855.

JE TO KOMPLET :ZALOGOVNIK ,GORILNIK , POLŽ PA ŠE FIRMA ME ZANIMA

pozdrav.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.183
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Gledal si sistem?

Pismo ej... moram priznat da polovico pojmov itak ne rezumem. Vem samo da imam že danes uro na kateri imam tedensko nastavljen urnik, med vikendi drugačen režim, kot npr med tednom, vklopi in izklopi se tudi večkrat na dan, če je potrebno.
Ostalo me pa niti ne zanima. Ne zanima me kolika bo temperatura plinov, ne zanima me tuch screen (za to imam doma eno drugo napravo, ki je cenejša in laufa na android), ne zanimajo me neke krivulje... Zanima me samo da se ceneje grejem, pod pogojem da je moja obveznost do čuščenja ni krajša od enega tedna. Če pa v sistem vložim 15k eur, pa je skoraj jasno, da se ne grejem ceneje kot sedaj.

Ne vzami tega sa slabo. Pač moje mnjenje glede na moj status, kjer si ne morem privoščit 15k naložbe.
redface-1.gif

Nazadnje urejeno:

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
ksz....
da se vštulim v temo....

sam pa iščem komplet vsega, za 150 m2 eno nadstropje (sta pa dva)

Rabim nasvet za sanitarno vodo in ogrevanje.
Hiša stara 35 let, brez fasade, podkletena.

Imamo svoja drva.

Hvala!