"goljufije" s hrano

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
KSZ
pametujete o pridelavi hrane kot, da ste dipl. kmetje & dipl ekonomisti v enem
večina folka v sloveniji ima minimalno plačo
pridelava bio/eko hrane je precej dražja - ker je pridelek manjši in si omejen na naravne pripravke proti škodljivcem in plevelu in se pridelek seveda prejk pokvari ( torej potrebuješ večje high tech hladilnice oz shrambe, da ne gre vse v smeti )
poseldično je cena pridelka precej večja , če seveda prodajaš po tržni ceni in od tega želiš živeti
večina ljudji imaj komaj za položnice in budget hrano iz supermarketov, ne pa za bio/eko produkte

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
RE: Razviti svet:

http://www.abelandcole.co.uk/

Jebes vrticek. Naj raje Paul prinese enkrat na 14 dni.
smile-1.gif
Naslednji teden bo:

Cherry Tomatoes
Cucumber
Potatoes
Purple Sprouting Broccoli
Red Onions

Chicken Leg, Diced, Free Range (400g avg)
Pork Loin Chops, Bone In, Free Range, 400g (pack of 2)
Wild Venison, Diced (500g)

To je TO!

jst mam pa tele: http://homeorganics.ie/fruit-vegetables/

in res nevem zakaj nebi kmetje v slo vpeljal takele resitve...

Ha! Eno varianto pa že imamo: http://www.zeleni-zabojcek.si/

Pa še "štos" iz ust moje babice: "Seveda so vsa jabolka moja jabolka bio! Samo proti škodljivcem mih špricam in nič drugega."

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
ce bi prebral/a prejsno stran, bi ti bilo jasno, da sem ta page tudi omenil...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
na forumu polno besed o "kvaliteti" bio eko itd

ko pa želiš prodati bikca kvalitetnega pa ni šans. vsi bi imeli ceno iz spara-a hofra... enako pri zelenjavi...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Problem je, da se meso prodaja "v paketu"...mene ne zanima nek žlahten kos pljučne, ki ma na kg ceno prek 50 eur, ampak bi mel lepo mleto meso, da še fajn maščobe zraven. Ali pa svinjsko mast, rebrce...jebeš tisti suh kos mesa imenovan "ribico", mastno mora bit!

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
jest5 dej ne bodi pameten!določene stvari enotavno niso za na forum. če ti delaš za trakom in je največja "poslovna skrivnost" ki si jo deležen predviden čas za malico in odmor nismo vsi v enakem položaju...

Jaz imam 3 vesoljčke v kleti, ampak ti ne pokažem slikce na forumu. Ampak res jih imam, moraš verjeti na besedo. Lahko se pa zmeniva na skrivaj, pa prinesi še malo € zraven.

(itak vem, da ne boš dojel, kje je problem)

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
večina ljudji imaj komaj za položnice in budget hrano iz supermarketov, ne pa za bio/eko produkte
Budget hrana iz supermarketov (še posebej tujih) je čista zguba! Aja, saj res, tam zaposleni imajo plačo od dobička oz. bolje rečeno drobtinice. Žal se tovrstni dobički ne vračajo ali vlagajo v okolje, kjer stojio trgovine. Žal.
Saj ne gre za to, da bi posmaezniki začenjali strašne biznise, tukaj bi moralo zato poskrbeti okolje (država) da bi se stvari peljale v pravo smer. Pa se ne. Itak.
Raje na njivi kjer raste fižol, zgradijo velik trgovski center, kjer nato prodajajo kitajski fižol
stupid-1.gif
)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
jest5 lepo da imaš marsovčke. ampak zaradi te tvoje izjave ne bo nobenih posledic.

ne razumeš. verjamem da je težko razumeti, da imamo določeni vire do kakšnih informacij ki niso ravno za javno objavo na forumu... sploh ker anonimnosti kot take ni. mene recimo pozna kar dosti ljudi tudi izven foruma;)

ti pa kar živi v svojem svetu marsovčkov;)

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Jada, jada, jada.

Če nisi sam udeležen v lumpariji, ne boš imel posledic. Če boš imel zaradi tega plavo oko, si boš lahko pridobil mesečno rento.

P.S. Kot da imaš le ti tajne vire
hysterical-1.gif
Ne se no nosit preveč visoko.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
jest5 sej razumem da pač nimaš dometa...

lej, povedal sem samo da niso stvari na deklaraciji 100% zanesljive (in ja so določeni izdelki sedaj, kjer je ključne sestavine veliko manj kot jo je deklarirano, veliko več je pa "svinjarije"). da o sledljivosti raje ne začnem;)

ampak ti pametnjakoviæ imaš marosovčke v kleti... pojdi se z njijmi zabavat....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
O sledljivosti sem tudi jaz pred kratkim poslušal na val202. Bojda določeni proizvajalci nočejo uvest tega, ker bi naj "drastično" podražilo hrano in na račun tega (izgovora?) EU še ni uvedla obvezne sledljivosti.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
obvezne sledljivosti rastlin in živil rastlinskega izvora res še ni. pri živalskem izvoru pa je in je rigolozna zakonodaja. kar pa ne pomeni da se ne dogajajo zlorabe;) sploh pri kakšnem poreklu npr:)

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Problem je ker dolocene zadeve ni treba napisati na deklaracije,.. in to potem izkoriscajo...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Teh prodajalcev "domačega" mesa in mesnih izdelkov je na štajerskih parkiriščih vse polno. Sem nekajkrat na uho ujel dialog med prodajalcem in stranko. Vse ah in oh in sploh njegovo domače, ko pa pogledaš klobase in ostale izdelke, pa je že na kilometer videt, da je vmes industrijska proizvodnja.

Taki pajaci v življenju očitno niso nikoli videli domačih klobas.
rolleyes-1.gif

Hecno je, da se tole dogaja sredi vasi, med vaškimi ljudmi, ne pa na blokovskem parkirišču, zato ne razumem folka, da se tako zlahka pusti nategnit.

Nekako me spominja na "domače" sadje in zelenjavo iz tržnice v Trstu.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Ce sodis po oglasih trgovcev, imamo v slo 100% samooskrbo, ker je vse domace. Kdo pada na te fore, ki jih po nekem cudnem pravilu se drazje placa, ni ravno mozganski veleposestnik.
Kar pa se tice pridelave zelenjave, dokler bo npr domaci paradajz 3€ (z besedo tri eure), 3 perice petersilja 1€,... me na trznici ne vidijo. Ker cene tam mejijo ze na perverznost, direkt norca se delajo iz folka

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
@sistemik
na kakšen način pa ti ločiš industrijsko salamo , šunko , klobaso itd od domače ?
tast občasno dela klobase, salame itd., če jih sam dela, potem se to mogoče še opazi, ker pač ni profi,. če pa to dela mesar pa ne ločim. bi lahko bila tudi kupljena po izgledu

@Steve
naši kmetovalci pri proizvodnji zelenjave ne morejo biti konkurenčni špancem ali italianom , ker imajo le ti masovno proizvodnjo in drugačen klimatske pogoje. Je pa načeloma domača zelenjava veliko bolj sveža, kot pa uvožena ( seveda pa moraš vedeti od koga kupuješ in kaj lahko ob nekem letnem času pridela )

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
a res ? od kdaj to ? kje to piše ?

pri nas je znana mešanica salamurin. brez tega ni praktično nič ( doma narejenega )
in v vsakem receptu ( kjerkoli, tudi v tujini ) piše da se v suhomesnate izdelke dodajo določeni nitrati ( preprečujejo razvoj mikroorganizmov )

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Tudi v pravih domačih se najdejo nitrati. Pa to ne samo sedaj, ampak že 50+ let nazaj.