Goljufije delodajalcev, ki se dogajajo pri nas

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Seveda je najbolje fer celoten strošek. Ni pa fer, da je upoštevala olajšave za otroke in potne. Enostavno bi morala vzet 0 potnih in 0 olajšav. Gol celoten strošek za delodajala. Pa potem primerjati davke, prispevke in vse ostalo. Ker recimo olajšava zniža slovenski davek, hkrati pa potni še dodatno popačijo sliko.

• Všeč mi je
Reactions: Matey
I

Izbrisan uporabnik #9334

To je eno leto star članek... kako naj upošteva nekaj, česar še ni.

Familien bonus je enak za vse plače in za kakršnokoli število otrok?

10km od dela... Koliko pa bi ti dal? Ceneje kot urbana ali pa kranjski javni promet ne gre. Čim ni javnega prevoza je 0,18€/km. In daljša je ta razdalja, hitreje se začnejo kilometri upoštevati. Ki pa so bistveno dražji za našega delodajalca. Je pa to razdalja povprečnega Janeza najbrž, zato ta razdalja. Sem pa jaz svoj cajt dobivala za cca150km dnevno nekih 25€/dan.

kot rečeno, kar se mene tiče, je najbolj fer vzeti celoten strošek delodajalca pri vseh neumnostih ki jih lahko eni in drugi koristijo in uveljavljajo, pa se potem primerja, koliko se iz tega na letni ravni ven potegne. Ker verjeli ali ne, tako delodajalec računa. ne pa, da dam toliko na TRR pol pa koliko ven pride pa pride.

Jap, tako je to. Če delavec nese konec meseca okoli 1000 Ejev domov, košta delodajalca okoli 2.900 Ejev. Konec leta je to skupaj 12.000 Ejev, skupna obremenitev pa 35.000 Ejev.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Seveda je najbolje fer celoten strošek. Ni pa fer, da je upoštevala olajšave za otroke in potne. Enostavno bi morala vzet 0 potnih in 0 olajšav. Gol celoten strošek za delodajala. Pa potem primerjati davke, prispevke in vse ostalo. Ker recimo olajšava zniža slovenski davek, hkrati pa potni še dodatno popačijo sliko.

To ni res. Strošek delodajalca je bruto2 + malica in potni ki so pri nas obvezni in ne moreš upoštevati izračuna brez njih. Prav tako regres. Lahko pa ven vržemo otroke, pa naj to vsak zase preračuna.

Če obrneš drugače. Za delavca namenim 25k€/leto. toliko lahko. zdaj pa kako teh 25k€ obrniti, da dobi ven čimveč. Mene kot delodajalca stane enako, ampak raje vidim, da delavec dobi več kot pa država. Prvo kar je, odbijem regres. Recimo da je jurja, za lažje računanje. ostane 24k€. Potem mu upoštevam maximalne potne in malice, ker so neobdavčene. Kar ostane delim z 12... Kako 25k€ obrne Avstrijec in koliko največ lahko največ njegov delavec ven dobi.

Pa to smo pri zaposlitvi, ne mi zdaj začeti s kakimi SPji, ker ta ven potegne pri nas 1620 na TRR pri teh 25k€.

Demz, ne pretiravej. Toliko pa spet ne...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Viš - in tu je težava - “mi” gledamo kako “obrniti” in državo ter delavca nategniti *, v Avstriji pa se mora vsak od zaposlenih sam pobrigati, da pride so svojih olajšav. In država poskrbi, da dobi vse plačano kar mora (tam ni zamika plačila prispevkov).

* čimvišja neobdavčeno izplačila pomenijo za delavca tudi riziko - nizka bolniška in kasneje nizka pokojnina
(pa ne zdaj po meni, da je pokojninski sistem v kurcu - vem)

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic
I

Izbrisan uporabnik #9334

Jabe

Ja, pa ja !
Poseštej skupne obremenitve, s prihodom na delo ter malice (neko sigmo), regres, dopust (zopet neka sigma npr. 25 dni), 13 dni za praznike, ... bla bla bla ... , (bolniških še ni nikjer, spadajo pa v statistiko), ...

- in dobiš, da delavec v enem delovnem letu oddela zgolj okoli 1600 del. ur, od fonda 2080 del. ur. Oz. 2088, kadar je leto prestopno ipd. :zavijazocmi:

Vse obremenitve v isti žakelj, če se že gremo. Pa še takrat bo manjkalo marsikaj, od delovnih zaščitnih sredstev do kranjceljna, ko ti delavec umre. :confused: Bog ne daj še kakšne kazni, ker je Francelj prislonil metlo pol metra stran od gasilnika, ko je ravno pometal malce prej :gorjaca:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113

ne pa ne! ;) Ne demagogiraj pa ti zdaj v drugo stran.

Strošek delodajalca je 25k€. če vzames ven jurja za regres (kolikor ga potem pač delavec dobi), ti ostane 24k€, da jih porazdeliš. torej 2k€/mesec. Če stanejo malica + potni 150€, potem je bruto bruto 1850€. Kar znese neto pri nič otrocih 1054€. Torej delavec dobi na TRR 1200€. Če daš max malico in max potne, pa ima kakega otroka več, potem bo tvoj strošek še vedno 2k€, ampak delavec bo dobil več.

Karkoli drugega od naštetega - prazniki, bolniške ipd pa tvoj strošek delavca NIŽAJO. Ni malice, ni potnih, bolniška je nižja ipd...

Da pa ti delavcu nameniš 25k€, je pa vse ostalo že odšteto. on bo prinesel notri bistveno več in iz tistega bo šlo za opremo, zavarovanja ipd

Višajo ti pa res lahko kake dnevnice za tujino pa kaka izobraževanja.

Nazadnje urejeno:

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Lahko bi se za izracun enostavno vzelo, da je delavec oddaljen od dela 100m. Pa se prevoz izbrise.

Ta malica in prevoz sta v Zloveniji le pesek v oci. Umetno dvigneta prihodek delavca na nek zadovoljiv znesek, potem pa pljuska po licu ob penziji.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Če obdavčis potne in malico, kaj se zgodi? Torej brišeš in gre vse v plačo. Bo delavec dobil manj ali bo delodajalec zdaj plačeval več? Vsaka neobdavcena zadeva je dobrodošla... Ker delodajalec starta od tam kaki kupček denarja bo namenil za delavca.
Kaj delavec naredi s tem, pa je na njem. Pravijo vsi da so jako pametni in da bi bolje upravljali z denarjem za bolniške in penzije, če bi dobili kar vse. Daš teh 150 za pokušino pa dejansko vidiš kako se "nalaga". Sfrcka vse sproti. Enostavno ne moreš pustiti da do tega pride, če nočeš da imaš resen socialni problem in vse kar s tem pride...

I

Izbrisan uporabnik #9334

ne pa ne! ;) Ne demagogiraj pa ti zdaj v drugo stran.

Strošek delodajalca je 25k€. če vzames ven jurja za regres (kolikor ga potem pač delavec dobi), ti ostane 24k€, da jih porazdeliš. torej 2k€/mesec. Če stanejo malica + potni 150€, potem je bruto bruto 1850€. Kar znese neto pri nič otrocih 1054€. Torej delavec dobi na TRR 1200€. Če daš max malico in max potne, pa ima kakega otroka več, potem bo tvoj strošek še vedno 2k€, ampak delavec bo dobil več.

Karkoli drugega od naštetega - prazniki, bolniške ipd pa tvoj strošek delavca NIŽAJO. Ni malice, ni potnih, bolniška je nižja ipd...

Da pa ti delavcu nameniš 25k€, je pa vse ostalo že odšteto. on bo prinesel notri bistveno več in iz tistega bo šlo za opremo, zavarovanja ipd

Višajo ti pa res lahko kake dnevnice za tujino pa kaka izobraževanja.

Se strinjam. Prevoz na delo in malico - enostavno nebi smeli sploh nikjer v prihodkih upoštevati, saj sta - enostavno strošek. (V Nebesa bom šel :cheer:)

Prihod na delo in malica sta direkten strošek dela, pa če ga obračaš podolgem ali počez. Če nekdo nič ne malica - je njegov problem, zdravstvo skozi fiziologijo zatrjuje, da delavec malico potrebuje. Prihod na delo pa tudi.
V vsakem primeru je naloga delodajalca, da ju plača. S tem je delodajalec pokrit.

Interes delodajalca je, da pride delavec na šiht spočit in nahranjen. Interes delavca pa je, da se s svojim delom dostojno živi - ter da mu še malce vmes ostane, tudi on potrebuje malce "za svojo dušo". Je to tako težko razumeti? Zahod je to skozi svoje revolucije in travme skapiral, pri nas pa ne - in ne ? Balkanska posla?

:nigladek::nigladek::nigladek:

• Všeč mi je
Reactions: tomi

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Prihod na delo in malica sta direkten strošek dela, pa če ga obračaš podolgem ali počez. Če nekdo nič ne malica - je njegov problem, zdravstvo skozi fiziologijo zatrjuje, da delavec malico potrebuje. Prihod na delo pa tudi.
V vsakem primeru je naloga delodajalca, da ju plača. S tem je delodajalec pokrit.

V uvidu tega je bolje če je to obdavčeno ali ne? Če se država to odloči vrzt v tiste dohodninske razrede, kdo bo nosil ta strošek? Kdor ne vidi, da je ta način v interesu obojih, delavca in delodajalca, je bedak. Končno enkrat država ne prisloni salcke, ljudje pa v luft...

Miikech
To ni "umetno" dvigovanje ničesar, če ima delavec le toliko pik v glavi, da ve kaj je plača in kaj ne. In zato se vedno za glavo primem ko slišim kakega silno pametnega, da je važno samo to kar na trr pride. To je pa sen vsakega pol pokvarjenega delodajalca, če je pa delavec še nekaj pameten zraven, pol pa vsakega. In če gremo nazaj na temo pokvarjenih delodajalcev, ki seveda so. Tole z regresom ki ga je treba v kesu nazaj prinesti, je kar nekaj. Lahko se zgodi, ampak če hočeš enega preprostega delavca goljufati in je važno samo koliko na trr pride, potem se to lotiš povsem drugače pa sploh ve ne. Ko gre pa v penzijo, bo pa država kriva...

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Jabe

Ni čisto tak - s tem “našim” načinom odpiraš možnost manipulacij. Malica je od-do - ne plačujejo jo vsi enako, podobno pri prevozu.
Pravi pristop je za višino malice povečati “minimalca” in v enakem znesku povečati splošno olajšavo. Tako bi bil to strošek delodajalca a vsi bi dobili enako.
Prevoz pa tako kot Avstrijci - ravno tako v olajšave - za pokritje pa dvigniti za kak procent dajatve na izplačilo plač (torej bruto-bruto).
Kako leto bi “cvilili”, potem ni se uneslo in bi imeli normalno sistem.
Pa obenem zakonsko določiti, da v Sloveniji velja 37,5 tedenski delavnik (in da se ob spremembi ne smejo plače spremeniti navzdol).

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
izhajaš it tega, da bo kakršenkoli dodaten strošek prevzel delodajalec. pa ga ne bo. Delodajalec lahko plača (v našem primeru) 25k€ letno za dotičnega delavca. In niti centa več. telovadi z odbavčitvami kolikor hočeš, ampak nase jih bo prevzel delavec. Kaj se še niste naučili, da se mora Janez ob vsaki spremembi "na boljše" za tošl prijeti?

Nazadnje urejeno:

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Zakaj se pri A ne bunijo, da ne dobijo malice? In da imajo sicer pendlerpauschal, ne pa direkt potnih kot mi? Zato, ker je neto placa taka, da vecini brez vseh teh zadev omogoca dostojno zivljenje, hkrati pa od vsega, kar od delodajalca prejmejo, dobijo izracun penzije. In to bi moral biti cilj tudi nas.

In sistem tudi ne bi omogocal izigravanj, kot jih poznamo.. delo v ukc lj, spanje tam pri frendu, hkrati pa vlecenje potnih do Prekmurja. In to je live primer, ker tipa poznam.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Zakaj se pri A ne bunijo, da ne dobijo malice? In da imajo sicer pendlerpauschal, ne pa direkt potnih kot mi? Zato, ker je neto placa taka, da vecini brez vseh teh zadev omogoca dostojno zivljenje, hkrati pa od vsega, kar od delodajalca prejmejo, dobijo izracun penzije. In to bi moral biti cilj tudi nas.

In sistem tudi ne bi omogocal izigravanj, kot jih poznamo.. delo v ukc lj, spanje tam pri frendu, hkrati pa vlecenje potnih do Prekmurja. In to je live primer, ker tipa poznam.

To je zelo res. Toda jaz kot delodajalec sem skozi delavčeve prispevke čisto preveč obremenjen in ne zmorem njegove plače dvigniti za - npr. 100 Ejev, sam pa utrpeti 230 Ejev obremenitve zaradi tega. Preprosto nisem več konkurenčen na trgu, propadel bom.

Zato je pri nas edina rešitev, da sistem sploh plava na vodi, da ravno ti potni stroški in malice (priznajmo, da to JE strošek dela :fredi:) - torej niso obdavčeni. Oblast zlepa ne bo dovolila drugačne plačne metodologije , pravzaprav je bilo kar precejšnje presenečenje, ko so nam sprejeli sistem DDV-ja leta 1999 (če se prav spomnim letnice).

Naš osnovni problem je, da je država prevelika. Oziroma tistih ki delajo denar, premalo. :zavijazocmi:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
Ti pa si knedl :) k placam in prospevkom pripeljes ddv ;))) davek ko davek a ne :)

Drugace pa takole: za 1383eur neto place (z malico In 130eur potnimi stroški) je strosek delodajalca 2256eur. Plus regres dopust...

Pocasi bonpotrebno trg spucat fusarjev

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, plus regres, dopust, bolniške, 13 praznikov. Osebnih zaščitnih sredstev še ni nikjer, v bistvu v moji računici niti bolniških ni, ker ne vem statističnega povprečja - pa padeš vanj, slejkoprej :zavijazocmi:. Prideš na moje cifre.

DDV sem pa omenil kot primer, kjer se je pa država šla prilagodit in to zaradi Evrope. Če nebi takrat tako silili v Evropo, - koliko se greva stavit, da bi še vedno plačevali prometni davek in to vsakič znova v verigi preprodajanj ?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.832
5.933
113
Jap, tako je to. Če delavec nese konec meseca okoli 1000 Ejev domov, košta delodajalca okoli 2.900 Ejev. Konec leta je to skupaj 12.000 Ejev, skupna obremenitev pa 35.000 Ejev.

http://www.adecco.si/izracun-place/

če daš 1000 neto dobiš ven sledeče:

BRUTO PLAČA 1.498,52 EUR
NETO PLAČA 1.000,00 EUR
CELOTNI STROŠEK DELODAJALCA 1.739,78 EUR

1. PRISPEVKI OD BRUTO PLAČE DELAVCEV
Zdravstveno zavarovanje 6,36% 95,31 EUR
Pokojninsko zavarovanje 15,50% 232,27 EUR
Zaposlovanje 0,14% 2,10 EUR
Starševsko varstvo 0,10% 1,50 EUR

Skupaj prispevki 22,10% 331,17 EUR

2. OLAJŠAVE