Goljufije delodajalcev, ki se dogajajo pri nas

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Z enim razlogom... Kar pa se je tu izkazalo, da pri leku ni bil, ker je sam opozoril na to in je pripavljen placati to napako za 5 let nazaj. Kar je fer.

Drugace imas pa placilke, ko so take, da jih ziv bog ne razume. Jaz sem imela eno tako lustno jasno, da vsak pajac razume, moj ima "razdelane" zadeve na 3 straneh. Ko sem sla na banko po kredo, sem startala da interpretiram tisto njegovo placilko, da se bancniki, ki cele dneve to gledajo, ne bi prevec zgubljali. So se najorej smejali, saj je dobro, bom sam. cez pol minute, daj povej, da ne bom celo uro se skozi to prebijal. Zdaj so pa itak obrazci, ko gor firma napise koliko je bila neto placa za vsak mesec tok pa tok mesecev nazaj, da se ne zajebavajo. Povsem nepotrebno, ce bi bile placilke take kot je bila moja, oa taka kot jih imajo po vecini ljudje, ki svoje razumejo, pa mislijo da so vse take.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Ne, hocem reci, fer, ker so sami na to opozorili, cim so ugotovili to napako, pa ceprav bodo za 5 let nazaj plačevali ne prav malo. Ni treba iz konteksta ven jemati. Lahko bi bili tih, po novem prav obracunavali in to bi bilo to. Nekateri bi pa se kar naprej po starem, pa dokler gre gre, potem pa ko bi nekdo ugotovil, se ven mazali toliko casa, dokler... Se ne bi zgodilo nic. In sele od takrat naprej prav. Scenarijev je mnogo in ta ki ga je Lek ubral, je eden izmed bolj fer.

Da bi se zbali tozbe? Ocitno ne. Sigurno jih bo nekdo tozil za 20 let nazaj.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
kot omenjeno, težko bo dokazat da so oni krivi, in kaj pol ?

verjamem da se bojo pogodili.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Lahko bi bili tih, po novem prav obracunavali in to bi bilo to
Dvomim, da bi to bilo to. Ker takoj, ko bi začeli prav obračunavati, bi "vsi" dobili vsaj 100 EUR povišice. Nekje bi se pokazali alarmi. Povedali so, ker druge izbire niso imeli. Na ta način so si lahko vsaj malo umili roke.

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.192
494
83
pri nas v firmi nam baje tudi nekaj narobe izplačujejo. Samo ko pogledam plačilno listo in vse tiste številke, ki so nekrat bruto enkrat neto... mi ni jasno niti 1% za kaj se gre... na koncu dobim ven za kaj smo se zmenli.
Zakaj nič ne rečem? Ker kot sem rekel mi ni jasno kaj točno je narobe. In ko sem se že probal borit za manjšo ekipo ljudi, da bi skupaj nekaj dosegli, sem jaz edini izvisel in bil kriv za vse... žal slovenci v takih primerih nismo kot "nizozemski kmetje"

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Saj v osnovi je računanje plače enostavno.

1:Izračunaš bruto plačo
2:izračunaš prispevke delojemalca (znan %)
3:izračunaš olajšavo (splošna, posebna, za otroke).
4: Osnova za dohodnino = 1-2-3
Od bruto odšteješ prispevke delavca in olajšave in dobiš osnovo za dohodnino.
5:iz osnove izračunaš dohodnino. Po znani lestvici.
6: sešteješ kredite, odtegljaje
7: izračunaš prevoz in malico
8: neto izplačilo=1-2-5-6+7

Najbolj zajeban pa je tisti prvi korak, izračunat bruto.
Ko se začne komplicirat z bolniškimi, osnovami iz prejšnjega meseca/trimesečja/leta, različni % nadomestil, dodatki in stimulacije (na katere ure gredo), kako se dodatki upoštevajo pri izračunu ure preteklega meseca (tu so verjetno pri Leku zaj*bali).

• Všeč mi je
Reactions: tony in Pepe
I

Izbrisan uporabnik #9334

Saj v osnovi je računanje plače enostavno.

1:Izračunaš bruto plačo
2:izračunaš prispevke delojemalca (znan %)
3:izračunaš olajšavo (splošna, posebna, za otroke).
4: Osnova za dohodnino = 1-2-3
Od bruto odšteješ prispevke delavca in olajšave in dobiš osnovo za dohodnino.
5:iz osnove izračunaš dohodnino. Po znani lestvici.
6: sešteješ kredite, odtegljaje
7: izračunaš prevoz in malico
8: neto izplačilo=1-2-5-6+7

Najbolj zajeban pa je tisti prvi korak, izračunat bruto.
Ko se začne komplicirat z bolniškimi, osnovami iz prejšnjega meseca/trimesečja/leta, različni % nadomestil, dodatki in stimulacije (na katere ure gredo), kako se dodatki upoštevajo pri izračunu ure preteklega meseca (tu so verjetno pri Leku zaj*bali).
V vsakem primeru mora država držati roko gor - in to brezkompromisno! Država kot institucija zahteva to ureditev, smo jo tudi soglasno sprejeli kot instrument, torej jo mora tudi izpolnjevati !

Točno iz teh vzrokov smo tudi ustanovili državo - naj izvaja svoje. Mi smo že, skozi plačevanje prispevkov. Zakaj moram torej kot pes čuvaj paziti dan in noč na zadevo, ki je bila pogodbeno sklenjena z njo?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Glede na link iz #655 je razumeti, da je napaka v izračunu nadomestil (bolniška, dopust in kar jih še je). Kar pomeni, da je bilo izplačilo nadomestila izračunano na osnovi dogovorjene bruto plače (pogodba ozr. kolektivna), niso pa bili upoštevani “povprečni dodatki” (nočne, pogoji dela, dnevnice (!), itd).
In odkrito povedano - niti sam nisem nikoli pomislil, da je to treba upoštevati pri izplačilu “bolniške” - in to čeprav vem, da “država” po 30 dnem bolniške dejansko izplačuje nadomestilo na osnovi “povprečnega neto izplačila za pretekle 3 mesec” po nastopu bolniške.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Zadeva bi dejansko morala biti v domeni države, kot smo imeli nekoč. Da so to prepustili v svobodo, samo pomeni da nekdo želi mahinirat.

Nadzor nad plačami in prispevki MORA biti najvišje nadzorovan. Saj nismo menda bananska država
Se bo treba počasi vprašat, zakaj jo sploh plačujemo. In to debelo .

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
ti bi spet kompliciral pa zaposloval stotine ljudi za to. pa najboljše da na roke preračunavajo. gluposti.

• Všeč mi je
Reactions: ales85
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ti ljudje so že zaposleni, mimogrede. Takrat ko je bivši DURS (današnji FURS), torej odmaknil roke od nadzora plačne politike ( kakih 10 let nazaj) , nisem nikjer zasledil, da bi koga iz JU odpustili na cesto.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
ja zdaj pa veš da bi jih. kdaj so si pa svete krave že naložle kako dodatno delo

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Ne, hocem reci, fer, ker so sami na to opozorili, cim so ugotovili to napako, pa ceprav bodo za 5 let nazaj plačevali ne prav malo. Ni treba iz konteksta ven jemati. Lahko bi bili tih, po novem prav obracunavali in to bi bilo to. Nekateri bi pa se kar naprej po starem, pa dokler gre gre, potem pa ko bi nekdo ugotovil, se ven mazali toliko casa, dokler... Se ne bi zgodilo nic. In sele od takrat naprej prav. Scenarijev je mnogo in ta ki ga je Lek ubral, je eden izmed bolj fer.

Da bi se zbali tozbe? Ocitno ne. Sigurno jih bo nekdo tozil za 20 let nazaj.
Ne more jih. Ravno tu je point teh 5 let. 5 let je zastaralni rok za take zahtevke.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Ti ljudje so že zaposleni, mimogrede. Takrat ko je bivši DURS (današnji FURS), torej odmaknil roke od nadzora plačne politike ( kakih 10 let nazaj) , nisem nikjer zasledil, da bi koga iz JU odpustili na cesto.
Spet kr eno nabijanje. FURS ve takoj ce ne izplacas prispevkov. Po nekaj dneh zaposleni dobijo domov posto s fursa kjer je poziv naj sporoci a je dobil placo (pa se zpiz da svoj vprasalnik zraven), not ga tud vprasajo ce placo na roke dobiva itd.

tko da ne trobentaj da furs ne nadzira plac. Ce nic drugega lahko kadarkoli naredi vpogled na racun podjetja in takoj vidi a so ble place izplacane ali ne

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Spet kr eno nabijanje. FURS ve takoj ce ne izplacas prispevkov. Po nekaj dneh zaposleni dobijo domov posto s fursa kjer je poziv naj sporoci a je dobil placo (pa se zpiz da svoj vprasalnik zraven), not ga tud vprasajo ce placo na roke dobiva itd.

tko da ne trobentaj da furs ne nadzira plac. Ce nic drugega lahko kadarkoli naredi vpogled na racun podjetja in takoj vidi a so ble place izplacane ali ne
Od kdaj pa dejansko delajo pozive? Ker tisoci, ki niso imeli placanih prispevkov in s tem tezave pri upokojevanju, bi bili tega zelo veseli.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N