Glavna varovalka

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
513
79
28
Pri meni je bil enkrat podoben primer, ko je kar naenkrat vsake toliko ven metalo ob nobenih spremembah. Ugotovljen vzrok: zunaj nad vhodom na balkon je bil na fasadi kabl, luč pa ni bila zmontirana. "Zaščiten" je bil samo z izolir trakom. Ko je s časom izolir trak popustil je ob deževju vn vrglo.

Se pravi, zelo verjetno nekje kratek stik.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Samo, če v razdelilni omari ni bila izklopljena avtomatska varovalka potem po vsej verjetnosti ni bilo napake od tam naprej (in s tem na opremi)
Sicer je tudi možnost da zataji avtomatska varovalka (zavari kontakt) ampak je ta možnost zelo majhna. To bi lahko preveril, da bi vsako posebej izklopil in preveril s faznim testerjem (faznprifer) na odvodni strani. Samo verjetno je ne bi niti mogel vklapljati/izklapljati, če bi se to zgodilo.

Ti je ostala kaka pregorena varovalka? Če ja jo odpri in slikaj talilni element, ki je notri. Iz tega se lahko vidi ali je bil vzork prekinitve kratki stik ali preobremenitev.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.305
18
38
MB
Ti je ostala kaka pregorena varovalka? Če ja jo odpri in slikaj talilni element, ki je notri. Iz tega se lahko vidi ali je bil vzork prekinitve kratki stik ali preobremenitev.
Ne vem kako zgleda znotraj...lahko pa rečem, da je bila varovalka tako vroča, da sem se opekel na njej.

miki133

Pripravnik
19. nov 2008
80
40
18
Vem za podoben primer, ko so glavne varovalke pregorevale, vzrok je bila prazna cev,
ki je bila speljana iz razdelilnika v nadstropju na neogrevano podstrešje za "ko bomo na podstrešju urejali sobe".
Ker cev na vrhu ni bila zamašena je po njej v hladnem vremenu kapljal kondenz, ki se je pocejal točno
na zbiralnice, ki povezujejo avtomatske varovalke, voda in elektrika ponavadi ne gre dobro skupaj :)

Kalex

Zelenc'
6. nov 2019
12
3
3
Lahko je problem v kablu oz. žicah od glavnih varovalk do razdelilne omarice ( kondenz, kot je omenil Utiševalec, lahko tudi mali glodavci ).
V primeru, da imaš v razdelilni omarici avtomatske varovalke povezane s tropolno zbiralko je lahko prebilo tudi tam, če je prišla zraven vlaga. To je velikokrat problem v mansardi, kjer zaradi nepravilno položenih cevi kondenz kaplja v omarico.
Če imaš kakšen objekt ločen od hiše ( garaža , lopa ... ) in imaš do tja potegnjeno elektriko, je lahko napaka tudi tam.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.014
113
Pri meni je bil enkrat podoben primer, ko je kar naenkrat vsake toliko ven metalo ob nobenih spremembah. Ugotovljen vzrok: zunaj nad vhodom na balkon je bil na fasadi kabl, luč pa ni bila zmontirana. "Zaščiten" je bil samo z izolir trakom. Ko je s časom izolir trak popustil je ob deževju vn vrglo.
A si ti moj alter? Imel sem povsem enako težavo.
No, res pa je, da ni metalo ven glavne varovalke, temveč fid.

Nazadnje urejeno:

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Ja veliko je možnosti napake. Samo, če je bila zelo vroča je verjetno morala biti neka preobremenitev. Kratkostični tok ne verjamem, da ti lahko tako velik steče, da bi se tako segrela varovalka pri izklopu. Malo preveri, če imaš kak porabnik ali kako vezavo direktno na glavno varovalko vezano. Je novogradnja ali starejši objekt?

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.305
18
38
MB
Je novogradnja ali starejši objekt?
Hiša in napeljava je zelo stara. Zadnji (vsaj) 10 let nismo nič posegali v napeljavo, zato skoraj dvomim, da bi bil kak porabnik direktno vezan na glavno varovalko. Sicer včasih je po napeljavi šaril vsak ki je imel 5 minut časa, vendar od kar sem v hiši nikoli nisem imel kakršnih koli problemov z elektriko.

Kalex

Zelenc'
6. nov 2019
12
3
3
Lahko poskusiš tudi tako, da izklopiš vse varovalke in opazuješ števec. Če ti še vedno kaže porabo, je problem med števcem in razdelilno omarico.
Pa čimprej poišči napako, ker pri toku 25A imaš več kot dovolj energije, da pride do požara.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.453
3.552
113
Jodlar čimprej dobodi nekoga ki je iz stroke, ali vsaj nekoga, ki ti lahko izmeri izolacijo na dovodu. Če je dovod izveden z žicami v cevi, lahko pomaga, če eno žico močno pocukaš, da tam, kjer prebija nima več stika z drugo. Računaj na to, da se lahko pojavi ravno kontra učinek in dobi trajni stik. To je, kar lahko sam narediš kot laik. Vsekakor imaš problem v dovodu. Kako ga stestiraš ti ne bom opisoval, da te ne bom imel potem na vesti.

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
629
56
28
Mimogrede...kakšno je bilo vreme ob izpadu? Mogoče deževno?
Meni je ob deževnem vremenu na jesen začelo ven metat varovalke...
Vzrok je bil zamakanje na zunanji vtičnici...

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.305
18
38
MB
Imam eno "noro" vprašanje...pa prosim za prizanesljivost :)
Če imaš na elektriko priklopljeno 3 fazno TČ...ali to pomeni, da je priklopljena na vse tri faze??? Ker meni je ponovno vrglo ven eno glavno varovalko, TČ pa je delovala??

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Dokler ti ne bo crknila ker je delala po 2 fazah. Imeti bi moral priklopljeno na "trojčka". Če odbije eno varovalko, da se izklopijo vse tri.
Nisem električar, predvidevam.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Če imaš na elektriko priklopljeno 3 fazno TČ...ali to pomeni, da je priklopljena na vse tri faze??? Ker meni je ponovno vrglo ven eno glavno varovalko, TČ pa je delovala??
Dosti primerov je, da so toplotne črpalke enofazne, trifazni so pa samo dodatni grelci.
Če dodaten grelec ni bil vklopljen, pa zna biti, da toplotna črpalka sploh ni "ugotovila", da bi bil kakršen koli izpad.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek
19. jul 2007
2.838
1.562
113

Dobro poglej, kako imaš pravzaprav narejeno.
Monterji so mi rekli, da vežejo TČ na čisto svoj sistem.
Npr. tako imam poleg notranje enote svojo trofazno varovalko in svoj fid (30 mA), V glavni el. omarici imam 300 mA FID. In če izklopim glavno varovalko v glavni omarici, mi toplopna črpalka še vedno delo nemoteno.
So mi rekli, da je tako bolje in tudi varneje (ter me opozorili, da če bi hotel čisto vso elektriko izklopit bi moral izklopiti obe glavni varovalki).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Če izklopis glavno varovalko v glavni omarici in da toplotna še vedno dela, pomeni samo to, da imaš od števca (ali neke razdelilne letve) kabel potegnjen mimo glavne varovalke direkt do omarice pri TC.
Sem imel zadnjic nekoga na ogledu za TC. 3F kabel potegnjen do mesta notranje enote preko dveh omaric z varovalkami in FIDI, on bi sedaj pri notranji enoti postavljal še eno omarico, ali pa da iz omarice vlečemo 2 petzilna kabla.
A je res to potrebno.
Bom električarja "posolal"ker nima pojma da rabimo dva kabla za TC (in dva trojčka).
Lani stemal in vlekli kable, pa bi moral zdaj še en kabel vlect, oziroma se cetrto omarico v hišo postavljati? V omarici je dovolj prostora

javr

Guru
6. dec 2011
1.899
1.145
113
če ti elektro števec odčitavajo daljinsko, se prijavi na mojelektro_si in poglej na "15-minutna povprečna moč" če se v minutah pred pregoretjem varovalke dogaja kaj neobičajnega.
Drugače pa sem na podoben način skoraj zažgal hišo: stalno je metalo ven fid in pregorevala je glavna varovalka. Sem pač fid premostil da crkne kar ima za crkniti. Na srečo sem na dilah zavohal smrad po zažganem lesu preden je bilo kaj hujšega. Vzrok: zaradi pregloboko zarezane izolacije kabla, položenega kakšnih 40 let prej kar na lesena tla neizoliranega podstrešja, je oksid požrl nekaj bakra na žicah; na tem kablu je bil bojler; ko je bojler vklopil, so se žice zaradi premajhnega premera začele pregrevati in premikati; če je prišlo do stika L-N, je pregorela varovalka, drugače pa je izklopil fid.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Pozdravljeni

Zadnja dva meseca mi doma "ven meče" glavno varovalko. Imam 3x25A. Ven mi vrže vedno isto varovalko. Ja vem..to je prvi znak da je faza preobremenjena, vendar ni tako enostavno. Vse imam enako zvezano že zelooooo dolgo in nikoli ni bilo problemov. Ničesar novega nisem priklapljal na to fazo. 2x mi je ven vrglo ponoči, ko nimam ničesar prižgano...tako da sem skeptičen glede preobremenjenosti.
Prosim za vašo pomoč.

Poglej si tole, odkrili smo cist po naklucju ko je moja ruknila kable in je luč crknila.

Mislim da ni dileme da bi lahko imeli 1 Maj ze letos.
Celoten kabel je bil tako fuc, da ko si ga "zlomil" so žile pogledale

Zakaj ti to kažem? Ker je včasih lahko neka stvar na katero nisi pomislil.
Če se ti ta težava pojavlja vsako noč, potem vsako noč izklopi polovico varovalk, če težava ostaja, potem imaš težavo v preostalih varovalkah. Tukaj ponavljaj vajo dokler ne najdeš težave.
Seveda pa je možen tudi kondenz kot so ti že omenili.

20201121_161111.jpg

Nazadnje urejeno: