Glavna varovalka

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.305
18
38
MB
Pozdravljeni

Zadnja dva meseca mi doma "ven meče" glavno varovalko. Imam 3x25A. Ven mi vrže vedno isto varovalko. Ja vem..to je prvi znak da je faza preobremenjena, vendar ni tako enostavno. Vse imam enako zvezano že zelooooo dolgo in nikoli ni bilo problemov. Ničesar novega nisem priklapljal na to fazo. 2x mi je ven vrglo ponoči, ko nimam ničesar prižgano...tako da sem skeptičen glede preobremenjenosti.
Prosim za vašo pomoč.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.067
113
Če bi kaj prebijalo bi vrglo ven varovalko ki je "pred" glavnimi.

A to je govora o "zaplombiranih" varovalkah v elektro omarici?

• Všeč mi je
Reactions: ametist
I

Izbrisan uporabnik #9334

Lahko tudi da se je avtomatska varovalka "utrudila", kar ne bi bilo nič novega.

Moral bi meriti tokove skozi vse tri varovalke, da bi se prepričal če ti ne kje kaj uhaja. Sicer sem pa že sam imel ta primer, da je bilo treba bimetalno varovalko zamenjat z novo.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja. Sploh motorske.
Po daljšem "matranju" je varovalka izgubila karakteristiko. Vprašaj štromarje.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.156
3.628
113
Marlbor
ja tudi to sem že razmišljal...ampak vse deluje 14 dni...nikoli mi ne prebije. Vklopljeni vsi možni aparati čez dan.....potem pa naenkrat ponoči...
Mogoče kak bojler? Neke velike porabnike zagotovo imaš, sicer ne bi imel 3x25A glavnih varovalk. Koliko pa imaš maksimalno jakost varovalk v razdelilni omarici?

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.305
18
38
MB
Bojler je bil ob izpadu izklopljen. Maksimalna jakost varovalke v razdelilni omarIci pa je 16A.
A ne bi ob prebijanju ven vrglo varovalke v razdelilni omarici ali FID-a?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ne vem ampak sprašujem znalce - kaj pa udarec s kontra smeri, iz omrežja?

Pbutec

20. jul 2007
15.156
3.628
113
Marlbor

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Glavna varovalka lahko prekine samo na dva načina. To je ali zaradi preobremenitve ali kratkega stika. Načeloma lahko tudi zaradi utrujenosti ampak je ta možnost majhna (ne pa nemogoča). Je pa to povezano s predhodnima vzrokoma.
Če bi bila preobremenitev bi moral delati predvarovalka. Sploh, če je najvišja 16A. V kratkem stiku se lahko zgodi, da bi poleg predvarovalke (če je instalacijski odklopnik) šla tudi glavna vendar bi ta moral biti dovolj velik, kar pa se verjetno ne dogaja naključno v hiši, da bi vsake toliko izklopilo. Poleg tega bi bil izklopljen zraven tudi instalacijski odklopnik. Da varovalka izklopi se mora nekaj dogajati znotraj objekta.

• Všeč mi je
Reactions: Pbutec

Pbutec

20. jul 2007
15.156
3.628
113
Marlbor
To bo itak treba malo razjasniti pojme. Glavne varovalke nikoli ne meče ven, ampak jo skuri. Tudi zamenjati je ne moreš sam (legalno), ampak mora priti elektro odpret glavno omarico in tudi stane 30eur-50eur. To se avtorju teme najbrž ne dogaja že 2 meseca? Lahko pa ven meče varovalke v razdelilni omarici, če so te avtomatske.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.067
113
Vsekakor bi kratek stik lahko vrgel ven glavno varovalko ampak bi zagotovo* vrglo ven tudi eno od ostalih kjer se stik zgodi (tudi če je "utrujena"). Tako da ostane potem preobremenitev preko večih varovalk, to je edini logičen sklep. Samo če človek ve da nima porabnikov potem je to malo verjetno, 25A pa tudi ni tako nizka vrednost da bi "spregledal" kakšnega porabnika.

* druga opcija je kratek stik na dovodnem kablu od dovodne elektro omarice do notranje omarice z varovalkami, poškodovan kabel v kombinacij s kakšnim dodatnim vplivom lahko to povzroči. Recimo če se to dogaja sedaj pozimi in ponoči bi sam stavil na kondenz.

• Všeč mi je
Reactions: McGiver