gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Cenim tvoje mnjenje in imaš prav, da je težko se izogniti slabim soseskam. Poznamo veliko primerov "banlieus" v Franciji in pristop, kot si ga napisal v prvem odstavku so izvajali ni Nizozemskem, pa šli stran od tega, ko so soseske postale "preslabe". Če bi se lahko zanesel na hišni red in zakone bi marsikdo investiral in oddajal. (Čeprav poznam iz Nemčije še bistveno bolj oderuške najemnine in pogosto ljudje plačajo polovico dohodkov za najem, če nimajo sreče).

Nisem hotel delovati naduto. Mogoče sem se preveč navzel liberalnega razmišljanja v letih v Švici in ZDA in logike "pomagaj si sam in bog ti bo pomagal" namesto "država - daj mi".

Poudaril bi rad mojo zadnjo točko: "V tujini imajo tudi hibridne modele financiranja stanovanj za mlade. Zanimiv pristop se mi zdijo krediti z obrestno mero, ki raste med odplačevanjem. To da mladim motivacijo in možnost,da skoraj brez obresti odplačajo svojo prvo garsonjero v 5-7 letih in se potem preselijo naprej, ta garsonjera pa je na trgu za naslednjo generacijo."

Moja ideja je bolj praktična: Prvo stanovanje naj bo mala garsonjera (20-25 m2), naj stane okoli 100.000. Starši naj se odrečejo novemu avtu in "špendirajo" otroku 30.000. Preostanek naj financira kredit. 50.000 v petih letih brez obresti (subvencija države) bi bilo približno 800 na mesec...Treba je vzpodbujati, da garsonjera pride na trg po 5-7 letih za naslednjo generacijo - odpraviti dobiček na prodajo svojega prvega stanovanja po kratkem času, po drugi strani odreči subvencijo za obresti če boš po 7 letih še vedno lastnik prve nepremičnine.

Predvsem morajo biti stanovanja dosegljiva. Trenutno si težko privoščiš tako nakup kot najem - pa si lahko na povprečni slovenski plači in že zato nisi upravičen do raznih ugodnejših najemov (neprofitni najemi).

Po drugi strani imamo na kupe starejših nepremičnin, ki so prazne in nevzdrževane. Hkrati so nepremičnine investicijska kategorija za premožne pri kateri se ne plača davka. Če že iščejo vire za gradnjo stanovanj, naj obdavčijo nepremičnine z nekim razumnim davkom in iz tega naslova začnimo graditi javna najemna stanovanja. Po regijskem principu seveda, da ne bodo lastniki nepremičnin na Goričkem financirali gradnje najemnih stanovanj v Ljubljani...

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Po drugi strani imamo na kupe starejših nepremičnin, ki so prazne in nevzdrževane. Hkrati so nepremičnine investicijska kategorija za premožne pri kateri se ne plača davka. Če že iščejo vire za gradnjo stanovanj, naj obdavčijo nepremičnine z nekim razumnim davkom in iz tega naslova začnimo graditi javna najemna stanovanja. Po regijskem principu seveda, da ne bodo lastniki nepremičnin na Goričkem financirali gradnje najemnih stanovanj v Ljubljani...
?
Plačaš davek od najemnine, če oddajaš.
Če ne oddajaš, plačaš davek od kapitalskega dobička. Šele po 15ih letih ga ne plačaš več.

A ti bi rad, da ti še vsakoletno nabijejo davek na nepremičnino, recimo v vrednosti 1% na leto?
Potem naj nabijejo še na avto. Ker si recimo ti ne moreš privoščiti S-a za 150.000 EUR. Pa recimo davek na toplice. Ker to je res svinjsko, da si eni vsako leto večkrat privoščijo obisk toplic.

Stvar je enostavna: povečanje nepremičnin na trgu in posledično uskladitev s ponudbo, bi vplivala na ceno nepremičnin in tudi na same najemnine. In en od načinov je tudi, da se najemniški trg uredi z ustrezno regulativo, ne pa, da je najemodajalec v slabšem položaju od najemojemalca.

• Všeč mi je
Reactions: GStar in B81

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
V Avstriji, v kraju, kjer delam (gre za manjse mesto), so od leta 2018 do zdaj postavili 4 ogromne stanovanjske komplekse, peti zwlo velik pa je v izgradnji. Pa poznam samo ta del, kjer se peljem mimo.

2. jul 2020
5.107
6.661
113
Vse uspešne zahodne države imajo davek na nepremičnine, ti bi pa rad toplo vodo izumljal. Zakaj misliš da država propada?

Pa mi nimamo tega v obliki nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča?

B81

22. jul 2007
37.006
10.535
113
Ne vem, Poljska je kar huda, 0,90%. To je od milijona rečipiši 9000 eur letno. Samo zato, ker nekaj imaš. Ker pač delaš več kot drugi, trikrat več kot drugi, na koncu dobiš focn. Pač tisti ki delajo.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: bizi in sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.242
2.518
113
Pa mi nimamo tega v obliki nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča?

To je tako majhen davek, da je isto kot če ga ne bi bilo.
To sem tukaj že tolikokrat napisal, da mi je že nerodno:
- NUSZ (nadomestilo uporabe stavbnega zemljišča) je bilo v času, ko zasebnik ni smel bit lastnik (čeprav je v resnici bil) stavbnega zemljišča znotraj ureditvenih površin naselij. Tako je takrat v zemljiški knjigi za parcelo pod tvojo lastniško hišo pisalo: družbena lastniva s pravico uporabe XY.
Enkrat po osamosvojitvi smo šli v spremembo, da se zemljišča "s pravico uporabe" lastniško vknjižijo v korist uporabnika = lastnika. Tako sedaj to poimenovanje nima nobenega smisla.
In pazi zdaj:
- davek na lastništvo nepremičnine, ki naj bi NADOMESTIL NUSZ, bi naj/moral imeti kup olajšav kot so: znižanje za prvo rezidenčno nepremičnino (pač na neko kvadraturo na osebo), dalje znižanje za vlaganja in investicijsko vzdrževanje predmetne nepremičnine, pri plačilu davka od oddaje nepremičnine, pa bi se moral ta vsaj delno pobotat z nepremičninskim davkom.

Pri projekcijah zdaj že skoraj pozabljenega davka na nepremičnine je meni na 4 nepremičninah kazalo enak oz. na eni malo višji, na treh pa nižji znesek kot NUSZ.

Glavna ovira za davek na nepremičnine so v nasprotju z večinskim mnenjem občine, katerim je NUSZ izvorni prihodek - zato tudi različne stopnje NUSZ po državi in možnost ad hoch oprostitev, nepremičninski davek, pa bi kot vsi davki šel v proračun države. ;)

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Stvar je enostavna: povečanje nepremičnin na trgu in posledično uskladitev s ponudbo, bi vplivala na ceno nepremičnin in tudi na same najemnine. In en od načinov je tudi, da se najemniški trg uredi z ustrezno regulativo, ne pa, da je najemodajalec v slabšem položaju od najemojemalca.

In kaj je bolj realen quickfix situacije? Ali da se nepremičnine naredi neprivlačne za investicije (do sedaj so bile verjetno takoj za bitkojnom pred crashem profitabilne) ali da država začne graditi bodoče gete na zemlji ki ni še dodeljena in z denarjem, ki ga verjetno nimamo???

Pa obdavčit bi bilo treba čisto vse, čene se že dobijo luknje da se cela družina prepiše na različne naslove ali da je prazno mah se nevem kako gre...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.021
113
In kaj je bolj realen quickfix situacije? Ali da se nepremičnine naredi neprivlačne za investicije (do sedaj so bile verjetno takoj za bitkojnom pred crashem profitabilne) ali da država začne graditi bodoče gete na zemlji ki ni še dodeljena in z denarjem, ki ga verjetno nimamo???

Pa obdavčit bi bilo treba čisto vse, čene se že dobijo luknje da se cela družina prepiše na različne naslove ali da je prazno mah se nevem kako gre...
Nepremicnine niso bile profitabilne, za sp500 zaostajajo tok da glava boli.

morda pa obdavcit familije tistih ki delajo v tujini. Recmo z 80%. Kaj so pa otroka v tujino pustili znanje it prodajat. Ce se ze gremo socializem se ga pojdimo po vzhodno nemsko

• Všeč mi je
  • Wow
Reactions: BornSkeptic in sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113

Ko boš razumel, da se pri nepremičninah, davkih in še marsikateri zadevi NE gre quickfix rešitev, boš na pravi poti.
Vsaka quickfix rešitev pri teh zadevah je samo bencin na ogenj. Samo poglej si zdravstvo, kam so quickfix rešitve pripeljale.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
420798278_315062138155814_155062676892238783_n.jpg

• Všeč mi je
  • Wow