gibanje cen stanovanj v prihodnosti

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
In pa še članek o cenah stanovanj zadnje četrtletje:

"Ne glede na drastičen upad števila transakcij – to so se na četrtletni ravni prepolovile – se ljubljanska rabljena stanovanja še ne cenijo, je pokazal preliminarni monitoring Capital Genetics v sodelovanju z informacijskotehnološkim (IT) podjetjem Arvio. V Ljubljani, ki velja za motor nepremičninskega trga pri nas, je povprečna cena rabljenih stanovanj za kvadratni meter v drugem četrtletju dosegla 3.712 evrov, kar je zgolj slab odstotek več kot v prvem četrtletju. Cene okoli ravni 3.700 evrov pa vztrajajo že dobro leto. "

1693983136075.png

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
Še o cenah hiš in prometu:

Sicer je članek o prodanih hišah, ampak je za prebrati. Transakcije s hišami so čisto upadle, mislim da še bolj kot pri krizi 2008. Cene so ponekod sicer višje, ampak kot piše v članku niso reprezentativne zaradi toliko prometa.

"Tako kot pri rabljenih stanovanjih je tudi pri hišah na sekundarnem trgu v drugem četrtletju letos opazen upad prometa. Na območju Ljubljane je bilo prodanih 20 hiš, medtem ko jih je bilo v prvem četrtletju 35. Povprečna cena je ob tem višja, saj je dosegla 378 tisoč evrov, kar je za dobre tri odstotke več na četrtletni ravni, kaže preliminarni monitoring podjetja Capital Genetics, ki ga pripravljajo v sodelovanju z informacijskotehnološkim podjetjem Arvio. "

1693983176943.png

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.423
7.021
113
Sicer je članek o prodanih hišah, ampak je za prebrati. Transakcije s hišami so čisto upadle, mislim da še bolj kot pri krizi 2008. Cene so ponekod sicer višje, ampak kot piše v članku niso reprezentativne zaradi toliko prometa.

Bi bilo dobro vedeti, tudi kakšna je ponudba hiš. Kar se zida je že pokupljeno v naprej, investitorji pa še cene dvigujejo zaradi inflacije in podražitev materijalov.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.904
113
To je ista scena kot avtomobilski trg, sploh rabljenih. Cene v nebesih, proda se nič, ampak cene vztrajajo v nebesih.
Nagradno vprašanje je kaj bi oz. bo povzročilo padec?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Ce gremo temo brat za kako leto dve nazaj…ko je bilo govora kako se bo zgodil padec… in nas je nekaj ze takrat menilo da nekega padca ne bo in smo to tudi utemeljevali…. Je zanimivo da sedaj padca ni, pojavljajo pa se vprasanja kdaj bi lahko bil. A to je taka subtilna zelja po padcu? Ker bistvenih razlik ne bo.

sicer pa v zadnjem mesecu bil na 4 ogledih stanovanj (velikost okoli 100m2), dve sta se prodajata, dve sta se prodali cca 20k pod oglasevano ceno. Enega nam ponujajo 50k pod oglasevano ceno (ki je 400k).

tako da razlika med oglasevanim in realiziranim je zagotovo prisotna. Kar se pa tice volumna prodaje - vse pove dejstvo da ima skoraj vsak agent cas za ogled naslednji dan.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe in Marxon

erikson

Guru
25. avg 2007
22.665
6.425
113
Že zadnjih 10+ let se redno pojavljajo članki na 24ur in v Financah, kdaj da bodo padle cene nepremičnin in da se trg ohlaja. Tudi Slak občasno dobi kakšnega gosta, ki pametuje o tem v oddaji.

Če se spremlja ponudbo na spletnih oglasnikih za stanovanja v Ljubljani, le-ta hitro izginejo. Par sem jih odprl v tabih in po nekaj dneh so že mnoge ponudbe neaktivne (umaknjene).

Trenutno povpraševanje zelo presega ponudbo. Za najem pa sploh, že nekaj let.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
Gor sem nalepil grafe in članke, kjer se vidi da je prodaja močno upadla, tako da je vseeno kaj pravijo agenti ali kako hitro izginjajo oglasi ali ne. Statistika na koncu najbolje prikaže stanje.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Gor sem nalepil grafe in članke, kjer se vidi da je prodaja močno upadla, tako da je vseeno kaj pravijo agenti ali kako hitro izginjajo oglasi ali ne. Statistika na koncu najbolje prikaže stanje.
Sem šel gledat sedaj za Podravje-Ptuj, pa ni na voljo niti enega za normalno življenje spodobnega stanovanja, niti za nakup, niti za najem. Razen nekaj novogradenj, ker še niti gradbene jame nimajo skopane. Torej verjamem, da je prodaja močno upadla, ker ni ponudbe.

• Všeč mi je
Reactions: novaa

B81

22. jul 2007
37.603
10.902
113
Kako pa eni zivijo v 50m2 velikem stanovanju? Nenormalno? Ali pa v 40 m2 v LJ?

B81

22. jul 2007
37.603
10.902
113
Koliko pa je recimo OK stanovanje veliko? Meni osebno bi bilo recimo 3 sobno, kakih 70 m2 čisto ok, pa živim v 260 m2 hiši.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
jaz sem kot otrok v 4. članski družini gor rasla v dobrih 50m2 velikem stanovanju. Vse stvari, ki jih nekateri poudarjajo, da so malo manj kot človeka nevredne, mene niso nikdar motile in tudi zdaj ne gledam na to, kot da bi bila prikrajšana za kaj. Težave imajo samo nekateri, ki si na suho stanovanja in življenje v njih predstavljajo, vključno z mojim, zdaj pa živimo... no, saj ne, da me prostor moti, ampak jaz neke potrebe po toliko še vedno nimam.

p.s.
edinokrat ko sem bila res vesela, da imamo ne znotraj hiše ampak okoli kaj prostora je bilo med korono. smo sredi ničesar pa še porajtali nismo, da "nikamor ne smemo". V bloku si predstavljam je bila pa situacija napeta.