gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Kateri del? Tistega prvega je povedala predstavnica večje družbe ki se ukvarja s prodajo stanovanj. Ta drugi podatek je bil objavljen v novicah.
3 podatek denarju na računih pa povsod. Še to da se je premoženje na računih samo letos povečalo za 2,5 milijarde € (2021 ne 22).
Podatek o tem da se 80% stanovanj proda kot 2 ali 3 stanovanje. Enostavno ni nacina na katerega bi to lahko izmeril oz dobil vhodne podatke za izdelavo take analize. Gurs npr ve da ima nekdo npr 3 stanovanja. Agencija tega ne ve. Agencija je lahko od stranke slisala da je to ze njeno drugo stanovanje ampak stranka lahko rece karkoli.

menim da se bo o stanovanjih v prihodnjih mesecih veliko govorilo ker je to tema ki vpliva na volilce, volitve pa so pred vrati. Ampak ravno za to bo veliko manipulacij in dezinformacij.

tako kot z airbnb - vse zivo so govorili, da je to problem ljubljane itd… imamo eno najbolj rigoroznih ureditev ce se zelis to iti po pravilih. Pa imamo se vedno sovo cono kjer to folk pocne brez vseh papirjev, folk ki je proti airbnb v LJ (vsaj javno) pa v tujini koristi njihove storitve…. Pac javni nastopi in manipulacije

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.090
113
Jaz mislim, da se stanovanjski problem začne pri zemljiščih. Proste zemlje je v Sloveniji, ki je redko poseljena, več kot dovolj. Imamo pa pač spet politično "strokovne" odločitve, da se brez zvez zlepa ne spremeni kaka namembnost. Potem pa bodo pač sredi MB redili pujse.
Pravzaprav bi pri zemljišču morala veljati podobna zakonodaja kot pri nekaterih umetniških delih. Prejšnji lastniki bi morali biti upravičeni do deleža ob naslednji prodaji po bistveno višji ceni.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Apollo8

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Jaz mislim, da se stanovanjski problem začne pri zemljiščih. Proste zemlje je v Sloveniji, ki je redko poseljena, več kot dovolj. Imamo pa pač spet politično "strokovne" odločitve, da se brez zvez zlepa ne spremeni kaka namembnost. Potem pa bodo pač sredi MB redili pujse.
Pravzaprav bi pri zemljišču morala veljati podobna zakonodaja kot pri nekaterih umetniških delih. Prejšnji lastniki bi morali biti upravičeni do deleža ob naslednji prodaji po bistveno višji ceni.

1. 1. 2018 je bilo v Sloveniji 852.200 stanovanj, od tega je bilo 680.000 stanovanj naseljenih, 152.200 praznih

Zakaj graditi novo sploh izven mest. Tole naj se najprej vsaj približno uredi. Saj pol prazni je verjetno tako na črno v najemu.

• Všeč mi je
Reactions: dufus

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
1. 1. 2018 je bilo v Sloveniji 852.200 stanovanj, od tega je bilo 680.000 stanovanj naseljenih, 152.200 praznih

Zakaj graditi novo sploh izven mest. Tole naj se najprej vsaj približno uredi. Saj pol prazni je verjetno tako na črno v najemu.
Ta prazna stanovanja sem prepričan da se jih večina oddaja na črno, nekaj teh pa je sigurno v kakih stečajnih postopkih in na DUTBju.

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.959
2.634
113

A to so samo stanovanja ali so tudi stanovanjske hiše vključene v to številko? Se mi zdi kar viskoka številka. Verjetno je mišleno bivalna enota. Eno stanovanje na 2,5 prebivalca.
Je pa sigurno kar nekaj praznih, že če pogledam v moji bližini je kar nekaj praznih hiš, pa je govora o centru LJ.
Ali pa v ogromni hiši živi ena ostarela oseba, ki ne more več skrbeti za nepremičnino. To je tudi svoje vreste problem.

BojanP

24. jul 2007
3.959
2.634
113
Pa je problem in to na več nivoji, sploh ko ti omet in strešniki padajo na pločnik. Pa tudi neke vrste socialni problem, ko lastnik ne more niti fizično niti finančno skrbeti za nepremičnino in ga le ta bremeni. Potem pa staujejo v hiši z par 100 kvadrati, dejansko pa v eni sobici z improviziranim gretjem, ker si ne morejo privoščiti niti ogrevanja. Hiša pa že samo zaradi parcele vredna min 0,5M EUR. Meni je to žalostno, pač naše dojemanje in navezanost na lastnino sploh pri starejših.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.515
7.027
113

Saj zato graditi... Ker niso prazni oziroma "na voljo", ker so v takih ali drugačnih postopkih ali sploh niso primerni za bivanje. Če je nekdo na črno notri, to ipak v osnovi ni prazno stanovanje in nekomu rešuje stanovanjski problem. Po moje se sploh ne ve ali da bi znal kdo oceniti, koliko je dejansko praznih, da bi potem lahko nek zaključek potegnil, koliko je še treba zgraditi.

• Všeč mi je
Reactions: Apollo8

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
BojanP
Vem. A vseeno ima posameznik pravico po svoji presoji živeti v lastnini. Pa sploh ni slabo da je tako. Če se tak človek preseli v dom ostarelih, ki jih je BTW itak premalo, ima zagotovo prenizko pokojnino za plačevanje le te. Da pa je njegova propadajoča lastnina vredna pol milijona pa je bolj kot ne samo tvoja fikcija.
Ampak se tudi to v kasnejših generacijah že spreminja. Poznam kar nekaj ljudi pred penzijo in so mnenja da dokler bodo še agilni, bodo skakali okol bajte, potem pa prodaja in v stanovanje. Soseda že danes razmišljata da bi se celo nekam v Izolo v stanovanje preselila.

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Ne moreš na podlagi treh primerov iz centra Ljubljane posploševat na celo Slovenijo.

BojanP

24. jul 2007
3.959
2.634
113
Preberi še enkrat kaj sem napisal. Jaz sem pisal za center Ljubljane in sicer to kar vidim v bližini. Drugje je sigurno druga zgodba, sploh kar se cen tiče. Je pa sigurno dosti praznih hiš.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
BojanP
Vem. A vseeno ima posameznik pravico po svoji presoji živeti v lastnini. Pa sploh ni slabo da je tako. Če se tak človek preseli v dom ostarelih, ki jih je BTW itak premalo, ima zagotovo prenizko pokojnino za plačevanje le te. Da pa je njegova propadajoča lastnina vredna pol milijona pa je bolj kot ne samo tvoja fikcija.
Ampak se tudi to v kasnejših generacijah že spreminja. Poznam kar nekaj ljudi pred penzijo in so mnenja da dokler bodo še agilni, bodo skakali okol bajte, potem pa prodaja in v stanovanje. Soseda že danes razmišljata da bi se celo nekam v Izolo v stanovanje preselila.
Seveda ima pravico živeti v svoji lastnini.
Težava pa nastane, ko je recimo taka lastnina stanovanje v bloku in starejša sama oseba živi v stanovanju s 100 m2, katerega s pokojnino ne more vzdrževati. In potem na sestankih blokira kakršenkoli predlog za izboljšanje/vzdrževanje bloka. Recimo za obnovo fasade. Ali pa ko recimo iz nevzdrževane hiše pade kos strehe dol, recimo na tvojega froca spodaj.
In žal je večina starejših ljudi glede lastništva velikega stanovanja/hiše zelo nefleksibilna. Namesto, da bi prodali in šli v manjše stanovanje, ki bi ga lahko vzdrževali in imeli manj dela s čiščenjem, itd., se oklepajo stanovanja, ki je praktično polno le spominov. Večina sob pa prašnih.
Se pa tudi to počasi spreminja.

PS: Imam v okolici starejšo gospo, ki še vedno živi v sedaj skoraj na pol razpadajoči hiši, ki bi jo 20 let nazaj komot prodala za lep denar in se preselila v stanovanje. No, sedaj to hoče narediti, ampak ona ne bo prodala po nižji ceni, kot če bi bila hiša v tip top stanju. Bo pač umrla v njej in se bodo dediči potem ukvarjali s tem.
PS2: Na drugi strani imam starejšo gospo, ki je pred 20-imi leti (po smrti moža) prodala trosobno stanovanje in šla v enosobno. Njena logika: kaj čem pucat tako veliko stanovanje, ki ga na potrebujem. Poleg tega je bilo tisto staro stanovanje v starem bloku, ki bi počasi zahteval kar nekaj vzdrževanja, novo stanovanje je pa kupila v novem bloku. Pa bi si komot privoščila vzdrževanje/stroške starega stanovanja. Ampak je zaenkrat še dokaj redka s takim razmišljanjem.

Se pa po moje tukaj vidi dokaj velika korelacija med izobrazbo/položajem v službi in načinom razmišljanja. Tisti, ki so bili bolj delavci, so konkretno manj fleksibilni glede menjave, saj je stanovanje/hiša njihov top dosežek, ostali imajo določene druge dosežke in razmišljajo bolj odprto glede tega.

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Preberi še enkrat kaj sem napisal. Jaz sem pisal za center Ljubljane in sicer to kar vidim v bližini. Drugje je sigurno druga zgodba, sploh kar se cen tiče. Je pa sigurno dosti praznih hiš.
V centru mas tud probleme da so v 90ih se lotli kakih cudnih predelav in je gradbena inspekcija ustavila zadevo. Na njegosevi vem za dve taki

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.096
1.271
113
42
Problemi gor Al pa dol. Nenormalno kaj si eni zmisljujejo s temi cenami. Nisem doktor ka bi vedu pa vseeno. Fak off. Ka se pogajan o nepremicnini vredni 50j, a bo dal za 70 Al ne ko on hoče 90. Ker lahko...
Že meni je slabo ka mu 70 ponujam...