Geolocation

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Kako lahko npr. tale spletna stran ve kje se nahajam?

http://htmlfive.appspot.com/static/whereami.html

OK, razumem da od mene pridobi IP naslov, ne vem pa a na podlagi tega naslova ugotovi tudi postni naslov?

Sem se odjavil s svojega wifija in se prijavil na sosedovega in je ta spletna stran spet točno pokazala novo lokacijo.
13.gif

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
To je težko pojasniti, saj ni nekih uradnih info, vendar naj bi zadeva delovala nekako tako:
- obstajajo privatne baze, kamor bi se naj beležili SSID in predvsem MAC naslovi wifi routerov
- razni pametni telefoni (oz. aplikacije na njih) lepo skenirajo wifije v okolici in pošiljajo podatke o teh napravah in njihovih lokacijah(gps) v zgoraj omenjene baze
- verjetno tudi prenosni računalniki in tablice sporočajo kakšne podatke v zvezi s tem
- določen del uporabnikov celo sam pošilja podatke o lokaciji prek raznih aplikacij
- nekaj pa je dodal tudi Googlov Street View

Ko se ti povežeš na to napravo, točno vedo kje si. Ja, pametni telefoni so jeba.
Sam sem preveril že en kup routerov prek google maps, bing maps in še kje in večinoma imajo do hišne številke točne podatke o lokaciji.

Edit: našel konkretne info...
Wi-Fi-enabled devices, including access points but also PCs, iPhones, iPads, and Android phones, transmit a unique hardware identifier, called a MAC address, to anyone within a radius of a few hundred feet.
Android devices collect a subset of these MAC addresses and beam them back to Google to be used in the company's geolocation database--a useful feature that allows faster location fixes for cell phones. (Apple, Microsoft, and Skyhook Wireless operate similar databases but do not provide an opt-out mechanism.)

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Ko odpreš stran te vsak pameten browser vpraša če želiš "deliti svojo lokacijo".

Vsaka naprava ki ima GPS tako pošlje aktivno pozicijo na stran in ta ve kje si. To je sicer del HTML5 specifikacije in omogoča spletni strani da dobi GPS pozicijo naprave.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik Fly pravi:
No pri meni ta stran zgreši za ene 20 km

Vprašanje je od kje ta stran vleče lokacijo. Zadeva je mišljena za mobilne naprave ipd. ki imajo GPS, jasno doma na računalniku tega nimaš in te bo kazalo v sredini slovenije.

Torej še 1x, stvar je točna če dovoliš uporabo GPSja na napravi ki GPS ima in je aktiven. Če GPSja nimaš je stvar toliko točna kot pač omogočajo ostali servisi. Na mobilnih telefonih se da lokacijo približno določiz iz omrežja, pri PCju pa še to ni možno.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Torej še 1x, stvar je točna če dovoliš uporabo GPSja na napravi ki GPS ima in je aktiven. Če GPSja nimaš je stvar toliko točna kot pač omogočajo ostali servisi. Na mobilnih telefonih se da lokacijo približno določiz iz omrežja, pri PCju pa še to ni možno.

Ja sej na laptopu nimam GPSa, priključen sem pa na svoj ali pa sosedov ruter.

Res je da te vpraša ali dovoliš objavo naslova, klikneš JA...ampak kako pa moj laptop ve kje se nahajam? In kako pa laptop ve ko se priključim na sosedov wifi čez cesto? Ker naslov se spremeni če spremenim AP.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Citat:

Ja sej na laptopu nimam GPSa, priključen sem pa na svoj ali pa sosedov ruter.

Res je da te vpraša ali dovoliš objavo naslova, klikneš JA...ampak kako pa moj laptop ve kje se nahajam? In kako pa laptop ve ko se priključim na sosedov wifi čez cesto? Ker naslov se spremeni če spremenim AP.

Si na kabelskem internetu? Tam je načeloma za vsak kraj svoj ponudnik, zato kraja ni problem uganiti.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.665
515
113
Sem dal da dovolim. Povezan sem preko wi-fi-ja. V bajti so 4 smart phoni in 3 routerji tako da morali v teh letih sigurno poskenirati in poslati informacije o lokaciji domačih routerjev.
No drugače mi je pa itak vseeno
smile-1.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.033
3.703
113
Zanimivo, očitno res obstajajo baze brezžični omrežij. Dela tudi na navadnem računalniku, če se preko WIFI povežem na router. Če je pa preko kabla pa ne dela, me kaže v ameriki.

Fino bi bilo imeti kakšno tako karto, z vsemi WI-FI ji v bližini
smile-1.gif

Lokacijo pa zagotovo pobira iz pametnih telefonov.

Nazadnje urejeno:

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Vprašanje je od kje ta stran vleče lokacijo. Zadeva je mišljena za mobilne naprave ipd. ki imajo GPS, jasno doma na računalniku tega nimaš in te bo kazalo v sredini slovenije.
Sem na PC preko kabla doma in mi pokaže na 5-10 metrov točno.

Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Zanimivo, očitno res obstajajo baze brezžični omrežij.
Ja, obstajajo. Splošno znano dejstvo, že več let.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
meni kaže San Jose, California.... pojma nimajo

mislim da približno lokacijo (katera država) lahko določijo že kar nekaj časa in to prek IP-a, ampak ni vedno točna, odvisno od operaterja

Nazadnje urejeno:

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.513
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Meni pokaze, da sem v Ljubljani (Telekom HQ
smile-1.gif
) Torej dobi lokacijo na podlagi IPja oz. ponudnika ...

skitched-20130212-201106.jpg

Pa se to le, ko odprem s Chrome ali Firefoxom... Ce odprem s Safarijem ne najde lokacije ...

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
A sta mogoče soseda?
cool-1.gif

Verjetno ne, vsaj po izpisu njegove lokacij pod nikom.
Sem pa kakih 80 m od zabeležene lokacije na zemljevidu. Domnevam, da so ''prestavili'' centralo iz Cigaletove na ''novo'' lokacijo Miklošičeva !!! ???
hysterical-1.gif

Podobne teme