GEN-I

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.277
2.539
113
Ker vse kar je nižje od polne so pa prihranki.
Darjan pravi, da bi ti varovalko/števec omejili na dogovorjeno. Jaz nisem pripravljen investirat v dodatno omejevanje in "pametne" izklope, da ti ni treba na števcu gumb pritiskat, ker me to pride (po 2026) X krat več kot vsake kvatre plačat penale za prekoračitev.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Zakaj bi v prehodnem obdobju sploh gledal na moči?

Pač kuriš koliko ti je, penalov itak ni, dogovorjena moč pa itak je kakšna je in se je trenutno ne splača spreminjati ravno zaradi penalov.

B81

22. jul 2007
37.067
10.574
113
Zakaj bi v prehodnem obdobju sploh gledal na moči?

Pač kuriš koliko ti je, penalov itak ni, dogovorjena moč pa itak je kakšna je in se je trenutno ne splača spreminjati ravno zaradi penalov.
Vseeno bi blo fino v 2025 vsaj malo pogledat, da ne rukneš 12kw in ti potem nastavijo bloke na to cifro, za kar je samo B1 3,61eur, pa čeprsav samo 4 mesece. Nismo za to delali SE in TČ. Pa še malo prilagodiš življenje temu novemu režimu, da te potem ne preseneti. Sicer se moramo sekirat bolj tisti z višjim odvzemom, ne pa električarji, ki polnijo ponoči, zanje je vseeno. Ko bodo pa ama vsi polnili ponoči, pa tisti bloki tud ne bodo imeli več najnižjih cen.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.626
353
83
Kras
www.mtl.si
Realno gledano, dokler nas "sončkarje" ne vržejo ven iz letnega net meteringa, ne vidim prav nobenega smisla v trošenju "sončne elektrike" takrat ko je je največ.
S strogo stroškovnega vidika sončkarja ja.
Je pa fajn gledati širšo sliko in sploh, če ne zahteva večjih prilagajanj, pogledati tudi z vidika družbe/omrežja, ne le strogo egoističen vidik.
Je pa Hanzi prav napisal:

In zaradi takega odnosa nas bodo se nekoliko prej ven vrgli, ostali bodo pa se drazjo elektriko placeval.

• Všeč mi je

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Vseeno bi blo fino v 2025 vsaj malo pogledat, da ne rukneš 12kw in ti potem nastavijo bloke na to cifro, za kar je samo B1 3,61eur, pa čeprsav samo 4 mesece. Nismo za to delali SE in TČ. Pa še malo prilagodiš življenje temu novemu režimu, da te potem ne preseneti. Sicer se moramo sekirat bolj tisti z višjim odvzemom, ne pa električarji, ki polnijo ponoči, zanje je vseeno. Ko bodo pa ama vsi polnili ponoči, pa tisti bloki tud ne bodo imeli več najnižjih cen.
Nič ti ne bodo nastavljali blokov ker po preteku prehodnega obdobja si jih boš lahko lepo sam spremenil brez tveganja (kot ga imaš zdaj s penali).

• Všeč mi je
Reactions: B81 in Samo Svoj

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Jabe hvala...

Tole je pa malo drugače. Se bo treba prilagoditi v kolikor bo vse tako kot je zastavljeno...

CB1 imam 5.1 ostale 5.9

Poglej priponko 95037
Ti bodo korigiral CB, vidim da imas spico 12+kw okol 12.11.
Ce imas to v 1. ČB., ne bo poceni.
Jabe, pocakaj da bodo dobavitelji naumilo netmeteringasem kaksne dodatke na prevzeto energijo (podobno kot sedaj SC). Takrat se bo splacalo avto filat ob soncu in nic vec ponoci.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Nič ti ne bodo nastavljali blokov ker po preteku prehodnega obdobja si jih boš lahko lepo sam spremenil brez tveganja (kot ga imaš zdaj s penali).
Ja, samo si ga bos moral nastaviti do 8. V mesecu za naslednji mesec. Si ga ne bos nastavljal 31. Za mesec ki mineva.
Torej moras dva meseca vnaprej vedeti da bos moral avto filat z 11 kw ali pa da bo TC vklopila grelce takrat ko bos ti filal avto in se cunje pral..

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.639
10.831
113
od novembra do marca, izključiš TČ, pa od staršev si dizla sposodiš za ta čas. Case closed. Ni za kaj.

• Haha

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.277
2.539
113
S strogo stroškovnega vidika sončkarja ja.
Je pa fajn gledati širšo sliko in sploh, če ne zahteva večjih prilagajanj, pogledati tudi z vidika družbe/omrežja, ne le strogo egoističen vidik.
Je pa Hanzi prav napisal:
Še n-krat - mali sončkarji doprinesemo v omrežje cca 5-10%. Če je to problem pa naj gre cela SLO energetika v curac!

PS: glede tega zavzemam radikalna stališča, ampak se ne obnašam tako, čeprav se večkrat vprašam za koga curca se jaz trudim, če se jih 90% ne.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Ja, samo si ga bos moral nastaviti do 8. V mesecu za naslednji mesec. Si ga ne bos nastavljal 31. Za mesec ki mineva.
Torej moras dva meseca vnaprej vedeti da bos moral avto filat z 11 kw ali pa da bo TC vklopila grelce takrat ko bos ti filal avto in se cunje pral..
Saj zato pa zdaj uporabljaš vse skupaj kot da nič ni in vidiš kje so možnosti za izboljšave ;)

• Ljubezen
Reactions: Samo Svoj

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Kaz ze zdaj vem kaj bo naredilo polnjenje na 11kw ob 5 popoldan. Mi ni treba nic cakat.
Meni se bo to sicer poznalo ze na naslednjem racunu verjetno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Še n-krat - mali sončkarji doprinesemo v omrežje cca 5-10%. Če je to problem pa naj gre cela SLO energetika v curac!

PS: glede tega zavzemam radikalna stališča, ampak se ne obnašam tako, čeprav se večkrat vprašam za koga curca se jaz trudim, če se jih 90% ne.
Mali sonckarji smo del vseh sonckarjev pa se pihalcev... In dvomim da je v ozadju kakšna spekulacija cen na borzi.
Pocasi bom ob takih vecernih spicah zacel razmišljati p kogeneraciji in obracunu elektrike po borzni ceni.
BLABLABLA bi se ti ze splacalo zvecer za tri ali pa 4 ure zalufat motor?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.013
6.625
113
Jabe, pocakaj da bodo dobavitelji naumilo netmeteringasem kaksne dodatke na prevzeto energijo (podobno kot sedaj SC). Takrat se bo splacalo avto filat ob soncu in nic vec ponoci.

In SC gre zato v maloro - ker ni tko ajnfah...

Čez dan me ni doma. Imam opravke. Zato tudi rabim avto.

če se mi bo kdaj zgodilo, da moram avto nujno filat čez dan, tega sigurno ne bom počela doma, ker je najbrž poudarek na hitro. Torej najdem najbližjo tankštelo s hitro polnilnico, kot svoj cajt na dizlu. Poleg tega polnilnica zna uravnavati marsikaj, in če so pogoji taki, tudi avta ne fila. Avto ni noben faktor pri trenutnem sistemu omrežnin in samooskrbe.
Kar se ostalega tiče - lahko lovite mejo, v naprej, da ja ne boste centa preveč plačali. Seveda jo boste falili in plačali več, kot če bi za pereča 2-3 mesece ČB1 za 1 ali 2kW dvignili vnaprej in se ne sekirali za tistih slabih 10€.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in mtl

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.050
3.748
113
Torej filanje električarja na "tankšteli" z visokimi tokovi v svetlem delu dneva ne obremenjuje omrežja.