GEN-I

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.620
351
83
Kras
www.mtl.si
Realno gledano je to razlike koliko 5kW na moči?
Torej recimo na oko 25 EUR mesečno v višji sezoni, v nižji sezoni pa na oko tudi nekaj takega torej 200 EUR na letni ravni.
Vsak se pa sam vpraša, če mu je smiselno spreminjati navade za ta denar. Če jih sploh mora.
Je pa dejstvo, da je smiselno pri tistih, ki imajo še SE, da poleti čimveč kurijo v najdražjem bloku, seveda do meje tega, kar SE daje. S tem dejansko tudi pozitivno vplivajo na samo omrežje.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.781
113
pri taščici
Torej recimo na oko 25 EUR mesečno v višji sezoni, v nižji sezoni pa na oko tudi nekaj takega torej 200 EUR na letni ravni.
Vsak se pa sam vpraša, če mu je smiselno spreminjati navade za ta denar. Če jih sploh mora.
Je pa dejstvo, da je smiselno pri tistih, ki imajo še SE, da poleti čimveč kurijo v najdražjem bloku, seveda do meje tega, kar SE daje. S tem dejansko tudi pozitivno vplivajo na samo omrežje.
Tako pocetje bo zaradi izravnavanja proizvodnje/porabe smiselno za vse porabnike. Mal bo treba se "frizirat" CB da vido temu sledili. Sploh za sončne vikende. Takrat bo smiselno trositi cimvec elektrike.
Vsaj sodec po dnevnih cenah na borzi
Drugo obdobje najnizje cene pa je nekje pred 5h zjutraj.
Ce na obmocju vetrnic piha se veter, potem je to še dodatni faktor.
Jaz ze sedaj predvsem za vikend polnim avto. Ce je sonce podnevi, sicer ponoči. V nedeljo zvecer imam obicajno oba na "80"% (ce sem doma popoldne).

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.269
2.534
113
Tako pocetje bo zaradi izravnavanja proizvodnje/porabe smiselno za vse porabnike. Mal bo treba se "frizirat" CB da vido temu sledili. Sploh za sončne vikende. Takrat bo smiselno trositi cimvec elektrike.
Vsaj sodec po dnevnih cenah na borzi
Drugo obdobje najnizje cene pa je nekje pred 5h zjutraj.
Ce na obmocju vetrnic piha se veter, potem je to še dodatni faktor.
Jaz ze sedaj predvsem za vikend polnim avto. Ce je sonce podnevi, sicer ponoči. V nedeljo zvecer imam obicajno oba na "80"% (ce sem doma popoldne).
Realno gledano, dokler nas "sončkarje" ne vržejo ven iz letnega net meteringa, ne vidim prav nobenega smisla v trošenju "sončne elektrike" takrat ko je je največ.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.781
113
pri taščici
In zaradi takega odnosa nas bodo se nekoliko prej ven vrgli, ostali bodo pa se drazjo elektriko placeval.
Jaz pa ne bom mogel na vikend prenasat viškov ker bo SC se to polovico ukinil. Pol bom pa se jaz pozimi grelce vklopil. Saj bi panele kam preselil, pa se jih me splaca sravfat iz strehe dol. So novi prepoceni..
SE je v Slo in EU enostavno ratalo prevec za dnevno porabo..sploh cez vikende.
Cena elektrike opoldne vsak dan lepo zaniha navzdol in se obicajno pribliza nocni ceni.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
907
93
28
select 1 from dual;
Meni ti 15 minutni podatki na Mojelektro nekako ne štimajo... Avto polnim vedno čez dan ponavadi na 4kW, sem ga pa parkrat dal tudi na več 5,8,10kW in ga polnil več kot uro (tudi zjutraj in ko je bilo oblačno in SE ni delala na polno). Ko pa gledam sliko je pa vse do 3kW na grafu.

1732780225121.png

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
907
93
28
select 1 from dual;
Večino tega je, ker priklopim avto takoj ko pridem iz službe in takrat tudi kuhamo,... Poleg teg sem malo z močjo polnilnice eksperimentiral.

Bo treba večinoma avto polnit med 22 in 5 uro zjutraj na 4kW

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.979
6.993
113
Delamo si sami ker nam sistem omogoca da je moc nizja od varovalk in zdaj hoce folk sparat. Dajte dogovorjeno moc na mejo varovalk pa ne bo konpliciranja in prilagajanja…

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.010
6.621
113
Jaz drgac sploh ne vem, čemu kompliciranje pri polnilnici doma. Nastima se polnjenje 22-6, ko prides zadnjic v dnevu domov, ga vsteknes in zjutraj je berajt. Tako kot telefon. Če cez dan ne zdrzi, ga pa nocem.