Garancija na rabljen avto

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Po večini taki menjajo to, ki razmišljajo v smer da določeni sklopi ne potrebujejo vzdrževanja (recimo klima, kjer ni potrebno kontrolirati plina)

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Še kar ne razumete
smile-1.gif

Problem je, če mu prodaš s CRKNJENIM kondenzatorjem ali kompresorjem......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pa ded to pol ugotovi, ko vklopi klimo.

Če pa mu ckrne pa garancije nima, ker si fizičar, pa tudi drugega zahtevka ne, ker je pač crknilo.....
in zakaj ded ni vklopil klime, ko je pregledal avto??? Aja.. zato ker je bila zima??? Pa poleti ne moreš ugotovit, če gretje dela???
Torej po enem mesecu ugotoviš kup napak, in enostavno vrneš avto?? Al nabiješ prodajalcu račun za vsa popravila?? Po tej logiki, se več nobeden ne bi upal starega avta prodati!!!!!

Vse pri starem avtu je rabljeno, obrabljeno. In to je rizik. Tudi če je avto bil razbit, vsi pravijo da ni bil razbit!! Ker se že za takšne stvari ne vodi evidenca, je smešno govoriti o tem, da je bil neki del v avtu že obrabljen. Seveda je bil, ker je avto rabljen... del pa nikol zamenjan. In če kupiš 10 let star avto, računaj na to, da bo treba nekaj zamenjati. No, pa da bo čim manj tega. Prodajalec ne bo menjal NIČ.
Včasih je bilo govora, da bodo zavarovalnice vodile evidenco, iz katerega avta in za katerega je bila uporabljena polica. To bi pomenilo, da po polici ugotoviš, ali je bil kakšen karambol. Pa nekomu ni pasalo to...

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Še kar ne razumete
smile-1.gif

Problem je, če mu prodaš s CRKNJENIM kondenzatorjem ali kompresorjem......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pa ded to pol ugotovi, ko vklopi klimo.

Če pa mu ckrne pa garancije nima, ker si fizičar, pa tudi drugega zahtevka ne, ker je pač crknilo.....
in zakaj ded ni vklopil klime, ko je pregledal avto??? Aja.. zato ker je bila zima??? Pa poleti ne moreš ugotovit, če gretje dela???
Torej po enem mesecu ugotoviš kup napak, in enostavno vrneš avto?? Al nabiješ prodajalcu račun za vsa popravila?? Po tej logiki, se več nobeden ne bi upal starega avta prodati!!!!!

Vse pri starem avtu je rabljeno, obrabljeno. In to je rizik. Tudi če je avto bil razbit, vsi pravijo da ni bil razbit!! Ker se že za takšne stvari ne vodi evidenca, je smešno govoriti o tem, da je bil neki del v avtu že obrabljen. Seveda je bil, ker je avto rabljen... del pa nikol zamenjan. In če kupiš 10 let star avto, računaj na to, da bo treba nekaj zamenjati. No, pa da bo čim manj tega. Prodajalec ne bo menjal NIČ.
Včasih je bilo govora, da bodo zavarovalnice vodile evidenco, iz katerega avta in za katerega je bila uporabljena polica. To bi pomenilo, da po polici ugotoviš, ali je bil kakšen karambol. Pa nekomu ni pasalo to...

Večkrat moram ponoviti.

Ko kupuješ rabljen avto pač preveriš, kar lahko.

Verjetno se je oglaševal, da ima kot opremo tudi klimo, le prodajalec ni vedel al pa je vedel, da je defektna.

To je vsa umetnost.

Glede ostalih teorij in praktičnih primerov pa nima smisla, da odgovarjam, ker postaja zadeva absurdna.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.407
2.478
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik luxx pravi:
Eazy
eno je garancija, ki jo dajo trgovci, drugo je pa ta, ki ti dejansko pripada po predpisih. Osebno mi ni problem dati 400€ za popravilo a zakaj bi, če ni to moja krivda, če verjamem trgovcu, da je pregledal avto in mi garantira, da je z avtom vse ok.

Mater eni komplicirate. Avto je že na meji starega in ne rabljenega, vi pa bi neke garancije. Še sam proizvajalec novih avtov težko da 5 let garancije vi pa zahtevate, da vam prodajalci rabljenih avtomobilov jamčijo 20 let brezkrbne vožnje in bog ne daj, da bi se na avtu kaj pokvarilo.

kompresor klime je potrošni material in lahko dela celo življensko dobo avtomobila brez okvare lahko pa se kvari vsakih nekaj let. Vem da ni lepo, da moraš po nakupu takoj investirat v pravkar kupljen avto ampak tako to je pri rabljenih avtih. Mimogrede dobil si ga za mnogo manjšo ceno kot je bil novi. Tak da si še vedno v plusu kljub popravilu.

I

Izbrisan uporabnik #488

Model je kupil letnik 2009
smile-1.gif

Če bi bila kia, bi imel 7 let garancije, hehe. tovarniške

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.638
4.370
113
Najbolje pravniku dat 500 eur za sodne stroške pa 3 lete čakat na sodbo.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
smile-1.gif

Ce bi imela babica k. bi bila dedek... Kupil je letnik 2009 z 100.000 in to je za vecino "normalnih" avtomobilov cas ,ko se zacnejo vecji stroski/okvare. To je tudi razlgo da se tak avto prodaja. Ce bi avto bil stalno "nov" in brez tveganja okvare bi ostal pri prvem lastniku.

Vegeta

Pripravnik
12. maj 2014
43
0
6
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Za skrito napako na moreš vedeti
smile-1.gif
dejstvo

Si pa zanjo odgovoren

ne-ne-1.gif
Zadeva pade na sodišču ! (ni dokazljiva)
P.S.Ne ugibam , pišem iz osebnih izkušenj
wink-1.gif

Avtor: Keter diler?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
smile-1.gif

Ce bi imela babica k. bi bila dedek... Kupil je letnik 2009 z 100.000 in to je za vecino "normalnih" avtomobilov cas ,ko se zacnejo vecji stroski/okvare. To je tudi razlgo da se tak avto prodaja. Ce bi avto bil stalno "nov" in brez tveganja okvare bi ostal pri prvem lastniku.

Ti pa še kar ne razumeš.

Kljub temu,da je kupil rabljen avto, je kupoval brezhiben oz. delujoč avto.

Lahko bi kupil tudi z okvarami, a na te bi moral biti opozorjen in se z njimi strinjati.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Samo potem je tudi cena drugačna...
Sem še zmeraj mnenja da imajo s tem največje probleme nepošteni prodajalci. Pač sistem, da ko je popravilo postalo drago se avta znebiš, ga pošminkaš in zamaskiraš napake... Nazadnje sem se nasmolil na tak način pri nakupu v 02 območju... Pa je bil prodajalec, katerega mi je priporočil prijatelj... Če bi takrat to vedel bi sigurno polovico stroškov, ki sem jih imel z avtom nosil prodajalec...

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Jaz ti povem še en, totalno glup primer, ko zadeva pade v vodo.

Kolegica kupila pri BMW dealerju (v SLO) 2 al 3 leta starga Minija. Po slabem letu dni pride poletje, ona na hrvaško, na meji rečejo, da je bil avto v ITA prijavljen kot ukraden in morjo zaplent avto.

SS je tak, da je dobila avto nazaj, ampak se lahko vozi samo po SLO. BMW dealer ni čutil nobenih posledic
stupid-1.gif
.

13.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Kolega nel ne leasing merca iz ita, so mu bek vzeli, leasing pa moral plačat

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ja, diler v tem primeru ni imel kaj veliko zraven, ker je po vsej verjetnosti kupil v ITA vozilo ki je imelo vse papirje legalne in veljavne.
Tipsoni so vozilo prodali po regelcih, potem pa čez nekaj tednov/mesecev prijavili da je bilo vozilo ukradeno. Vozilo je označeno v šengenski bazi kot ukradeno, čeprav ni. Potem se ti kot kupec hebeš z dokazovanjem zavarovalniške goljufije.
Čeprav IMHO, če je diler korekten ti bo ponagal s svojo dokumentacijo po kateri lahko raziskuješ naprej. In sem prepričan da prideš do prvega dilerja, ki ima veljavno kupoprodajno pogodbo z fizično osebo...

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Samo potem je tudi cena drugačna...
Sem še zmeraj mnenja da imajo s tem največje probleme nepošteni prodajalci. Pač sistem, da ko je popravilo postalo drago se avta znebiš, ga pošminkaš in zamaskiraš napake... Nazadnje sem se nasmolil na tak način pri nakupu v 02 območju... Pa je bil prodajalec, katerega mi je priporočil prijatelj... Če bi takrat to vedel bi sigurno polovico stroškov, ki sem jih imel z avtom nosil prodajalec...

Jap, tudi pri uradnih že videl, da so skotane prodajali kot nekarambolirane...

Za eazyja normalno...

I

Izbrisan uporabnik #488

Dokazuje prodajalec, poglej si zakon.

Kupec le navaja...

In sicer se dokazuje, da napake ni bilo

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
smile-1.gif

Ti pa še kar ne razumeš.

Kljub temu,da je kupil rabljen avto, je kupoval brezhiben oz. delujoč avto.

Lahko bi kupil tudi z okvarami, a na te bi moral biti opozorjen in se z njimi strinjati.

NE

On je kupil rabljen avto in brezhiben avto. V casu garancije okvare NI BILO. Okvara se je pojavila po poteku garancije. Edini nacin da lahko komurkoli karkoli uveljavljas je da je prodajalec vedel da je del pokvarjen in ti podtaknil. To moras ti dokazati in ni avtomatike in prav nic se "ne razume". Ce prodajalec ni vedel da je stvar pokvarjena je to problem kupca. Vsak avto je "brezhiben" dokler se ne pokvari. Potem pa moras imeti garancijo ali placati sam.

Kako tocno naj bi prodajalec (sploh podjetje) za vsak avto na parkingu vedel kdaj se bo kak del oglasil? Sloga? Naredijo generalko na vsakemu?

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Dokazuje prodajalec, poglej si zakon.

Kupec le navaja...

In sicer se dokazuje, da napake ni bilo

Ne, kaj kdo dokazuje smo ze obdelali v prejsnji temi. Prodajalec uveljavlja napako potem pa sodni izvedenec ugotavlja zaradi cesa je prislo do okvare. Prilepil sem tudi primer iz sodne prakse.

Pri tako starem kompresorju je pa to skoraj nemogoce ugotoviti. Glede na to da je kompresor delal ves je cas je pa sploh brezpredmetno dokazovanje v to smer.

Dokazujes lahko (in moras) da je bil defekten pokvarjen ze od zacetka. To pa lahko in mora dokazovati kupec in ne prodajalec. Zakaj bi prodajalec to sploh pocel ce gre njemu v skodo?