Garancija na rabljen avto

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Nope, tukaj se gre za rabljen artikel. Avtor teme je kupil rabljen avto, kar pomeni, da ne ve in ne more vedeti, kaj se je prej dogajalo z njim.
Prav tako prodajalec, preprodajalec. Preprodal je avto in ker ni lastnik, spet, ne more vedeti, kaj se je dogajalo z njim.

Edini ki ve je prejšnji lastnik.
Torej, če že gremo po predalčkih, je kriv predhodni lastnik, ki naj bi zamolčal napako....:)

In nekaj ne smemo pozabit. Klima je ob nakupu delala bp in je tudi delovala v časovnem roku garancije.
To da je crknila po izsteku je žal samo smola.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik luxx pravi:
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik luxx pravi:
Pozdravljeni,
zanima me na katerega odvetnika se lahko obrnem, ker sem pred dvema mesci kupil rabljen avto letnik 2009, ki je izgledal ok, Imel je na števcu 100.000km. Prodajalec mi je dal garancijo na 1, mesec. Pred teden dni se je začel slišati zvok, ki ni bil vedno prisoten, Danes sem šel na pregled z vozilom in so na servisu ugotovili, da je je težava v klimi in sicer v kompresorju, ki je bil že popravljan in da ne dela ok.
Na koga naj se obrnem, ker strošek je velik, za obnovljen del 450€.
Hvala

Kolikor znam pretolmačiti tvoje slovnične napake, vidim, da je klima oz,kompresor crknil po izsteku enomesečne garancije.
Kaj sedaj? Nič, ker nimaš kaj.
Žal.
aplauz.gif

kar mahaj....meni ni treba, meni klima dela...
smirk-1.gif

tongue-1.gif

grin1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.528
5.072
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:Torej, če že gremo po predalčkih, je kriv predhodni lastnik, ki naj bi zamolčal napako....:)
Simon, ti pišeš o pravici. Pravo in pravica nima tako veliko skupnega kot bi po podobnosti besed sklepal. Za odpiratelja teme je ključno, kaj pravi pravo.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Nope, tukaj se gre za rabljen artikel. Avtor teme je kupil rabljen avto, kar pomeni, da ne ve in ne more vedeti, kaj se je prej dogajalo z njim.
Prav tako prodajalec, preprodajalec. Preprodal je avto in ker ni lastnik, spet, ne more vedeti, kaj se je dogajalo z njim.

Edini ki ve je prejšnji lastnik.
Torej, če že gremo po predalčkih, je kriv predhodni lastnik, ki naj bi zamolčal napako....:)

In nekaj ne smemo pozabit. Klima je ob nakupu delala bp in je tudi delovala v časovnem roku garancije.
To da je crknila po izsteku je žal samo smola.

Tu velja objektivna odgovornost, ne subjektivna in sicer poslovna odgovornost.

Kdor se bavi s preprodajo odgovarja tudi za take zadeve, njegov riziko.

Kaj pa je mislil. Da bo uvažal in preprodajal krš?

Zato je tudi zakonodajalec poleg jamčevanja za napake uvedel obvezno garancijo za rabljene zadeve.

Ta teden sem slično zadeve "poslušal".
Kupljen traktor za 11.000 jurjev (nov 35), na katerem so se pokazale pri uporabi napake, da je ded vložil okoli 5 jurjev za popravila.

Izvedenec je ocenil, da je traktor totalka, vredna 3 jurje in ne 11.

Gladko je dobil lovo oz. zmanjšanje kupnine, pa je šlo za fizično osebo, ki je traktor kupila tudi nekoga drugega pred enim mesecem = domači preprodajalec.

Skrite napake pa ne moreš opaziti, ker sicer ne bi bila SKRITA
priden.gif

Mora pa obstajati ob nakupu!

Če pa prodajalec ve za skrito napako pa odgovarja v daljšem roku.

Citat:
Pomen dejstva, da je prodajalec vedel za napako
465. člen
Kupec ne izgubi pravice sklicevati se na kakšno napako niti tedaj, ko ni izpolnil svoje obveznosti, da bi bil stvar nemudoma pregledal, ali obveznost, da bi bil v določenem roku obvestil prodajalca o napaki, in niti tedaj, ko se je napaka pokazala šele po šestih mesecih od izročitve stvari, če je bila prodajalcu napaka znana ali mu ni mogla ostati neznana.

Če pa ni vedel pa je rok 6 mesece! in pika.

In še glede klime, spet se bom ponavljal...

Citat:
Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.

Naj prodajalec dokazuje, da temu ni bilo tako, dokazno breme je na njegovi strani!

Klima ni delovala ob nakupu, saj je ded ni uporabljal, al ti klimo spomladi, pozimi, jesni uporabljaš, ko je hladno? ja, so eni pacienti, ko se tudi s klimo grejejo, namesto z navadnim ogrevanjem.

Ded je šel na servis in povedali so mu, da je napaka bila prisotna že ob nakupu, da je bil del popravljan in defekten.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik luxx pravi:
Pozdravljeni,
zanima me na katerega odvetnika se lahko obrnem, ker sem pred dvema mesci kupil rabljen avto letnik 2009, ki je izgledal ok, Imel je na števcu 100.000km. Prodajalec mi je dal garancijo na 1, mesec. Pred teden dni se je začel slišati zvok, ki ni bil vedno prisoten, Danes sem šel na pregled z vozilom in so na servisu ugotovili, da je je težava v klimi in sicer v kompresorju, ki je bil že popravljan in da ne dela ok.
Na koga naj se obrnem, ker strošek je velik, za obnovljen del 450€.
Hvala

Odgovor na tvoje vprašanje se kar sam pojavlja. Tu imaš Snecerja.
srečno!

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
zgleda, da sem edini, ki se strinja s tabo in sem enako pisal že sam, pa sem bil tudi potlačen, da nimam prov, kljub vsem linkom, ki so dokazovali meni v prid.
Ker očitno dvolj razumem te zakone in ker sem tečen okol tega, pa se lahko pohvalim, da sem tudi že dobil ves denar nazaj za skoraj 2 leti staro napravo
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Tako je kot midva piševa, sem imel nekaj takih zadev.

Fora je, da folk ne loči kaj je to garancija in kaj je to jamčevanje za napake. Dva različna instituta.

Garancija za brezhibno delovanje = produkt je od začetka BP pa se pokvari med uporabo in imaš možnost popravila, menjave, v garancijskem roku

Jamčevanje za napake = produkt od začetka ni BP, ima napako, očitno ali skrito in iz tega naslova zahtevaš odpravo napake, zmanjšanje kupnine itd. Temu smo rekli po domače reklamacija.

Ker namreč vsi predmeti nimajo garancije, to je bolj mišljeno za tehnično blago itd...

Jamčevanje za napake pa je vedno. Sem dal lep primer. Kupiš čevelj, ki se odlepi. Itak da ni garancije, ker je za te predmete ni.

Je pa jamčevanje za napake in dobiš popravljen ali drug čevelj.

-------------------------

V gornji zadevi je "vse jasno".

Rabljeno vozilo je imelo 1 mesec garancije. Zakaj 1 mesec. Zato, ker je rabljeno in je tu verjetnost, da se ob uporabi pokvari, večja, zato je zakonodajalec dal minimum 1 mesec. To varuje kupca. Ampak logično, vozilo je moralo biti brezhibno, brez napak.

Garancija je potekla. Model je ob uporabi klime opazil neke zvoke ŽE od začetka, ki so se stopnjevali. Saj pa je napisal, da je že drugi mesec šel zaradi tega na servis, klime pa vsak dan ne uporabljaš.

In povedali so mu, da je klima ŽE bila defektna.

Spet ga varuje zakon, ker ni treba njemu dokazovati obstoja napake ob nakupu, ampak je to zakonska domneva.

Prodajalec je sedaj tisti in tako je prav, da dokaže, da je bil avto BP, tudi klima. Tudi če ni vedel za napako, odgovarja in sicer 6 mesecev, če pa je vedel in hinavsko prodal pa tudi preko 6 mesecev, vendar tam kupec dokazuje njegovo nedobrovernost.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
IMHO se tule najbolj bunijo preprodajalčki/dilerji saj se jim z vsakim takim uspešno rešenim (v korist stranke) primerom oža maneverski prostor in zaslužek...

Samo poglej, vedno eni in isti ki gonijo svoje...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
snečko

jaz kupim traktor, delam z njemu meni dela vse BP. ga kupi en drug in se mu začnejo kvari... kaja pa zdaj? a nej jaz vse popravljam? zakaj že? dokazi da sem vedel za napake...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Heh, verjetno v tem primeru lastništvo ne traja samo en mesec (ali pa sploh nisi lastnik) in nima med dvema dogodkoma prodaje/menjave samo 1 ali 2 delovni uri opravljeni...
Konec koncev si ga ti lahko prodal zato ker te hebe in se ne želiš ukvarjati s tem strojem in si nakopati stroškov (ker so se pojavili tebi ali pa ti nisi bil uspešen do prejšnjega prodajalca da jih odpravi).

Pa da ne bo napada... To je samo razmišljanje v smeri, ne reči da ni možno.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
snečko

jaz kupim traktor, delam z njemu meni dela vse BP. ga kupi en drug in se mu začnejo kvari... kaja pa zdaj? a nej jaz vse popravljam? zakaj že? dokazi da sem vedel za napake...

Če si mu prodajal brezhibnega, pa je imel skrite napake, je to tvoj problem.

Če pa se mu pokvari, ker se je pač pokvaril, a bil pred tem ok, je to njegov problem.

Aja, lahko mu prodaš tudi z napakami, na katere opozoriš, ker je pač star, in se s tem strinja...

Nebroj možnosti

Samo ne pa hinavsko krša prodat in oglaševat, da ima zlate dele

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
snečer še enkrat

Pri meni dela. recimo da je res naredil samo 2 uri (ker pač ga več nisem rabil)
jaz ne vem za nobeno napako

kupec ga takoj potera in pojavi se neborj težav

kako bo meni dokazal da sem karkoli skril če je pa traktor star 10 let?

I

Izbrisan uporabnik #488

Za skrito napako na moreš vedeti
smile-1.gif
dejstvo

Si pa zanjo odgovoren

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Ko pripelješ star avto a avtohišo (menjava staro za novo, ali staro za manj staro) ti avto tako pregledajo in zbijajo ceno, da te je že kar malo sram, da si tako dolgo vozil tako zheban avto. Kupc tega avta sliši potem za ta isti avto takšne lepe in pohvalne besede, da bi ga najraje sam nazaj kupil. Naj naredi avtohiša zapisnik napak.... naj ga podpiše tudi prodajalec... potem pa naj ta zapisnik dobi tudi kupec. Aja.... to pa ne gre....
Smo enkrat slučajno naletel na avto kolega, ki je bil še v avtohiši. Smo se kr kupce naredil. Je trgovec tako hvalil avto, da je kar peklo. In ko mu je kolega povedal pri zunanjem ogledu, kaj je z avtom vse narobe mu trgovec odgovori, da to ni res in da z takšnim ogledom tega ne more ugotoviti. Mu odvrne, da je te napake ugotovil njegov kolega pred časom, ko je avto menjal pri njih in te napake še zmeraj obstajajo. Pol se je pa začelo v smislu "veste kaj, ... pa .... nismo vedel... pa sej je.... pa sej bo.... pa tud mi mormo zaslušit... bla bla bla"
Hočem povedati, da so rabljeni avti v avtohišah verjetno še najslabši, ker menjajo vse. Če ne moreš prodati sam prek oglasnika, ga pa v avtohišo odpelješ. Nekaj evrov manj, pa si se ga le rešil.
Ko smo prodajal avto, ki je imel res malo km in redno vzdrževan pri pooblaščenem servisu, me tud poklical ni nobeden pameten, ker so vsi mislili, da je zbit števec, servisi ponarejeni....itd. V avtohiši pa ni bil sploh na prodajnem seznamu, ker ga je kr trgovec za sebe vzel. S tem da je prej jamral, da ima triX mm pikice od kamenčkov, nekaj je o tepihih sanjal, gume so prestare....bla bla.
Zahebavat se z nekim enomesečnim garancijam, nima smisla..... je res boljše dat nekomu, ki se res razume in mu zaupaš 50€ v žep in da avto pregleda v nulo, testna vožnja.... Pa ti pove, kaj je, kaj ni, kaj je lahko.....itd. Pa še nekaj rizika ostane, da se bo kaj kmal pokvaril. Drgo kar pa je.... nekaj se bo enkrat pokvarilo....

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Vprašanje glede zjebanih avtov v avtohiši. Veliko je ljudi, ki se noče zajebavat s prodajo in vzamejo raje staro za novo. Ti avtomobili so verjetno najboljši za kupit, ker so redno in pravilno vzdrževani.

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Za skrito napako na moreš vedeti
smile-1.gif
dejstvo

Si pa zanjo odgovoren

Tega pa ne razumem najbolje...

Če jaz prodajam 12 let star avto s 400.000 prevoženimi kilometri kot fizična oseba za recimo 500 € sem torej odgovoren, če novemu lastniku (tudi fizični osebi) čez en mesec crkne kondenzator klime ali kompresor? Oboje je namreč vredno toliko kot cel avto

I

Izbrisan uporabnik #488

Še kar ne razumete
smile-1.gif

Problem je, če mu prodaš s CRKNJENIM kondenzatorjem ali kompresorjem......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pa ded to pol ugotovi, ko vklopi klimo.

Če pa mu ckrne pa garancije nima, ker si fizičar, pa tudi drugega zahtevka ne, ker je pač crknilo.....

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
zdaj pa spreminjaš zgodbo.

kompresor ni crknjen ker v času nakupa še dela. čez 1 dan crkne (ker je recimo lagr zjeban)

prej je bila zate to skrita napaka
sedaj to ni več?!?!?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Torus pravi:
Vprašanje glede zjebanih avtov v avtohiši. Veliko je ljudi, ki se noče zajebavat s prodajo in vzamejo raje staro za novo. Ti avtomobili so verjetno najboljši za kupit, ker so redno in pravilno vzdrževani.
Ampak tega avta ti ne boš videl na "parkplacu"!!!! Dobil ga boš, če ti je trgovec sorodnik al pa vlki prjatu.!!!

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Jaz se pa čudim da eni menjavate turbine hitrej k gate, injektorje na vsakem servisu, kompresorje na vsake 4 leta pa kaka jajca mate to?

Nazadnje urejeno: