Galebi v Kranju

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.980
7.320
113
Danes zjutraj sem v Kranju (konkretno nad Savo) videl 3 galebe. Ne spoznam se na ptice, vendar me je njihovo dretje takoj spomnilo na morje in galebe. Trije so letali nad Savo ( pri Aquasavi, bivši Tekstilindus) kar nekaj časa, nato so izginili. Če se prav spomnim, sem jih videl že poleti na istem mestu. A je pticam crknil kompas, ali pa jih tole toplo vreme malce jjebe?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Podobno kot vidiš laboda plavat v morju..ti tudi ni nič jasno
grin1.gif

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
732
296
63
Galebi niso ptice selivke, tako da ne vem kaj je tukaj čudnega? Res je, da hodijo rečni galebi večkrat prezimovat na obalo, ni pa nujno.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
tudi galebi lahko migrirajo ali pač ne?

so ena sorta kopenskih galebov, ki se velikokrat zadržujejo na območju deponij oz tam kjer je lažje priti do hrane... nič nenavadnega
in ne nisi videl belih miši ali rumene galebe, pač drugič manj alkohola....

stupid-1.gif

evil.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.980
7.320
113
Nobenega alkohola ni bilo. Galebi pa so bili po mojem mnenju ta morski. Drli so se že tako. Tistih iz deponij ne poznam.
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Galebov je veliko vrst, predvidevam, da je zaradi 'dretja' Fadil videl morske rumenonoge galebe (Larus michahellis).
In ta vrsta se zadnje desetletje naseljuje in gnezdi tudi v notranjosti. V Ljubljani jih imamo že več kakor dvajset parov, gnezda pa so celo skoraj v centru.
Možno pa je, da so bili rečni galebi ( Larus ridibundus), ki pa so na porečju Save precej pogosti, vendar se ne oglašajo tako kričavo in včasih jih vidimo tudi v večjih jatah.

LP

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Sem danes gledal možaka, kaj tako slika, pa mi ni bilo nič jasno. Sicer sem pomislil, da verjetno kakšnega ptiča...
grin1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Galebi so prisotni na veliko rekah, o temu se učijo osnovnošolci. Se pa še najde kakšen, ki se mu to zdi čudo sveta...
cool-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Imam občutek, da shift in gatto pišeta o rečnih galebih.
To, kar je verjetno videl avtor teme, pa so morski, rumenonogi galebi, ki jih na celini opažamo šele v zadnjih približno 10 letih.
O teh se v šolah verjetno ne učijo kakor o prebivalcih rek.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Navedeno:
Danes zjutraj sem v Kranju (konkretno nad Savo) videl 3 galebe. Ne spoznam se na ptice, vendar me je njihovo dretje takoj spomnilo na morje in galebe. Trije so letali nad Savo ( pri Aquasavi, bivši Tekstilindus) kar nekaj časa, nato so izginili. Če se prav spomnim, sem jih videl že poleti na istem mestu. A je pticam crknil kompas, ali pa jih tole toplo vreme malce jjebe?

Nič ne piše o specifikaciji, barvi nog ipd, razen o dretju..
wink-1.gif

in ja, pri aquasavi se pod jezom zadržujejo rečni galebi..ribičem gredo na živce.

Nazadnje urejeno:

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.980
7.320
113
Je možno da morski galebi zaidejo tako severno, na Gorenjsko?
Kakšno barvo nog imajo ptiči nisem videl, saj so bili oddaljeni cca.100 in so leteli. Kot sem omenil že na začetku, pa sem jih videl že poleti na sosednji strehi, poleg Aquasave.
Dretje je bilo popolnoma enako kot morski, saj sem lansko poletje ob Črnem morju to občutil na lastni koži, oziroma ušesih vsako jutro. Namreč galebi so se nasproti mojega stanovanja na strehi drli vsako jutro. Oddaljeni cca. 20m, tako da vem kaj sem slišal.

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
732
296
63
Če bi kliknil na link, ki sem ti ga posredoval in prebral par vrstic bi vedel, da to ni nič takšnega

Citat:
Rumenonogi galeb v Sloveniji redno gnezdi ob morju. Največja kolonija je v Sečoveljskih solinah, kjer pa je številen tudi v pognezditvenem obdobju in preko zime. Rumenonogi galebi, ki se v velikem številu zbirajo jeseni in pozimi na štajerskih zadrževalnikih, najverjetneje izvirajo iz gnezdišč ob Črnem morju. V zadnjih letih nekaj parov rumenonogih galebov gnezdi tudi v Ljubljani, Mariboru in na Ptujskem jezeru.

Kot vidiš gredo še severneje in tudi vzhodneje, kot je gorenjska.

Nazadnje urejeno: