Fužine....delo...Anuška.

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
kaj naj drugega rečem, 3x grem v Fužine, 1x razfu. avtobus, kot v izročilu. Če bi šel ti v Bangladeš in bi te tam oropali bi tudi povedal svoje vtise.

Težava je v tem, da če bi kakšni slovenski mladci (bognedaj, da bi bil kakšen še obrit po glavi), razsuli avtobus LPP zaradi nabijanja južne glasbe, da bi bilo to v vseh medijih nekaj dni. Vrstila bi se omizja...

Podobno kot pri šolarju, katerega so zadnjič pretepli... z očitkom, da je Bosanec. Veliko smo poslušali o (ne)strpnosti, nič pa o tem, katerega porekla so bili pretepači...

mistique

Guru
16. jun 2009
14.109
1.887
113
Emona / Carnium
SeronjaSam, zakaj imaš to neusahljivo potrebo po hipotetičnem argumentiranju? Fužin povohal nisi od blizu in zdaj na forumu poskušaš ustvarjati nek hype o tem, kaj bi bilo, če bi bilo. Skozi fužine se lahko sprehodiš enako, kot se lahko PROŠETAŠ skozi katerikoli slovenski zaselek. Brez problema. Z namenom provokacije jih boš verjetno fasal tu in tam.
Pa še ena hipoteza zate in ostale "če bi" pametnjakoviæe: Mar ni to poskus provokacije, če voznik avtobusa, ki ima končno postajo na teh fužinah (o katerih pravite, da so polne čefurjev in kriminala), vneto posluša radio Veseljak?
To, da nekdo nekoga pretepe pa menda ni potrebno posebej analizirati in postavljati v "pravo luč"?
No, toliko mojega off topica, kot reply na nebuloze.

Zgodba o Fužinah pa je le zgodba. Za primer: Zlatko od te zgodbe o fužinah lahko živi in se gre nekega poduhovljenega čapca, ki je odkril Boga (v islamu). Ne zna pa govoriti (pa ne mislim v komadih, kjer dopuščam slengovske in čefurske izraze) slovensko. Da je pa zgodba še bolj ironična, ta čapac ne zna govoriti niti po "bosansko" oz. ijekavsko. Ampak model poskuša deliti pozitiven vibe in zgodbo uspešno prodaja.

In kaj je tako zanimivega na teh Fužinah, ko pa je fužin že dolgo polna Ljubljana in tudi druga mesta? Priseljenci, ki so takrat naselili prazno naselje, niso bili inženirji, doktorji pač pa so prihajali s podeželja, da bi delali v komunali, gradbeništvu, industriji. Asfalt so videli 1x na leto, družbene norme so gradili med hlevom in gmajno itd. To je za meščanske srajce dejansko pomenilo drugačno kulturo. Če upoštevamo, da je na Fužinah koncentracija ljudi daleč največja, ni težko ugotoviti, da se tam zgodi največ lepega in grdega. Torej, številčno in ne kako drugače. Ostala naselja, kot so Koseze, Savsko naselje ipd. pa so bila poseljena z nekoliko drugačnim, bolj izobraženim razredom državljanov (oficirji, inženirji,...).

Članek o Fužinah se lahko aplicira tudi na druga blokovska naselja, po drugih mestih. Meni se to sploh ne zdi poveličevanje, ker menim, da se fama o Fužinah danes nadaljuje na krhkih temeljih, ki se naslanjajo na izmišljotine ali pa na netočne in prenapihnjene verzije resničnih dogodkov. Če pa kdo misli, da npr.: Vojnoviæ poveličuje Fužine, naj si prebere njegov roman Čefurji raus. Mislim, da bolj iskrene zgdobe o Fužinah ali "fužinah", ne boste našli.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik Rosenthal pravi:
Že neki casa po vseh statistikah po kriminalu vodi Šiška.

Fužine so le žrtev nekdanjega slovesa, ki so ga pridobile z množičnim naseljevanjem "pribežnikov" iz republik nekdanje skupne države.

Itak, če smo dobil celo naselje "dvorjanov"
tongue-1.gif

Kaj tisto so prodal sedaj ali so raztalali še naprej?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Ja samo tudi ne cela Šiška, bolj Celovški GETO, tista nova soseska, ki si je nadela smešno ime dvori
smile-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.432
5.660
113
A sem premalo doma...al kej ne vem?
smile-1.gif

sicer sem bolj proti centru...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ah, Fužine, Šiška, Celovški dvori, to je vse ena limonada.
Če nimaš ravno smole, se ti ne zgodi nič.

Resničen podvig je bil pred nekaj desetletji vstopiti v soboto zvečer v Ulčarja na Igu in vprašati, če je kdo videl kakšnega Turka
Polet skozi zaprto okno vse do Piškurja je bil zagotovljen
wink-1.gif

Domačini in okoličani bodo že vedeli zakaj je bilo tako, ne?
wink-1.gif

Super

Pripravnik
4. apr 2012
757
20
18
Itak da se ti ne zgodi nič... Tista stvar z Veseljakom me je prav nasmejala... "Probaj se voziti v petek zvečer z naglas Veseljakom..." Ker ja, cestni šerifi stojijo na vsakih 100 m in preverjajo kaj poslušaš, če poslušaš Veseljaka, te razbijejo pa še avto gre v prafaktorje.
smile-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Ižanci imajo poseben sloves!

Na Viču se je v zadnjih dveh desetletjih zelo umirilo. Včasih smo imeli vse, od pretepov na zadnji 6 ob polnoči do ropov na ulici. Potem so nekaj hujših polovili policaji, ostali pa so se zakadili in sedaj vidiš le še skupinice dvakrat pečenih, ki se režijo za kakšnim vogalom.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Drugače sem 5 let poslušal na Fužinah Veseljaka, pa nisem dobil nobene opazke.

ljudi danes boli k. kaj kdo poslusa, sploh pa Veseljaka.... ta cela tema je ....
bonk.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
S
Pa še ena hipoteza zate in ostale "če bi" pametnjakoviæe: Mar ni to poskus provokacije, če voznik avtobusa, ki ima končno postajo na teh fužinah (o katerih pravite, da so polne čefurjev in kriminala), vneto posluša radio Veseljak?

NE NI! KER SMO V SLOVENIJI! Ce nisi pogruntal in se lahko priseljenci, ki pac ne marajo govedarske muzike, ki je tukaj popularna, odselijo drugam. Patroitizem v Sloveniji nadomescajo skrajni desnicarji in potem se cudimo. Pravzaprav patriotizma sploh nikoli ni bilo, zahvala komu ze?

Ti tudi Šaban Šakiča sred Sarajeva ne bos zamenjal za Franca Koširja, al? In vpil Slovenija do Pakistana?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Drugače sem 5 let poslušal na Fužinah Veseljaka, pa nisem dobil nobene opazke.

ljudi danes boli k. kaj kdo poslusa, sploh pa Veseljaka.... ta cela tema je ....
bonk.gif

Ne, mene pa moti, ker sem na sihtu primoran tricetrt casa poslusati aktual. Ta cigu migu mi gre na jetra (tudi veseljak po 20minutah, ce sem iskren) In ko sem to izrazil vodstvu sem bil ksenofob. Res se bo treba preobuti v bularje in obriti glavo.
bonk.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
S

NE NI! KER SMO V SLOVENIJI! Ce nisi pogruntal in se lahko priseljenci, ki pac ne marajo govedarske muzike, ki je tukaj popularna, odselijo drugam. Patroitizem v Sloveniji nadomescajo skrajni desnicarji in potem se cudimo. Pravzaprav patriotizma sploh nikoli ni bilo, zahvala komu ze?

Ti tudi Šaban Šakiča sred Sarajeva ne bos zamenjal za Franca Koširja, al? In vpil Slovenija do Pakistana?

"govedarska muzika" ni prav popularna, sploh pa ne v urbanih krajih. Sicer pa pri "govedarski muziki" ti nihce nacionalnost
ampak "zaostalost". Enako reakcija bi bi la tudi "govedarsko muziko" juznega porekla.
Sicer je v Fuzinah "govedarska muzika" redno na sporedu skozi celo poletje. Pa se nisem slisal da bi se kdaj zgodil incident glede tega. Zgodbice o nadlegovanju zaradi k. Veseljaka so lazi.

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Kaj je spet narobe Alter naciji??? Nekdo se je v mediju spravil narest predstavitev dejstev o nekem delu mesta in je cel halo, ker ni potrjeno to kar se "govori" okrog?? Ste normalni vas vprašam? O Fužinah slišim včasih take zgodbe, da se uščipnem in vprašam, če so to res Fužine, kjer sem preživel zadnjih 25let. Prosim, če se enkrat za vselej o stvareh, ki jih poznate takole "na okrog" nehate pogovarjat v javnosti, ker ni niti smešno več. Sem bil pa kakih 15 let od teh 25ih lep primer, da po vašem svetem prepričanju gotovo ne bi bil več živ. No še sem tu.......mi gre pa blazno na k....c tako Veseljak, kot Radio Aktual in ostala plejada gnilih komercialnih severno-južno usmerjenih radijskih programov, zato nabijam v avtu rokenrol! Za Fužine.....no problem!!!! Za kak klen slovenski zaselek iz katerh izhajate Alter naciji pa nisem čisto siguren!
Še to....na Fužinah sosedstvo (komšiluk) še nekako deluje, tam kje ni preveč "klenih". Kjer so pa v večini je pa vse zheban. Go figure!!!

mistique

Guru
16. jun 2009
14.109
1.887
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
S

Za začetek naj ti razložim, da priseljenci gor niso prišli zaradi muzike, tako, da je iluzorno pričakovati, da se bodo zaradi nje odselili. No, ker verjamem, da to ni težko razumeti, lahko v drugi točki napišem nekaj bolj zahtevnega:
Pravice (legalnih) priseljencev (ki so DRŽAVLJANI) so popolnoma enake pravicam domorodcev. Tako, da tu ni prostora za pošiljanje nekam. Ali pa če tako rečemo: Veseljak je glasba podeželja in ni mestna mjuza mudel, speesdi v gmajno z veseljakom. Štekaš?
smile-1.gif

Patriotizem je enaka zadeva kot nacionalni interes. V njem se skriva 90% natega, 10% pa je zdrave nacionalne zavesti, kar pa ni enako kot (zdrava) narodna zavest.

Generalno pa ni težko ugotoviti, da je največji problem v Sloveniji (in še kje), pomanjkanje sposobnosti, da drugemu iskreno privoščiš več in boljše, ne glede na lastno situacijo. Kako se temu reče z eno besedo pa naj napiše nekdo drug. Stvar je precej bolezenska.

In še nekaj. Stvari niso (skoraj) nikoli tako butasto banalne, kot opisuješ v zadnjem odstavku. In nikar ne bodi presenečen, če se kdaj, slučajno, znajdeš v Sarajevu ali Beogradu in te prefukajo, ker nažigaš Šabana Šauliæa namesto Teške industrije ali EKV.