FreeNAS

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Živjo!

Odločil sem se, da si malce modificiram domače omrežje. Za OS sem si izbral http://freenas.org/.
Sedaj me zanima sledeče, kako naj povežem dyndns.org in freenas, da mi bo osveževalo ip in bom lahko dostopal od drugod. Včeraj sem zadeve nastavil in mi je delalo, danes pa samo ping in sem doma potem opazil, da je pingalo nekoga drugega, ker se je meni doma sprmeneil IP.
Takle meni ima FreeNAS.

Bi mogoče moral poforwardirati kak port za to?

Tnx, Tuši

Ko rešimo to, bomo pa še kaj drugega.
smile-1.gif

martin

Pripravnik
9. avg 2007
132
0
16
Domain name ne bo ok.
Ti manjka zadnja polovica.
Portov pa nič, če ima mašina dostop do interneta (predvsem gateway nastavljen)

lpm

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Sem mislil, da vzame drugi del od providerja, ampak je logično seveda, ker ima ta provider več različnih opcij, tako da zna biti, da je to to. Bom videl jutri, če se bo ip spremenil in updejtal.

Hvala!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če imaš napravo za ((P)NAT) ruterjev, potem nima kaj dyndns mrdati, ampak to počne ruter.

Če ni ruterja, pol pa kot je rekel martin, moraš vpisati celoten naslov, ki si ga registriral pri dyndns.

Samo kako ti je potem delalo v prvo?

Ruter imaš, kajne?
wink-1.gif

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Imam router, seveda. Porte za SSH in ftp sem dal na forwarding na ta računalnik, kjer imam FreeNAS. Imam dinamični ip, tako da sem rekel uporabim dyndns.org zadevo. Trenutni IP, kateri mi je dodeljen (siolov), pa naj bi mi v dyndns vpisal prav ta računalnik s FreeNASom. Ampak se mi pri teh spremenjenih podatkih tudi to ne zgodi, saj mi danes spet ni delalo, sedaj ko sem pa ročno popravil, pa mi iz službe ftp in ssh že normalno delata.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
DynDNS naj upravlja ruter. To omogočajo vsi ruterji.
Ruter namreč ve, kdaj je prekinil zvezo in potem novo naredil (z drugim) IP in lahko natančno javlja spremembe na DynDNS.
FreeNAS pa boljkone ugiba.

Nazadnje urejeno:

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Ti si car. Niti na misel mi ne bi prišlo, da moj cheap router Planet nekaj podpira to.
FreeNAS je imel parametre na koliko časa naj osvežuje zadeve ja. Sem naštimal sedaj in bomo videli kako bo.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Živjo!

Ok, DynDNS mi sedaj dela super. ftp in ssh dostopam remote. Naštimal sem si tudi torrente. Zanima me, kako nastavit userja, da bom lahko rebootnil preko puttyja.

Nastavil sem userja admin, ga dal v grupo admin, pa mi ne pusti rebootat.

login as: admin
admin@192.168.0.51's password:
Copyright (c) 1980, 1983, 1986, 1988, 1990, 1991, 1993, 1994
The Regents of the University of California. All rights reserved.

Welcome to FreeNAS!

[admin@freenas ~]$ reboot
reboot: Operation not permitted
[admin@freenas ~]$

Možne default grupe so:
Group GID Description
admin 1000 System
bin 7 System
daemon 1 System
dialer 68 System
ftp 50 System
guest 31 System
kmem 2 System
man 9 System
network 69 System
nobody 65534 System
nogroup 65533 System
operator 5 System
sshd 22 System
staff 20 System
sys 3 System
transmission 999 System
tty 4 System
uucp 66 System
wheel 0 System
www 80 System

Tnx guys.

P.S. Kaj priporočate za en link, da bi malo bolj naštudiral komunikacijo preko SSHja.