Fotografija meseca

gpirman23

Pripravnik
12. sep 2010
405
2
18
Pravilnik dajem prvo tukaj, če ima kdo kako resno oz. utemeljeno pripombo. Potem štartamo...

PRAVILNIK ZA FOTOGRAFIJO MESECA NA ALTER.SI

Na natečaju za fotografijo meseca lahko sodelujejo vsi registrirani uporabniki na ALTER.SI

Na elektronski naslov fotografija.meseca@gmail.com pošljite ustrezno obdelano fotografijo.

Časovni okvir tekmovanja ''fotografija meseca'' poteka: od 1. do 20. dne v mesecu sprejemamo slike na e-mail naslov. Glasovanje v za to posebej namenjeni temi, bo potekalo v zaprti anketi. In sicer od 20. do 28. dne v mesecu.

POGOJI OBJAVE
1. Poslane fotografije morajo biti last uporabnika, pošiljatelja. Pri pošiljanju naj vsak obvezno vpiše stavek: "Izjavljam, da sta fotografiji moje avtorsko delo in da po njuni objavi na alter.si forumu avtorske pravice ostanejo v moji lasti." V kolikor ni tega pripisa, fotografija/ji ne bosta objavljeni. Za morebitne zlorabe fotografij forum Alter.si - spletna scena ne odgovarja.
2. Vsak uporabnik mesečno lahko doda po dve fotografiji. Največja velikost slike je lahko 900px po daljši stranici.
3. Pošljete lahko samo fotografiji, ki še nista bili objavljeni na alter.si forumu, fotografija mora obvezno vsebovati tudi naslov oziroma ime fotografije (naslov naj bo posebej dopisan k fotografiji, torej naj ne bo napisan čez fotografijo).
4. K poslani fotografiji v vašem elektronskem sporočilu obvezno navedite vaše uporabniško ime na Alter.si forumu, ki pa pri objavi fotografije ne bo objavljeno.
5. Zmagovalna fotografija meseca je tista, ki doseže največje število glasov.
6. Vodja natečaja si pridržuje pravico, da fotografijo ne objavi, če po njegovem mnenju ni primerna za objavo.
7. Član, katerega slika se ocenjuje, se strinja z objavo le-te na portalu in z vsemi pogoji in pravili natečaja za fotografijo meseca.
8. Watermarki preko slike so dovoljeni, vendar so priporočljivi v obliki, v kateri avtor ostane anonimen ( torej brez imena ali priimka v watermarku).
9. Vsako drugo tekmovanje bo imelo obvezno temo, ki jo bo določil zmagovalec prejšnega meseca - Naprimer zmagovalec meseca januarja določi obvezno temo, za vstop v tekmovanje v mesecu februarja. Zmagovalec je določil temo ZIMA, zato se morajo vse slike navezovati na to tematiko.

Veliko dobrih posnetkov vam želimo in vas vabimo k sodelovanju!

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
A se bo naredil tudi poseben podforum Fotografija meseca?
Da bi bile potem odprte teme npr. Fotografija meseca Februarja 2012, Fotografija meseca Marca 2012 itd....
Pač moj predlog za večjo preglednost in lažje ogledovanje slik...

Če pa je ta predlog že bil, pa naj bo ta post brezpredmeten
smile-1.gif

gpirman23

Pripravnik
12. sep 2010
405
2
18
Tudi lahko. Ali obstaja kak program da označim več slik in jim vsem avtomatsko doda watermark? Teme za januar še ni, prvo se bodo določila pravila potem pa naprej. Glede podforuma bom pa malo povprašal, kako bi šlo.

Ynos, pošiljanje preko maila ostane. Vem, da te to moti
smile-1.gif

Lp, G

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
POGOJI OBJAVE
1. Poslane fotografije morajo biti last uporabnika, pošiljatelja. Pri pošiljanju naj vsak obvezno vpiše stavek: "Izjavljam, da sta fotografiji moje avtorsko delo in da po njuni objavi na alter.si forumu avtorske pravice ostanejo v moji lasti." V kolikor ni tega pripisa, fotografija/ji ne bosta objavljeni. Za morebitne zlorabe fotografij forum Alter.si - spletna scena ne odgovarja.

Ok vsak, ki pošlje fotko mora biti avtor. Če kdo nalepi tujo je pač prasička, alter pa zaradi tega ne bo propadel.

2. Vsak uporabnik mesečno lahko doda po dve fotografiji. Največja velikost slike je lahko 900px po daljši stranici.

Ok

3. Pošljete lahko samo fotografiji, ki še nista bili objavljeni na alter.si forumu, fotografija mora obvezno vsebovati tudi naslov oziroma ime fotografije (naslov naj bo posebej dopisan k fotografiji, torej naj ne bo napisan čez fotografijo).

Brez veze. Nalepiš pač sliko, ki si jo posnel v tistem mesecu. Zaradi tega bo potem osip fotk v temi prilepi fotogorafijo, ker jih naj bi folk šparal za natečaj.

4. K poslani fotografiji v vašem elektronskem sporočilu obvezno navedite vaše uporabniško ime na Alter.si forumu, ki pa pri objavi fotografije ne bo objavljeno.

nepotrebno kompliciranje

5. Zmagovalna fotografija meseca je tista, ki doseže največje število glasov.

lahko se izbira samo eno, morda bi bilo pa bolje rangirati fotke od 1 - 10 - ala evrovizija ocena 10 najboljših. Zmaga tista, ki ima največ točk. Včasih se je res težko odločiti samo za eno fotko.

6. Vodja natečaja si pridržuje pravico, da fotografijo ne objavi, če po njegovem mnenju ni primerna za objavo.

Natečaja? Prekompliciramo. Saj niso neke nagrade v igri. Če slika ni primerna, naj jo moderator pobriše pa je.

7. Član, katerega slika se ocenjuje, se strinja z objavo le-te na portalu in z vsemi pogoji in pravili natečaja za fotografijo meseca.

namesto pošiljanja na mail, naj lepo sam objavi na alterju pa je

8. Watermarki preko slike so dovoljeni, vendar so priporočljivi v obliki, v kateri avtor ostane anonimen ( torej brez imena ali priimka v watermarku).

Anonimnost sploh ni potrebna

9. Vsako drugo tekmovanje bo imelo obvezno temo, ki jo bo določil zmagovalec prejšnega meseca - Naprimer zmagovalec meseca januarja določi obvezno temo, za vstop v tekmovanje v mesecu februarja. Zmagovalec je določil temo ZIMA, zato se morajo vse slike navezovati na to tematiko.

Ok

Citat:
Ynos, pošiljanje preko maila ostane. Vem, da te to moti

Zakaj pa? Kaj pa če jaz odprem natečaj, kjer ni potrebno pošiljat po mailu.
smile-1.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Pri točki 3. in 5. se strinjam z YNOS-om... Ocenjevanje je boljše nekako v tem stilu, ki ga omenja ynos, podobno natečaju iz ZEVS foruma.

Sem pa jaz ZA anonimnost.
Foto maher (Dizzy npr.) je nekako v prednosti. Tako pač je, tistega, za katerega vemo, da je dober, se avtomatsko oceni boljše kot pa tistega, ki je v povprečju.
Smučarski skoki so lep pokazatelj tega...

Edit:
Slike se lahko vodji natečaja zaradi mene pošlje tudi preko ZS...

Nazadnje urejeno:

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.563
36
48
41
Ljubljana
Ma niti nima tok veze, kdo je "profi" in kdo ne, tu pridejo v igro bolj zamere, še posebej, če bojo ocene 1-10. Bo nekdo videl, da si mu dal 1 in ti bo nazaj vrnil z 1, samo "da ti pokvari" oceno :p
Tako to gre ponavadi pri nas...

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.022
1.235
113
42
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
KSZ.

Mater iz fotografije meseca delate večjo znanost kot da bi zbirali Avto leta.

Tu se pa strinjam, čist preveč komplicirate.

1. fotografija mora biti posneta v tekočem mesecu
2. jo lepo sam objaviš na alter
3. slike se lepijo samo zadnji teden tekočega in prvi teden naslednjega meseca
4. POtem se zaključi oddaja in se lepo sestav anketo pa je
5.mene bolj skrbi naknadno procesiranje ala Photoshop... jaz predlagam brez, če pa kdo goljufa pa ni naš problem
6.watermark pa tud ni potreben, saj meni je vseeno če mi kdo "******" fotko

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
5.mene bolj skrbi naknadno procesiranje ala Photoshop... jaz predlagam brez, če pa kdo goljufa pa ni naš problem
Pri meni je Photoshop osnova za naknadno dodelavo fotografije ter na koncu pretvorbo iz formata RAW v JPG, PNG ipd.
Torej, zakaj te PS moti?

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.022
1.235
113
42
ne glej mene ne moti samo to, da lahko naredi pa eno fotografijo boljšo od druge a štekaš...

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Poglej, moja nastavitev aparata je taka, da imam kontrast spuscen v minus in vse kar potrebujem, delam v postprodukciji. Torej, prepoved PS-ja je nesmiselna.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Prepoved fotošopa je nesmiselna, zato je tudi ni. Tudi to, da mora biti fotografija posneta v tekočem mesecu je nesmiselna omejitev.

Zdaj pa še eno vprašanje glede watermarkov... bi vam bilo sprejemljivo, če bi uporabljali enoten watermark (lahko bi ga tudi sami dodali pred pošiljanjem)? Tako je edini način da bi lahko zagotovili anonimnost. V nasprotnem primeru pa bodo pač nekateri anonimni, drugi pa ne.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Menim bi bilo sprejemljivo, ce se uporabi enoten watermark - recimo logo Alter.si. Toliko, da se slika "unici", in da je ni mogoce uporabiti drugje (ukrasti).