Fotobook

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
spomnem se, da je bila debata na to temo že enkrat, vendar ne najdem teme ...
redface-1.gif

in ker je takrat nisem sledil, niti ne vem, če je bilo govora o mojem zanimanju.

skratka, narediti moram res kvaliteten in dober fotobook s plesnega tekmovanja v Monacu. s tastom (skupaj se bova lotila tega) se bova še dogovorila, ali po dnevih ali samo fotke ali tudi tekst, skratka, moram narediti res kvaliteten Fotobook. Fotk bo precej, trenutno jih je v izboru nekje 150, pa sem na polovici, se pravi računam lahko še na enkrat toliko, morda še več, glede na to, da je bil zadnji večer zelo fotogeničen šov.

računam nekje na 50 strani fotografij, rad bi lepe platnice platnicami in morda kakšno dobro fotko na prvi strani ... to so stvari, ki se morajo še doreči.

zanimajo me sledeče stvari:

- h komu sploh it to dat delat?
- moram vso grafično podobo narediti sam, ali se to da dat kam naredit, oz. "fotobookar" to lahko naredi v dogovoru s stranko
- koliko zna to koštat?

računam na velikost nekje A4 formata, morda bi celo lahko kvadratni format, ker mi je zadnje čase zelo seksi, plus en plesni fotobook, ki sem ga gledal, je narejen v kvadratnem formatu, največja fotka noter pa pride čez obe strani ravno nekje A4 format, seveda s kar precej prostora okoli.

rad pa bi dal delati pri nas, da, ako bo tako, kot sem omenil zgoraj, da bom lahko prisoten nekako pri izdelavi grafične podobe.

lahko se lotim tudi sam, ampak - rabim programe, in s tem pogojeno, spet napotke. dobre napotke ...

se počutim k en začetnik v fotografiji ...
redface-1.gif

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
Mislim, da so na E-fotografija forumu precej hvalili Digifot...Sicer pa še tam malo preglej, je precej napisanega.

PrePro

Pripravnik
1. nov 2007
414
0
16
Pred malo manj kot letom dni sem dal delati dve fotoknjigi. Če se prav spomnim je firma CEWE. Dejstvo, ki me je odvrnilo od nadaljnih naročil, je kvaliteta tiska fotografije. Slike v fotoknjigi so občutno slabše kot na klasičnem fotografskem papirju. To lahko rečem kljub temu, da sem daleč od profesionalnega fotografa.

Priporočam, da najprej naročiš fotoknjigo z manj slikicami - tako za test.

prestigo

Zelenc'
8. apr 2008
22
0
1
jz sm probu pri digifotu pa morm rect da sm kr zadovoln.se lahk kr dobr igras kako bos mel kj postavlen pa tud text lahk dajs zravn, lahk zlo lepo nardis.za kj vec pa ne vem
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ja, z njimi mislim, da sodeluje tudi Mixi, pri katerem sem se dogovarjal za Fotobook.

kolikor sem gledal tale Digifot, ni slabo, dejansko so me precej prepričali. bom za pokušino snel program, videl, kaj se da naredit, pa bomo videli ... če se še kdo česarkoli spomni, pa naj sporoči.
smile-1.gif

hvala zaenkrat!

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Mene pa zanima, ali lahko pri njih naredim photobook z lastnim programom? Namreč, na Macu obstajajo luštni programi, Aperture in iPhoto, kjer lahko na enostaven način sestaviš knjigo. Pol pa to exportaš recimo v PDF. Ali naredijo buklo iz tega?

VitoC

Pripravnik
10. okt 2007
395
0
16
Prekmurje/Ljubljana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
ja, z njimi mislim, da sodeluje tudi Mixi, pri katerem sem se dogovarjal za Fotobook.

kolikor sem gledal tale Digifot, ni slabo, dejansko so me precej prepričali. bom za pokušino snel program, videl, kaj se da naredit, pa bomo videli ... če se še kdo česarkoli spomni, pa naj sporoči.
smile-1.gif

hvala zaenkrat!

Tudi sam sem preko Digifot-a naročil že več foto knjig in zaenkrat res zadovoljen.

Pomoje program ponuja največ v naši deželici.

Priporočam!

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Mene pa zanima, kako izgleda tisk fotoknjige. Ali je vsaj približno tak, kot so fotografske knjige v knjigarnah ali je tisk slabši?

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Citat:
spomnem se, da je bila debata na to temo že enkrat, vendar ne najdem teme ...
redface-1.gif
Jaz sem bil tisti, ki je na to temo ful najedal.
smile-1.gif

Upam, da tole ne bo slišat kot reklama, ampak sem se v zadevo res detajlno poglobil, zato vem toliko podrobnosti.

Glede fotoknjige ti lahko rečem samo eno: Pojdi v Foto GM in jih povprašaj.
Takole preko interneta je zelo nehvaležno zbirati ponudbe. Poleg tega na internetu zgleda veliko bolj bogo, kot to v resnici potem je.
Da se razumeva, kar govorim o fotoknjigi velja le za Foto GM, pri ostalih ne vem kako je.
Lahko uporabiš "njihov" program, kjer boš precej enostavno naredil knjigo. In ti sploh ni treba iti tja. Imajo nekaj narejenih predlog, v katere samo vstavljaš fotke in na koncu oddaš naročilo.
Lahko pa se greš popolnoma svoje custom variante in sam oblikuješ strani. To pa zgleda tako, da v Photoshopu (ali kjerkoli drugje, PS sem omenil kot najbolj resen program) čisto sam oblikuješ vsako posamezno stran in jo potem shraniš v jpg. To pomeni, da lahko daš okvir, ali celostransko sliko, ali sliko čez obe strani.
V bistvu imajo dva cenovna razreda - gorenjček in pa prava fotoknjiga. Jaz sem delal že oboje. Gorenjček je kar dober digitalni print, fotoknjiga je pa dejansko razvita fotografija na fotografski papir in nato kaširana na kartonaste strani v knjigi. Glede na to kolk stane gorenjček (A4, 20 strani 180g/m^2, cca 15€) je čisto v redu. Vendar za profi zadeve ni, saj je to potem vezano s špiralo, spredaj je pa prozorna folija, zadaj karton. Za fotoknjigo ne vem več točne cene, imajo pa natančen cenik na spletni strani.

Imajo na voljo precej vzorcev v različnih velikostih in formatih (pravokotna ali kvadratna) - od A5 do skoraj A3 (ali malo manjša, tista je bla že obupno velika in težka
smile-1.gif
) Platnice so lahko iz platna ali pa umetnega usnja. Na naslovnico lahko daš poljubno fotko.

Poslovalnice imajo v Kranju, Radovljici in Škofji Loki. Jaz sem bil v Kranju, kjer je sedež in sem tam najedal celo uro, da mi je vse živo razložila in pokazala.

Če rabiš še kako informacijo, z veseljem povem, vendar res svetujem, da greš tja in se prepričaš na lastne oči.
smile-1.gif

Mene sicer pri fotoknjigah moti le ena stvar - ko jo enkrat narediš, je to to. Ne moreš več dodajat, spreminjat itd... Kar je seveda logično, saj gre za knjigo. Taka stvar je sicer odlična za zaključene dogodke, recimo posebne prireditve, rojstne dneve, poroke so hit (večina vzorcev, kar jih imajo za pokazat, so narejeni iz ene poroke in to je bilo tisto, kar me je prepričalo). In kot razumem, je to ravno to, kar ti rabiš.
Jaz sem v originalu potreboval "fascikel" za portfolio, v katerega lahko dodajam nove fotografije, vsake toliko pa lahko tudi naredim opus fotografij na določeno temo.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Mene edino to moti pri digifotu ni podpore za mac, drugače s podobno če ne celo boljšo kvaliteto naročam knjige iz španije me s pošnino pride trda vezava z full color ovitkom 180 strani nekaj čez 40 ojrov kar je za moje pojme kr ugodno pa program dela na macu.

Aja ponudnik je Blurp.

Nazadnje urejeno:

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:

smile-1.gif

Če si iz Lj ali okolice lahko pri mixiju vidiš vzorec, meni je bil všeč, imajo pa tam pri vhodu, sam ne vem če je še, bil sem v začetku decembra nazadnje tam. Poglej in poročaj mnenje...

Lp.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Sam prisegam na tole . Je z one strani luže, vendar me je do sedaj, s poštnino vred, še vedno prišlo ceneje kot v Sloveniji. Tudi različnih možnosti imajo veliko več.
Imaš tudi možnost, da daš knjigo v prosto prodajo in jo oni potem prodajajo.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.507
1.097
113
Jest sem pa videl fotobook naročen preko DMa in je tudi zelo dobre kakovosti... Tako platnice kot papir in tisk...
wink-1.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
A v sloveniji pa ni nobenega, ki bi nudil podporo in program direktno za maca ali pač?