fotoaparat in oprema za slikanje čevljev?

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Živjo!

Zanima me kaj potrebujem, da bi za spletno stran poslikal čevlje z recimo belim ozadjem. Torej kako dober fotoaprat bi zadoščal za neko povprečno sliko in potem oprema ki jo potrebujem.

Nimam pojma o fotografiji, predvidevam, da potrebujem še tisto belo ozadje, platno in pa neko osvetlitev.

Potem je to potrebno še računalniško obdelat? Je to zahtevno?

lp

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
En primer za zelo poceni, a povsem uporabno, varianto. Greva po vrsti. Rabiš belo ozadje, to dobiš v papirnici, šeleshamer 70 x 100 cm (1.50 Eur). Nadalje en stativ, na katerega lahko daš "skoraj vsak" digitalec. In dnevno svetlobo, nekje levo ali desno od okna, v sobi.

Šeleshamer postaviš tako, da je lepo zavit, da za čevljem nima roba. Svetlobo zastreš, da ni premočnih senc. Vse čevlje daješ na isto mesto na papirju, stativ ti pomaga pri fiksni poziciji, digitalec daš na samosprožilec, in to je to.

Na koncu uporabiš program Picaso, ki ti omogoča vse kar rabiš za web, še posebaj pa zmanjšanje velikosti, da ti web stran ne "poklekne" od prevelike velikosti slik. Ok, so seveda še boljše in dražje variante, vandar za start bo dobro.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
po mojem bi bilo dost da maš eno belo ozadje in podstavek, po možnosti brez ostrih robov (recimo, da imaš belo platno ki gre upognjeno iz podlage v zadnjo steno)

in pa en fin vir osvetlitve, recimo marelo, da fino osvetli in ne meče senc in da se ne recimo lakaste zadeve preveč svetijo

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Če bodo slike do 1000px po daljši stranici, potem bo tudi kakšen kompakt dober. Važno, da ima ročne nastavitve. Pa, če ne boš ravno nekih velikih škornjev slikal, bo tale zadeva čist ok.

Aparat daš na stativ, nastaviš white balance na 5500K, zaslonko na nekje F10 in čas temu primerno prilagodiš. Če bo predolg, uporabljaj daljinsko prožilo ali 3 sekundni zamik. Glede odbojev svetlobe in senc, si pa luči prestavljaš po potrebi.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Super ste, to mi že veliko pomaga!

Kje kupim tale stativ? Aparat mam nek doma kompakten, okrog 400€ stal pred tremi leti. Verjetni ni ravno švoh, ali? Bom pogledal kateri model, da mi poveste.

Tisto mi je pomembno, ko je KillaKhan napisal, da se lakaste zadeve ne bi preveč svetile. Kolko pa bi stala ta marela, pa recimo, da se vseeno odločim za osvetlitev umetno. Da ne bom vlačil čevljev nekam domov, v trgovini nimam ravno dobro svetlobnih pogojev za slikanje.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Stojala dobiš v bigbangu, merkurju, comshopu in v vseh foto trgovinah oz. vsaki trgovini, ki ima vsaj mal tehnično robo. Pa kup neki do 50 eur.

Če boš imel v šotoru z tremi lučmi, se ne bo nič svetilo. Vsekakor umetna svetloba, tle ni kej študirat. Tale cel komplet luči in šotora je relativno majhen. Šotor se zvije v 10x10 cm veliko torbico.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Sej ti piše 103,50 eur

Tole dobiš samo v tej trgovini za tak denar, al pa na ebayu oz. v tujini.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Bi bil tisti za 78€ dovolj? Stojalo verjetno ni nek problem, če vzamem za recimo 25€?

To potem daš ti čevlje v ta šotor in skozi od strani osvetliš šotor skozi platno? Je težko za eno spodobno sliko to nastavit al se da tudi laik naučit na hitro s poskušanjem?

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Tudi tist za 78 eur bo ok in stojalo tudi. Pač mal je bolj zoprno delat, ampak za enkratni projekt se verjetno res ne splača velik vlagat.

Točno tko, čevelj gre notr, luči ob strani, aparat v neki spodobni višini. Če se preveč bliska, daš luči bolj stran od šotora, da se zmehča.

Ravno včeri sem ene borovničke slikal in je bilo res morje odsevov. Pa je kar ok izpadlo. Isto šotor in štiri luči.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Mnjah...boš se namatral. Tale nima ročnih nastavitev, tko da boš moral najt od prednastavljenih, ki ustreza. Verjetno bo najbolje makro vzet. Sej senzor je dost majhen, da boš imel globine, tko da.....probej.

Pa prvo sprobej doma, pa si kej takega naredi

http://www.google.com/search?h...&oq=diy+lig

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Hvala zaenkrat.

Bom poskusil, poročam čez par tednov kako mi je uspelo.
smile-1.gif

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Evo me spet.

Torej, premišljujem, da bi kupil fotoaparat.

Potrebujem ga za slikanje čevljev, zaenkrat samo za objavo na Facebook. Ker me to še kar zanima in ker v prihodnosti pride tudi spletna prodaja, bi kasneje bile slike tudi za to spletno trgovino.

Kakšen rang sploh potrebujem? Bi bilo 500 eur za fotoaparat dovolj? Če ja, kaj priporočate. Bi bil kak Nikon D5000 ali D3000, D3100 preko glave, ali?

..verjetno bi šel tudi v kak tečaj fotografije, če bi že vzel fotoaparat, ki ga moraš tudi znati uporabljati.

gpirman23

Pripravnik
12. sep 2010
405
2
18
Jaz prodam Nikon d3000, star 1 leto. Če te zanima, pa pošlji zs za več info.

Lp, Gašper

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Dvomim, slikam nekje dvakrat mesečno, se pravi cca. 20-24 krat letno.

Pa kot sem rekel, me kar zanima fotografija, bi se še s čim drugim pozabaval v prostem času, ne samo s čevlji...
smile-1.gif

Se pravi bi bili našteti fotiči vsi več kot okej očitno...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
no, če fotkaš tolikokrat mesečno, potem dobiš kar okej plačilo in se lahko stegneš tudi za boljšo opremo, kar ti toplo priporočam. boljša kot je oprema, manj se matraš, bolje lahko opraviš svoje delo in manj imaš lahko stroškov.

"boljša oprema" niti ni nujno vezana na body, temveč na objektive. lahko imaš slabši body in super objektive, pa tega ne bo nihče opazil, če pa boš imel obratno, torej super body in slabše leče, se pa zna poznat ...

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
glej, recimo tale stran ima za moje laične znanje dokaj slabe slike, pa jim slika profi http://www.topmoda-online.si/obutev/0/datum/1/vsa%20obutev.html ....lahko naredim z D3100 boljše slike? samo verjetno veliko odigra tudi osvetlitev...

še nekaj me zanima, če delam slike čevljev, par na sliki...bom lahko s takim aparatom slikal to v doma narejenem šotoru v katerem je šeleshamer papir, se pravi 70X100?

hvala

P.S.: aja, tistega ne razumeš. Slikal bi za svojo trgovino, ne za nekoga drugega
wink-1.gif

Nazadnje urejeno: