Mi imamo doma 3 sorte (sicer ne vem katere);
- 1 sorto dobil kao klon iz dalmacije in najslabše uspeva (sicer najbolj debele fige, ampak nekak ne dozorijo vse; večina jih pojejo leteče živalce, ker razpokajo, preden so plodovi dovolj dobri in jih potem živalce pojejo..
- 1 sorto sem dobil od staršev, za katero se ne ve, od kod je.. Je pa meso rdečo; fige so 2x na leto; prvič ne dozorijo in se osipajo, drugič pa tu pa tam kaka dozori, za ostale postane premrzlo
- 1 sorto (3 velike grme) sem dobil od tasta - te so nekak najboljše in po večini dozorijo.. Ampak jih moraš takoj pojest; če jih naberem in pustim čez noč, imajo drugi dan že okus po gnilem.. Prva leta so bila odlična, sedaj pa kr hitro gnilijo (ko so še na drevi) in nimajo več tiste sladkobe, ko so jih imele v prvih letih. Je en znanec iz Slo primorske v prvih letih reko, da redko je take dobre fige. Ampak zadnja leta niso več tako sladka.. Je pa res, da je grm bujno zelen - res ogromno velikih zelenih listov - tak po moji logiki preveč zelen in preveč senči sadeže in verjetno posrkajo preveč vode sadežem..
Tako da imamo sicer doma 4 velike in 1 srednje velik grm in se jih ne najemo kaj preveč..
Se pa da fige lepo klonirat.. tiste enoletne poganjke, ki so ravni in dovolj dolgi, se jih en del podkoplje v zemljo in en del pusti ven iz zemlje in se ga opre s kakšno leseno oporo (podobno kot pri trsih). In po parih mesecih se jo izkoplje in se jo lahko presadi. Na tak način sem dobil 3 fige od tasta in so se odlično "prijele"..