Fiat Marea 1.6 16V

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Ima kdo ta avto? Izkušnje? Letnik okoli 1998.

Kako se kaj kvari? Poraba? Na kaj naj bom pozoren pri nakupu takega avta? ..

Izkušnje iz prve roke zelo zaželjene ...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
iz prve roke.. mislim, da so v mareo najprej vgrajevali po FL masino (plasicni ses. kolektorji) zato bos verjetno dobil tapravo. tistih pred letom 98/99 niti ne glej prevec (ce ne znas dvigniti haube po fl modele spoznas po okroglih merilnikih v armaturni plosci in ne polkroznimi, itd..).

motor je eden boljsih fiatovih izdelkov, tako po zanesljivosti kot proznosti (motor 1.6 v stilotu in multipli ni isti motor in je poraz). poraba je nizka, tudi zaradi precej daljsega diferenciala (160kmh@4000rpm). poleg jtdja edina masina, ki bi jo ta trenutek vzel, vendar se dizla rabljenega ne kupuje zato je to najboljsa izbira.

meni ni pravzaprav nikoli nic crknilo. zna pa kaksna malenkost ponagajat, predvsem elektronika, lucka za abs.. ampak nic kriticnega. zanic oz. presvoh je bila edino klima, ki je ponavadi avtomatska in neucinkovita - treba na roke nastavljati kam piha. lega na cesti je precej zanic, sirse gume ne pomagajo, slaba zvocna izolacija. ce avto stoji kaksen dan zadnji bobni hitro "primejo"
evil.gif
, jaz sem imel bravo sicer, za karavana se diski spodobijo. se nekaj, prednji diski niso prisilno hlajeni in zakuhajo ze po manjsem spustu zato je treba paziti. pravzaprav je v tem avtomobilu dobro imeti kaksen meter rezerve v varnostni razdalji...

rje ne pozna oz. ce je je zagotovo kaj prikrito, masina pa je kot receno celo predimenzionirana, redkost za ta cas. opravi velik servis in imas stroj..

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Glede avtomatske klime v Marei/Bravu/Bravi - a sploh obstaja klima z ekranom ali je ta avtomatika samo v smislu napisanih temperatur na stikalu? Deluje kot avtomatska (torej da neha gret/hladit, ko doseže nastavljeno temperaturo)?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
to je avtomatska klima, ki neha pihati, ko dosezes nastavljeno temp.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Aha, torej je prava avtomatika. Ker eni pišejo kak imajo avtomatsko klimo, potem pa so samo neke približne temperature napisane na stikalu
tongue-1.gif

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Saj imajo avtomatsko klimo. Al avtomatika zate pomeni to da je fensi displej zraven?
confused-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Oja, displej je pa res fensi zadeva, to imajo samo BMW 7 serije od 2006 naprej - pa še to kot doplačilo
rolleyes-1.gif

sarkazem off: odkod pa naj vem kako avtomatiko (ali polavtomatiko) imajo?

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
ful ti hvala! Temu se pa pravi kvalitetna info
wink-1.gif

Je pa avto 97 letnik, ampak ima polkrožne števce, tako da že spada v boljši razred hihi
zmaga.gif

Tudi izkušnje (žal na lastnem avtu) pravijo, da je treba najprej narediti servis, tako da te tudi tu razumem kam meriš
smirk-1.gif

Če sem že imel Seate (2), VW (4), BMW (1), Peugeot (1)in Renault (2), je zdaj na vrsti še Fiat
grin1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ja to je pred fl model. za maree ne vem ampak bravo in brava sta postala facelift sele tam okoli marca 1999. res poizkusaj najti taksnega, ker so to modeli z vsemi popravki in naceloma zelo hvalezni in preizkuseni avtomobili.
kaj konkretnega pa vprasaj. masine 1.8 bi se izogibal, sicer ni nic narobe z njo je pa pozresnejsa za priblizno 2l/100km hkrati pa skoraj nic hitrejsa. pozabil sem se na rezervne dele, original sklopka za bravo s to masino me je stala komplet 90eur (uradni servis!), deli so nenormalno poceni. in to originalni, tako, da je brezveze iskati ponaredke. pa se mojstra Kavcica v Ljubljani imas, ki ima omenjene avtomobile v mezincu (uradni servis)
o fiatih najslabse pisejo predvsem tisti, ki jih se niso imeli tako, da
zmaga.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ja ampak pomojem gre vecji del tega na racun daljsega diferenciala saj ima preracunane prestave v rangu bmw V8. kar ni sicer nic narobe. avto je lahek (rang clio 2) in dobrih 100KM zelo dobro opravi svoje delo

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
ja ampak pomojem gre vecji del tega na racun daljsega diferenciala saj ima preracunane prestave v rangu bmw V8. kar ni sicer nic narobe. avto je lahek (rang clio 2) in dobrih 100KM zelo dobro opravi svoje delo
Možno. Kakorkoli. Sem vozil pred prenovo Brava 1.6. Sem bil presenečen kako stegne za svoje konjiče, poleg tega pa so se mi že pri tem zdela precej dolga prestavna razmerja.
confused-1.gif

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Drži, FL imajo okrogle števce. Mašina je svetovna, ena boljših katera se je vgrajevala kadarkoli v Fiate.
Težave:
1. Zna se prižgat airbag lučka, ker v sovoznikovem sedežu je senzor pri katerem so švoh kontakti. Nič strašnega, če je nesreča se pač ne odpre (vsaj ne bo takoj totalka
grin1.gif
).
2. Potem se zna zgodit da ti bodo kabli "prebijali"...strošek: cca. 70€. Kot je že @ggg omenil se občasno prižge lučka za ABS katera hitro ugasne.
3. Največja hiba Fiatov, termostat zna crknit. Na fotrovi Bravi je že 2x....strošek: cca.50€
4. Ne vem če je težava, ampak kljuke na vratih se znajo grdo olupit......strošek zamenjave: 10min na strani fiat-klub, da najdeš temo o zamenjavi kljuk (ali pa meni rečeš in ti pošljem slike) in pa seveda kljuke plastične od novejšega modela Mareje (cca.80€ - v Gorici na Italijanski strani).

Avto je nasplošno za ta denar bestbuy....izolacija sploh ni tako slaba, mašina kot sem že rekel superca, sedeži udobni, vodljivost zadovoljiva,....

Naredi en dober servis in imaš mir za nakaj časa.

uh ti hudič še nekaj sem pozabil, šipe z el.pomikom gredo "počasi" (relativno gledano) gor in dol.....razdreš komplet vrata in mehanizem namažeš in spet šibajo kot pri novem.

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.557
1.085
113
Titograd
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Možno. Kakorkoli. Sem vozil pred prenovo Brava 1.6. Sem bil presenečen kako stegne za svoje konjiče, poleg tega pa so se mi že pri tem zdela precej dolga prestavna razmerja.
confused-1.gif

Tudi meni se zdi da gre za svoje konje in težko (1100 kg) kar dobro, ampak ne..... ravno včeraj me je en prepričeval da gre za en klinc, da naj si pogledam kak z skoraj istimi konji leti golf gti mk1
bonk.gif

Sicer pa še nekaj mojih izkušenj: vozil sem sicer Bravota,l. 98 z 1,6 motorčkom, oprema Mania (vse razen ABS-a), bil je od novega pri nas, sedeži niso ravno neko razkošje, bremze kot so že rekli tudi niso dorasle avtu, mislim boben zadaj?
bonk.gif
Rje ni ker menda je avto v celoti pocinkan, če je že pa so to verjetno posledice kakšne nesreče. Aja, servo je meni osebno premehki, za parkiranje je svetovna zadeva ker res z mezincom obračaš volan brez naprezanja, na avtocesti pa stvar ni več tak zabavna. Plastika noter je trda, ampak je ok ker se ne pozna ravno vsaka praska.

Težave? Pokal je pant na sovoznikovih vratih, bojda serijska napaka da so bile prešvoh pante za tako težka vrata in je bilo v okviru garancije menjano, ampak to za Mareo ne velja ker ima ta manjša vrata. Pri 90.000 km je šla ena roka, pa tu nekje je zadnji brisalec nehal delati, potrebno je bilo očistiti motorček. Zajebavala je tudi masa, zadnjim lučem se je zmešalo, namesto smernika so utripale stop luči recimo
smile-1.gif
v okviru garancije je bil tudi menjan motorček prostega teka. Kljuke pri nas niso pokale, vsaj dokler smo ga prodali ne (avto smo imeli 5 let, skoraj 100.000 prevoženih). to je to.

Bravo/Brava sta za tak denar fajn nakup, Marea je pa itak do b-stebrička čist isti avto (če odštejem štirikraki volan pri Marei
smile-1.gif
).

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Ta model je že faceliftan (plastika na maski spredaj), ima polkrožne števce in torej ni FL mašina? Je potem to dober nakup ali ne?

Prodajalec tudi pravi, da pije med 7 in 8, da je že zamenjal roko, delal servise redno, imel avto v lastništvu 3 leta, 2 lastnik .. je pa družinski človek in je bil to družinski avto (več otrok) , tko da mu je par stvari za verjeti ..

Za 2k€ se mi zdi kar ok nakup. Sicer pa menjam avte vsako leto ..

Nazadnje urejeno:

rotek

Pripravnik
10. okt 2007
170
1
18
Naj omenim še konstantne težave z brisalci (ko nekaj časa delujejo se sploh ne ustavijo več). Pomaga izklop luči oz. odstranitev varovalke. Potem pa dobro poglej še cilinder na pedalu sklopke. Tistega ki je v kabini. Namreč rad ostane v stisnjeni poziciji ko stisneš sklopko.
Lp