Evrotarifa 2010

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Exactly. S tem da unija pripravlja še eno grdo presenečenje za ljubitelje politkomisarske regulacije - plačljive dohodne klice tudi doma.
wink-1.gif

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Exactly. S tem da unija pripravlja še eno grdo presenečenje za ljubitelje politkomisarske regulacije - plačljive dohodne klice tudi doma.
wink-1.gif

to pa je zanimivo, glede na prej naveden tarife, kjer tuji operater ne sme drugemu operaterju zaracunati dohodnih klicov

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Kar ne pomeni da stroška ni.

Ta operater je potegnil prihodek interconnecta. Domači operater je pa fasal strošek medomrežnega povezovanja v tuje omrežje. Namreč ko sprejmeš klic v Nemčiji, mora tvoj domači operater ta klic najprej usmeriti iz Slovenije v Nemčijo, da ga lahko sploh sprejmeš - efektivno gre za klic iz Slovenije v Nemčijo, ki operaterju dela stroške.
Ampak, če nisi opazil, se ti je dohodni klic že sedaj zaračunaval v tujini. Razlika je le, da na veleprodajnem nivoju za ta del klica, tuj operater ne sme zaračunati nič tvojemu operaterju, kar pa ne pomeni, da ne zaračuna drugim, ti drugi pa seveda tudi tvojemu operaterju (usmerjen klic iz Slovenije v Nemčijo se tvojemu operaterju zaračuna, samo da ga zaračuna tisti ki usmerja promet v tujino, slednji so pa seveda neregulirani z temi direktivami
wink-1.gif
).

EK gre dlje. Gre v smer, da v zameno za nižje cene odhodih klicev, operaterji začno zaračunavati dohodne. Tako kot v ZDA. Pa če bo to komu všeč ali ne. Po mojem raznim zastojnkarjem, to preprosto ne bo več všeč. Ali pa da se ti bodo tudi dohodni klici odbijali od zakupljenih minut.

Ampak tako imamo. Izvolite regulacijo.
smile-1.gif

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
hvala za razlago!

zanimivo pa je, da je pri bankah podobna zadeva, pac kaj se lahko in na tak nacin vecina bank zaracunava tudi stroske knjizenja priliva, pri cemer se jih je vecina odlocla, da fizicnim osebam ne zaracunavajo :D

bo zanimivo se videti koncni tarifni model :p

sej naceloma suma sumarum, ce se na podlagi cenejsih odhodnih klicev malo povisajo prihodni, si tako in tako na istem, razen ce mas raje, da te drugi klicejo, pol ti nebo disalo :D

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Me zanima, kako boš prepričal na desetine tisočev slovenskih prepaid zastojnkarjev, ki imajo stanje na računu 0, da bodo morali tudi za sprejem klicev imeti gor kaj denarja.
Po mojem bomo imeli množične samomore, da bo morala ukrepat vojska.
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik borovnica pravi:
z lahkoto,.. a cena klicev v domačem prometu ne bo več 2 centa temveč ne vem 15 pa bo ok,..
b
Kje pa je 2 centa? Od 5 do 11 je, kolko sem na brzino videl (SiMobil paketi).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik borovnica pravi:
Evropske direktive, Apek,UVK.. so že posegle v delovanje operaterjev in kaj smo dobili,.. povišanje cen v domačem omrežju, znižanje subvencij telefonov,..
Če mene vprašaš, je situacija pet tisočkrat boljša, kot prej.

Bi pa se jaz tudi bunil, če bi mi odvzeli možnost poljubnega določanja cen za svoje storitve. Te čist razumem.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
bom izkoristil to temo za eno vprasanje:

imam Mobitelovo naročnino (ali pa katero drugo) in klicem iz Italije v Nemčijo nekoga na GSM ali stacionarno potem plačam (max):
0,4680 €/min ?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Ravno kar prišel iz 14 dnevnega dopusta na hrvaški, TELE2 kartica enostavno zmaga. Se poserjem na simobil, njihov "partnerski" vodafone ter mobitel. Takoj za TELE2 pa je Izimobil kateri nudi tudi vrhunske cene odhodnih ter dohodnih klicev v kolikor gostujete v TELE2 omrežju in to na predplačniškem paketu...

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
Torej, ce imas za klicati znotraj EU območja je smiselno nabaviti v tujini (I, A, ...) kakšen (prepaid) paket in z njim telefonirati, saj bodo klici v tujino cenejsi, kot z domacega omrezja (Simobil, mobitel, ...).