Evolucija, religija...

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Torej zadnje tedne sem imel nekaj casa samo zase in sem prebral eno knjigo (zal se ne spomnem naslova in knjigo sem ze zamenjal) ki je govorila o Darwinu.
in prisel do tega zakljucka:
Koncno razcistil v kaj ne verjamem.
Sedaj lahko z vso gotovostjo trdim, da je zame religija (ki postavlja cloveka v sredisce) popolna bedarija. Ne verjamem v duso. Verjamem v evolucijo. Ce obstaja taka stvar kot je dusa, pol ni to nic enkratnega in presenetljivega. Imajo jo vse zivali-pod pogojem, da to obstaja. Ce jo imajo vse zivali, pol to ni nic posebnega in ne more biti predmet religioznega cascenja, ki zanika duso drugim zivalim.
Pa se citat iz knjige "If god exists, why do men have nipples?"

zal se ne bom mogel aktivno udejstvovat debate (zaradi otezenega dostopa do interneta) ampak me vseeno zanima vas pogled na zadevo.

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
Citat:
Sedaj lahko z vso gotovostjo trdim, da je zame religija (ki postavlja cloveka v sredisce) popolna bedarija[/quote

bolje pozno kot nikoli...
evil.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
O ti ti, satanov otrok.
evil.gif

Takoj v kot pa štiri zdravemarije zmolit, da se očistiš teh liberalnih misli.
a060.gif
a060.gif
a060.gif

Se spomnim pri verouku, ko smo bili sitni pa spraševali, da je zemlja stara 4 milijarde let in več, pa da je evolucija počasi se razvijala. Pa je župnik odgovoril da en dan v bibiliji pri nastanku sveta lahko metaforično pomeni tudi več milijonov let.
No, saj za njegovo stroko je še kar lepo povedal.
grin1.gif

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Ok, zdaj pa to razloži še tistim, ki hočejo v ZDA (ja, kje pa drugje) uvesti kreacionizem v šole.

Žalostno je, kako si pustimo prati možgane...

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
malo si zgrešil poanto
vera sama po sebi je lahko zelo pozitivna stvar. posameznika motivira, da razmišlja in dela pozitivno. pomaga mu, da na svet ne gleda egocentrično, ampak se zaveda, da je le del celote. da ne gleda samo na lastno korist, ampak skuša čim več prispevati v skupnost. daje mu nek skupek moralnih vrednost
in na koncu, vera ti daje motivacijo, da smrt ne pomeni konec, ampak kvečjemu nov začetek.
problem vere pa je v tem, da za njo običajno stoji religija. institucija, ki promovira vero in njene dobre lastnosti, hkrati pa sama počne tudi nasprotne stvari. širi apetite po denarju, moči, oblasti. izmišlja si pravljice, ki s samo vero nimajo nič skupnega, poleg tega pa so skregane s sodobnim znanjem. vceplja nam drugačne vrednote (kot da je bogu bolj pomembno to, kolikokrat si v cerkvi (oz. kateremkoli verskem objektu), kolikokrat moliš, koliko denarja in kapitala daruješ tej instituciji, kot pa to, kaj kot posameznik počneš v preostalem življenju).vmešava se v posameznikovo življenje na področjih, ki z njo nimajo nobene veze.
skratka, vera bi morala biti osebna stvar vsakega posameznika. ampak mnogi vero enačijo z religijo in zaradi negativnih akcij religije hkrati tudi vera dobi negativen prizvok. to je na žalost glavni problem vere

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
Citat:
Uporabnik sass pravi:
vera ti daje motivacijo, da smrt ne pomeni konec, ampak kvečjemu nov začetek.

smirk-1.gif

prej razcistis da ni tako, bolse je. smo samo skupek C, H in O atomov
smile-1.gif

no ja, ceprav po drugi strani mas pa prav. je nov zacetek za kako rozo, ki pozene tam ko si pokopan, za rast in razvoj kaksne zivali ki te poje, nenazadnje, se lahko tudi pomesas z ozracjem..., mnogo je nacinov
grin1.gif

we are all made of stars. pa se res je
cool-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.640
3.096
113
v lokalni ostariji
he he

vera je stara toliko kolikor je staro clovestvo... pac vedno so ljudje za nekaj kar je bilo nepojasnjeno pripisovali necem visjemu...

naceloma vera kot taka ni problem... problem rata ko se zacne vmesavati instititucija...

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Pa nas vseeno spremlja že od nastanka človeštva. Človek je po naravi duhovno bitje. Človekov pogled na vero je posameznikova osebna stvar. Vsak ima pravico, da veruje ali pa ne. Ampak, malcom, red devil in ostali, vaše interpretiranje (krščanske) vere in njenih naukov kaže na vašo plehkost. Na stvari gledate preveč konkretno. Seveda s tem spadate v kategorijo naprednih materialističnih mislecev (dnar, dnar, dnar) in ste na dobri poti, da spreobrnete še Ameriko. Kot sem že rekel - to je vaša osebna stvar. V splošnem pa vse vere narekujejo eno in isto: biti dober, pošten v stiku z ljudmi, pošten do sebe ... Ostalo so le nianse. Če je v tem kaj slabega, naj me vrak pocitra. In to, kar delajo Američani (in še mnogi drugi), je zloraba vere. Iskanje opravičil v veri za vsa dejanja je idiotizem. Ampak tako pač ljudje delajo. Ker so navadne ovce. Katerega koli misleca, filozofa, intelektualca ... boste vprašali, kaj si misli o veri, vsak vam bo rekel pozitivno. Tako kot so že nekdaj trdili Platon, Sokrat in Aristotel (pa niso bili župniki): dobrost, poštenje, to so vrednote, ki narekujejo svet.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
41
malcomX pomoje vera ni najslabše kar se je lahko zgodilo. Seveda pustimo ekstreme, ampak nekaj povsem normalnega. Nekatere samo še vera drži pokonci. Ko ljudje zabredejo v take težave, da ne vidijo izhoda se večinoma zatečejo k religiji in upajo, da jim bo nekdo pomagal. Pri nekaterih se potem zadeve uredijo in potem seveda to pripisujejo verovanju in da jim je neka višja sila pomagala, čeprov po pravici povedano jim ni. Do nekatere mere je vera dobra, vendar se na to nekateri preveč zanašajo.

Ko se ne učim zadosti za izpit, tudi verjamem, da mi bo kakšna višja sila pomagala do 6-ke. No, do sedaj mi še ni.
rolleyes-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Pa ne me narobe razumeti, sam ne hodim v cerkev vsako nedeljo (mogoče 2x na leto), ker se mi gabijo tiste tetice, ki tako pobožno molijo, v glavi pa študirajo, kaj bodo pripravile za kosilo. Ampak ko me pa skoraj avto zgazi na cesti in je od tega 1% možnosti, da preživim, pa se ta % uresniči, si pa potihem rečem: hvala večnemu bogu! Pa še nečesa se držim: v boga ne rabiš verovati, boj se ga pa le. Konec koncu je življenje samo narejeno tako, da v končni fazi se dobro vedno nekako nagradi, slabo pa kaznuje. Vedno.

Eno je kaj vera narekuje in uči, drugo pa kako si to verniki interpretirate oz. si sploh ne in ravnate večinoma ravno kontra.

Kaj pa npr. RKC zraven vere počne je pa že drugo poglavje.

Vera sama nikomur ne škodi. Banda, ki pa jo izkorišča, škodi tako vernikom kot nevernikom.

>>Ja, težava nastane, ko se začne vero zlorabljati (pa niti ni nujno, da je to institucija). Vero pa se lahko zlorablja tudi tako, da se vse vernike proglaša za ovce<<

Neverniki so bili od nekdaj zadnje smeti sveta, tako da nebi o tem kdo je začel zlorabljati vero.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.109
-8.790
113
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Vera sama nikomur ne škodi.
Ko se začneš preveč zanašati na:"saj mi bo tisti tam gori pomagal", postane vera zelo škodljiva zadeva.
Da ne omenjam, kako nerealne poglede na svet imajo globoki verniki...

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Seveda, se povsem strinjam z napisanim. Ljudje si verske nauke razlagajo preveč konkretno ali pa napačno. Pač, tako je, vsi si nismo enaki. Sam mislim, da je dovolj, če človek osvoji osnovne smernice, ki jih vsaka religija narekuje. Več ne rabimo.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

he he

vera je stara toliko kolikor je staro clovestvo... pac vedno so ljudje za nekaj kar je bilo nepojasnjeno pripisovali necem visjemu...

naceloma vera kot taka ni problem... problem rata ko se zacne vmesavati instititucija...

Samo a ni zanimivo, da so skoraj že vse temelje krščanstva zanikali znanstveniki, pa folk še kar verjame. Tukaj se ne gre za razlaganje nepojasnjenih stvari ampak bolj za zanikanje pojasnjenih stvari. Molijo k ustajenju, verjamejo v brezmadežno početje, ne tako dolgo nazaj so celo trdili, da se je vse začelo z Adamom in Evo. Takim "lažnjivcem", ki širijo take teorije, lahko samo posebna vrsta ljudi verjame (v današnjih časih)....

Sama vera v nekaj več me ne moti... moti me to ločevanje "boš šel pa v pekel, če ne boš tega pa tega naredu..." in urivanje vere že v prvošolčke. Kako si lahko kdorkoli izoblikuje lasno mnenje in veruje v nekaj nadnaravnega (pa da to ni Bog), če mu že pri šestih letih operejo možgane glede teh stvari.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.640
3.096
113
v lokalni ostariji
hja evo vids problem je ratal ko je verovanje postalo organizirano... ker pa je dejstvo da so eni leaderji eni pa samo sledljivci... (na zalost) so leaderji ugotovili da se s pomocjo vere da zelo zelo dobro manipulirat z ljudmi oz jih spravit v veliiik strah...