Evidentiranje št. prevoženih km na tehničnih

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Ne, jaz še zdaleč ne vem vsega, vendar govorim "ker vem" (in to iz prve roke), za razliko od tebe, ki govoriš "kar veš". Zato ne pametujem v zdravstvu, zavarovalništvu, pravu in na podobnih področjih, ker se na njih ne spoznam.

Praktično vse tvoje trditve zadnjih nekaj postov so napačne, med drugim tudi ta, da je konkurenca vedno hujša. Na žalost ni tako, kar je seveda skrb vzbujajoče, toda to je že druga tema, ki se tiče šolstva in politike naše države in v to debato ne spada.

Za konec bi te samo še vprašal, kaj si mislil s to izjavo:

Citat:
Za tehničnega se ga z lahkoto prilagodi.

Kateri fakt tako zelo olajša nastavitev števca za tehnični pregled oz. v čem se to opravilo v tem primeru spremeni?
confused-1.gif

Trdiš tudi, da se vsakemu vozilu števec "z lahkoto" prilagodi za tehnični pregled?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Ok, da umirimo žogico in da bomo vsi vedeli o čem govorimo: Avtofun vprašaj soseda, crash pa naj pove koliko njegovi računajo za zbijanje pri:
- Accord l. 2003
- Golf V l. 2005
- Laguna l. 2008

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Jaz se z zbijanjem števcev ne ukvarjam, ker niti nimam časa (niti volje se ukvarjat s švercerji), občasno le nastavljam števce za lastne potrebe pri menjavah motorjev in podobnih zadevah. Zadeve pa poznam dovolj dobro, da vem za kaj se gre, zato ne govorim na pamet.

Lahko pa za ta primer povem, da si cena sledi takole: Golf > Laguna > Accord.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Blazko ni sosed, je pa en decko ki dela za vecino teh avtohändlerjev, vsake par dni se mimo zapelje ter sporihta zadeve ki gredo usput, določene elemente vzame s seboj jih sporihta ter čez nekaj dni prinese nazaj, lahko ga sam pokličeš dobiš cifro na PM.
zmaga.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
No zakaj pa ? Ce bo evidenca tudi v policijskih arhivih potem mislim da je hitro konec te barabije z nategovanjem ljudi. Nikjer sicer nisem opazil informacij okrog tega predloga,bil pa bil zakon res super.

Ma nima veze kje imaš ti evidenco...dej pomisli, sedaj ti pride nekdo stevce zvrtet pred prodajo običajno, torej je lastnik vozila npr. 3-4 leta in 1x zavrti stevec za 200€ . Sedaj pa bo bilo potrebno to delati letno in bo povprečno zavrtel 3-4x , torej pametni "serviserji" stevcev si bodo naredili bazo strank in jih tudi ustrezno motivirali s popusti. Prvic 200€ ,vsaka naslednja z istim vozilom pa 30-40% ceneje....

Sej ni treba bit genij,da poštudiras način kako obvozit to "super evidentiranje" .

Pa nisem se nikoli vrtel km na svojem avtu,pa je sila enostavno...

Po 200e je sukanje v vašem koncu? Pri nas je 40.

Sicer pa na temo;

Zakaj si jaz na svojem avtu nesmem delat nekaj po svoje?

Sicer pa kako bodo to zakonsko lahko omejili, mesečno s šleperji pride k nam toliko avtov iz francije, italije, nemčije, belgije,...
Da bo to nemogoče kontolirat. K nam pride s 130k km (kjer je še kakšnih 50-150 skritih) in oni lahko majo evidenco kvečemu
da ima avto nad 130k km.

Da se na uradnega ne vozi 5 let starih avtov je pa tak že znano. Kdo pa jih oz. pa ima tolk dnarja, bo pa tut na tistega jurja pozabil
koliko bo manj dobil za avto.

Jaz sem zdaj kupoval pasata 06-07, in sem prevozil hendlerje v radiusu 30km, ogledal vsaj 25 komadov teh letnikov,
in večina je bila utrujena, slovenski itak po jurčka več, večina kilometrov 150-220, kakšen z sanjskimi 110 kot en ki sem ga gledal
pri šerbiju v mb. Stopim not, povem kaj iščem, mi pove da ima točno to mi da ključe da si ga ogledam... 103k prevoženih,
ročaji znucani do amena, prestavna ročica olupana, skratka avto je mel 250k minimalno, tut sedeži (vsi 4je) zmatrani, skratka...

In nato najdem francoza z 130k km, julij 07, zares lepo ohranjenega, in pol ko zamislim v kakem stanju avte sem predtem gledal
ki so imeli 20-30k km več in so veljali za "dobre"... Sej ne rečem lahko da ima moj avto 200k km, ampak iz notranjosti bi pol
ostali vsi morali met po 300, in to v dveh letih in pol. Zadevo kupim, in nato se s prodajalcem čist sproščeno pogovarjam kako kaj
poteka ta tekoči trak. Že predtem mi je pokazal up listin, da je večina teh avtov od bank ipd. in da je zbijanje tukaj popolnoma
logično in da težko dobiš vozilo brez zbitih kilometrov.

In dejansko modeli delajo 100k km letno, sicer dosti avtoceste ampak vseeno, dve leti star pasat z 300k km ni redkost. Po drugi strani
pa spet vsi pa zopet nemorajo delat tolko km, in je 40k na leto čist realno če se računa. Toliko bi jih naj delal moj. Požereš tistih
200-300e garancije za vztrajnike, turbine, dihtunge, šobe ipd. In moliš da ti jo priznajo v primeru da gre kaj narobe.

Skratka če se v franciji (in vrjetno drugot) gredo banke zbijanje km, je do tega da se pri nas civilisti tega nebomo mogli it,...
10-15 let časa vrjetno, dok nebodo vsi naši pecikli satelitsko beleženi.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Ok, da umirimo žogico in da bomo vsi vedeli o čem govorimo: Avtofun vprašaj soseda, crash pa naj pove koliko njegovi računajo za zbijanje pri:
- Accord l. 2003
- Golf V l. 2005
- Laguna l. 2008

40€, in nikomur ni treba dat avta, najaviš, zapelješ se mu do workshop-a, niti ključev nerabi, čez cesto spiješ kavico in prelistaš časopis
in naenkrat maš sanjskih 102k km.
smile-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Glavno je, da švercer nebo mogel kupiti avta s 300.000 prevoženimi in potem zbijal kilometre. Da bi pa nekdo vsako leto sproti zmanjševal kilometre je pa mal bosa. Itak samo švercarji vračajo kilometre, ali pa lastnik ob prodaji. Samo za kaj več kot tistih 30.000 letno nebo mogel vrniti nazaj.

Vprašljiva bodo le vozila ki letno prevozijo več kot 50.000km in pa uvožena vozila. AMpak že to, da se slovenska vozila nebodo mogla prevrtavati je zelo dobra stvar.

LP
Švercerja ne boš s tem sistemom zjeb.al. Namreč prva 4 leta ni tehničnega, tako da bo kupil avto s 300 jurčki in ga prevrtel. Dobro pa je, da taki ljudje običajno servisirajo na pooblaščencu in boš lahko tam prišel do podatka. Ampak še vedno ne bo 100%.

Se da tudi ključ "uredit" ampak je nekoliko dražje in mojstrov je znatno manj, gre pa in to zelo hitro. Pri avtih ranga 30 in + k,
se taki posegi splačajo, pri 10k avtih dejat po 500e pa skorajda ne, ampak spet če se diler gre industrijo, zopet dobi svoje cene,
sčasoma kupi aparate in programe in je to to.

Jaz sedaj ko sem kupoval, me tistih 120k v 3 letih ni prepričalo, servisna gor ali dol, mehanika k avtu, avto na kanal in gremo z lučko svetit.

V ožjem izboru sem imel 3 komade oz. 3 sem hodil gledat z mehanikom, pri taprvem je bil "navdušen" češ dober avto, ta bo služil,
ampak nekaj na tistem avtu mi je smrdelo, enostavno notri ni bil to-to, sedeži so dišali sicer lepo ampak to je samo kemični sesalec
nič druga
smirk-1.gif
, tadrugega mi je odsvetoval ker bi naj leva aksa bila odlomljena ali kakroli že skratka zelo narobe, tatretji ki sem se
ogrel pa je bil po njegovih besedah nedotaknjen, prepričalo pa me je ko sem se vsedel v avto, da ni bilo zares nič pokrampano
in da sem se prač čudil od kod pri pyzdimaterni ima ta avto 130k km, a so ga meli na treadmilu al kaj. Premerima karjolo okol
in okol, in naj bi bil šaden fraj, čeprav slišim da orginalni deli bi znali kazat enako. Grema na AC dama na 160 in spustima volan,
nato začnema zavirat, avto drži linijo, nazaj k hendlerju dam aro in je to to. Pa še vedno se mi poraja, da lahko ima avto 200k
brez problema, kak trg. potnik kje v parizu od firme do firme, dnevno 300km pa mamo v dveh pa pol preko 200k km
smirk-1.gif
tak je
če nimaš denarja za nov avto, rad bi pa mel soliden varen avto z malo porabo. Zato niti nemislim jokcat ko bo kaj crknilo, ker sem
imel možnost kupit dačijo karavan 1.5dci, ampak sem hotel lepši avto.

Slika je nekoliko slabša, ampak avto je not lep, ročaji so minimalno spraskani, sedeži so dobri, da pa nemoreš poceni dobrega
avta kupit je pa tak jasno.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Še pri motoru sem imel težave, ko sem našel primeren primerek je bil 2.0tdi, jaz pa sem po nasvetih po forumih in parih mehankarjev
iskal izključno 1.9tdi.

Rdečko prenaša boljše kot nafto
smile-1.gif
Sicer še ga nimam, ker sem ga v sobodo aral sedaj pa so si gospodje vzeli OFF ker so
kao prazniki, tako da ti več povem v petek
smile-1.gif

Ga pa hodima s sodelavcem čekirat, on dopoldan x jaz popoldan x, (je na ferkventni točki kjer se furama v službo in na malico mimo) da mi z njim ne zviznejo v kako delavnico pa kakega swapa ne naredijo, ker grem takoj enemu špago v lape naredit.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Jaz bi si pa kilometre zvrtel naprej na kako noro cifro...recimo 782502
smile-1.gif

A bi mi to naredili gratis?

B81

22. jul 2007
37.689
10.973
113
Ok, eno vprašanje tu:

Kupiš avto pri hendlerju s 150 k km, pa recimo, da je to bmw, pa daš pregledat in ti ugotovijo (na kakem drugem računalniku ali v ključu, nimam pojma), da ima avto 250 k km. Vse to se zgodi v dveh dneh. greš nazaj k hendlerju, mu poveš, daš neko potrdilo od servisa, ki je prave km ugotovil in zahtevaš kupnino. Kaj bo sledilo? Na obrazu hendlerja boš itak videl, da se laže, ko bo demantiral tvoje trditve.

In kako boš enak problem rešil s fizično osebo, ki je bil prvi lastnik avta?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Za tehničnega se ga z lahkoto prilagodi.

Kateri fakt tako zelo olajša nastavitev števca za tehnični pregled oz. v čem se to opravilo v tem primeru spremeni?
confused-1.gif

Trdiš tudi, da se vsakemu vozilu števec "z lahkoto" prilagodi za tehnični pregled?

Ta tehnični pregled daš nalepko čez števec in je to to. Dela je cca. 5 min, nalepko naprintaš pa doma sam za manj kot 1 EUR!
evil.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ok, eno vprašanje tu:

Kupiš avto pri hendlerju s 150 k km, pa recimo, da je to bmw, pa daš pregledat in ti ugotovijo (na kakem drugem računalniku ali v ključu, nimam pojma), da ima avto 250 k km. Vse to se zgodi v dveh dneh. greš nazaj k hendlerju, mu poveš, daš neko potrdilo od servisa, ki je prave km ugotovil in zahtevaš kupnino. Kaj bo sledilo? Na obrazu hendlerja boš itak videl, da se laže, ko bo demantiral tvoje trditve.

Nemoraš mu nič, videno kupljeno, kilometri pa itak niso nikjer zabeleženi koliko jih je bilo ob nakupu. Ok, vrjetno mu lahko greš
štalo delat, ampak hendlerji se negrejo vrtenja, to se gredo predvsem že tam od koder avti prihajajo, zdaj pa idi ti iskat Pablota
v Pariz.

Meni je ta moj dilar z odprtimi kartami vse povedal in pokazal, on dobi avto, oz. on kupi avto od/preko neke banke v ajfl-landu,
in ti avti so kao ful pregledani in ziher in nato dobi neko nevem-kratic-vprašaj-lost1 listino, katera potrjuje in garantira kilometre
in stane vozila, na tej listini je tudi podatek kok mm je na sprednjih in kok mm na zadnjih gumah profila. In ta listina bi naj bila
bok in batina oh in sploh.

Kazal mi je še eno A klaso 08, xy k km, avto je bil vrhunsko vzdrževan, čist, nedotaknjen in dejansko mu lahko skril vsaj polovico
kilometrov, ampak se zaradi te listine on tega nemore it. Tako mi je povedal. In če bi on to storil, pol bi ga kot pravno osebo lahko
šel drkarit po sodišču ampak kaj bi to prineslo druga kot sodne stroške in nov skuter odvetnikovemu frocu...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Dovolj bi bilo, da stvar postane kazniva z veliko denarno kaznijo + nekaj zapora, za pravne osebe pa recimo še prepoved opravljanja dejavnosti in zaplembo vsega premoženja podjetja (pri sp pa celega premoženja, pač). Merilo je podatek, ki ga da poobleščeni uvoznik oz. od njega pooblaščen servis - poskrbet je treba le, da je v zakonu janso napisano, da na ta papir ni izgovra in da je prodajalec odgovoren ne glede na to, ali je za prevrtavanje vedel ali ne.

Ne bo šlo - nastavitev števcev ima namreč tudi svojo legalno plat. Prepovedati nastavitev števcev zaradi morebitnega nelegalnega izrabljanja storitve bi bilo podobno kot prepovedati prodajo kuhinjskih nožev, ki so potencialno hladno orožje. Števce se namreč nastavlja tudi pri npr. menjavi motorja ter seveda pri menjavi starih števcev z novimi (v primeru okvare).

Da moje besede niso prazne marnje, potrjujejo npr. zakoni v Angliji, ki so že kar nekaj let v veljavi. Nastavitev števcev z namenom doseganja višje cene pri prodaji rabljenega vozila je seveda ilegalna in denarno kaznovana (kazen ni majhna). Števce pa se kljub tem ukrepom vrti ravno tako kot v Sloveniji oz. še več. Ne le to - podjetja storitve nastavitve števcev celo (legalno!) oglašujejo, pri čemer pa morajo dodati besedilo, da je storitev ilegalna v primeru zlorabe pri prodaji vozila.

Med pooblaščence lahko štejejo tudi ta podjetja, pač je ob prodaji treba priložit potrdilo o posegu. Tudi pooblaščenci lahko vrtijo števec, če je treba. Važno, da je to evidentirano.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ok, eno vprašanje tu:

Nemoraš mu nič, videno kupljeno, kilometri pa itak niso nikjer zabeleženi koliko jih je bilo ob nakupu. Ok, vrjetno mu lahko greš
štalo delat, ampak hendlerji se negrejo vrtenja, to se gredo predvsem že tam od koder avti prihajajo, zdaj pa idi ti iskat Pablota
v Pariz.

Če v prodajno pogodbo ne vpišeš kilometrov, si itak bedak.
In pozabi na ta famozni videno-kupljeno, tega ni. Preberi OZ. Seveda bi ti moral vrnit razliko do realne vrednosti avta (takega z 250kkm) ... Ali pa vse denar ti pa njemu nazaj avto.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Drži, videno-kupljeno nima nobene veze in je bedarija, to je toliko da ljudje temu verjamejo in se sprijaznijo ko se nategnejo. Večina jih niti ne ve da to "ne velja".
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Bi ti moral vrnit ja. Pol lahko jaz kupim Q7 z 100k km, pol pa ga grem prijavit da mi je prodal avto z 25k km in da imam dokaze
da jih ima več.

Lej, če bo v pogodbi 25kkm in če bo sodišče verjelo tvojim dokazom o 100kkm (in če ti je avto prodal po ceni za 25kkm avto) ti bo seveda moral vrnit.

PS; Aja, in čisto vseeno je, da je že Pablo v parizu vrtel nazaj. Z njim se bo potem, kot ti bo vrnil razliko, ukvarjal tvoj prodajalec. To ni tvoj problem, ampak njegov in ga mora pač sam naprej po sodni poti reševat.

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Med pooblaščence lahko štejejo tudi ta podjetja, pač je ob prodaji treba priložit potrdilo o posegu. Tudi pooblaščenci lahko vrtijo števec, če je treba. Važno, da je to evidentirano.

Pooblaščenci lahko nastavljajo števce samo pri tistih vozilih, pri katerih je nastavitev programska, pa še tam lahko kilometre le povečajo (poseg se opravi z originalno diagnostično napravo). Če gre za strojni poseg, se pooblaščenci mrzli, ker pač nimajo opreme/znanja.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Sicer pa na temo;

Zakaj si jaz na svojem avtu nesmem delat nekaj po svoje?

Zakaj jaz z mojo sekiro ne smem mahati po svoje ? (recimo po betici ciganov, ki me hocejo nategniti
rolleyes-1.gif
)

Ti lahko delas kar hoces, dokler serjes v svoj kozarec mleka. Ko to vpliva na koga drugega, se pa tvoje pravice zelo hitro nehajo.