EURIBOR negativen

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Ravnokar videl poročilo od banke, da je 3-mesečni euribor za moj kredit negativen in zdaj plačujem banki še samo fiksne obresti
cheer.gif

Joooj, zakaj nimam denarja za celotno poplačilo pufa, kot gorenc bi zdele najcenejš pršu skozi.
cry12bpy.gif

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.094
3.595
113
41
Lj
Zakaj bi ga poplačal če je obrok poceni? A ni to ravno obratno od tistega kar hočeš?

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Če ga ta trenutek poplačam v celoti brez euriborja me bo celoten kredit prišel ceneje kot pa če ga odplačujem še XY let in se bo obrok samo zviševal zaradi rasti euriborja.

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Če ga ta trenutek poplačam v celoti brez euriborja me bo celoten kredit prišel ceneje kot pa če ga odplačujem še XY let in se bo obrok samo zviševal zaradi rasti euriborja.

Neumnost. Pri poplačilu kredita se diskontirajo obresti na vse nezapadle obroke. Obrok je sestavljen iz dela glavnice in obrestne mere. Ko kredit poplačaš, boš vedno poplačal glavnico, bodoče obresti pa se odpišejo. Zato je kredit smiselno poplačat, ko je obrestna mera visoka in ne sedaj.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Spet en, ki je, tokrat matematično pravilno, naredil iz peesde kozolec. Bravo
zmaga.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Nobenega.
smile-1.gif

Popolnoma prav imaš. Če boš rabil kozolec, ti še na Gorenjsko ne bo treba.
cheer.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Tommy17 pravi:
Neumnost. Pri poplačilu kredita se diskontirajo obresti na vse nezapadle obroke. Obrok je sestavljen iz dela glavnice in obrestne mere. Ko kredit poplačaš, boš vedno poplačal glavnico, bodoče obresti pa se odpišejo. Zato je kredit smiselno poplačat, ko je obrestna mera visoka in ne sedaj.
Kredit se splača odplačat vedno, ko so obresti na kredit višje od potencialnega donosa možnih investicij. Ne glede na to ali je absolutna obrestna mera visoka ali nizka. Kalkulacija je enostavna. Če lahko investiraš denar, ki ga imaš na voljo, v nekaj kar ti bo prineslo višji donos kot so obresti pri kreditu, potem se kredita ne splača odplačat. Sicer pa ja.
Seveda pa ta ''pametni''
smirk-1.gif
.

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Važen je tudi podatek, kako dolgo se kredit že odplačuje oz. koliko je še do zadnjega obroka. Namreč če si pogledaš amortizacijski načrt kredita vidiš, da obrok v začetnem obdobju odplačevanja v večji meri zajema obresti in manjši glavnico. Tako da bližje kot si zadnjemu obroku, manj se kredit splača odplačati predčasno. Seveda je pa potrebno upoštevati tudi druge vidike, ki so bili že omenjeni v prejšnjih postih.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Važen je tudi podatek, kako dolgo se kredit že odplačuje oz. koliko je še do zadnjega obroka. Namreč če si pogledaš amortizacijski načrt kredita vidiš, da obrok v začetnem obdobju odplačevanja v večji meri zajema obresti in manjši glavnico. Tako da bližje kot si zadnjemu obroku, manj se kredit splača odplačati predčasno. Seveda je pa potrebno upoštevati tudi druge vidike, ki so bili že omenjeni v prejšnjih postih.
To seveda ne drži. S strogo ekonomskega vidika velja moja zgornja formula. Pa tudi, če imaš še samo 1 mesec za odplačilo kredita. Namreč ti boš plačal na preostanek glavnice recimo 4% obresti, na banki jih pa dobiš za tisti mesec samo 1%. Torej, izgubiš 3% obresti v tistem mesecu. Seveda na preostanek glavnice, ki je v bistvu skoraj enak anuiteti.
Pri tem je potrebno biti edino previden pri morebitnih čudnih pogojih kredita. Npr. nenormalno visoki stroški predčasnega ali delnega poplačila. Vem, da so nekatere banke konkretno služile na ta račun. Ampak za dokončno poplačilo je tudi v tem primeru rešitev, za delno pa žal ne.

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Se popolnoma strinjam. Jaz sem le poudaril, da se kredit v kasnejši dobi odplačevanja vedno manj splača poplačati predčasno (tudi zaradi stroškov, ki jih pri tem banka zaračuna).

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Važen je tudi podatek, kako dolgo se kredit že odplačuje oz. koliko je še do zadnjega obroka . Namreč če si pogledaš amortizacijski načrt kredita vidiš, da obrok v začetnem obdobju odplačevanja v večji meri zajema obresti in manjši glavnico. Tako da bližje kot si zadnjemu obroku, manj se kredit splača odplačati predčasno . Seveda je pa potrebno upoštevati tudi druge vidike, ki so bili že omenjeni v prejšnjih postih.

13.gif

Ne govori neumnosti in nehaj zavajati ljudi z neresničnimi izjavami
bonk.gif

Se sploh ne čudim,da banke po svetu nategnejo toliko ljudi,če jih pa večina ne razume niti osnov odplačevanja kredita...
rolleyes-1.gif

hermann

Guru
19. mar 2014
9.741
6.636
113
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Se popolnoma strinjam. Jaz sem le poudaril, da se kredit v kasnejši dobi odplačevanja vedno manj splača poplačati predčasno (tudi zaradi stroškov, ki jih pri tem banka zaračuna).

Banke menda ne smejo več zaračunavat stroškov poplačila?

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik Tommy17 pravi:
Kredit se splača odplačat vedno, ko so obresti na kredit višje od potencialnega donosa možnih investicij. Ne glede na to ali je absolutna obrestna mera visoka ali nizka. Kalkulacija je enostavna. Če lahko investiraš denar, ki ga imaš na voljo, v nekaj kar ti bo prineslo višji donos kot so obresti pri kreditu, potem se kredita ne splača odplačat. Sicer pa ja.
Seveda pa ta ''pametni''
smirk-1.gif
.

Pozabil si še na en zelo pomemben aspekt. Recimo imaš denar, da kredit, ki ga imaš po zelo ugodni obrestni meri poplačaš. Seveda se to splača, saj navadno donos od depozita (pustimo druge bolj špekulativne naložbe) ne pokrije stroškov obresti. Se je pa potrebno vprašati, kaj potem? Ali boš potem lahko v kolikor boš potreboval nov kredit, kolikor ga boš rabil?

Čisti primer; imaš 100.000,00 privarčevanega denarja in enosobno stanovanje na eni strani, na drugi pa 100.000,00 kredita z obrestno meto EURBOR +1,8%. Veš pa, da boš kupoval večje stanovanje s tem, da obstoječega ne boš prodajal, ampak da dal v najem.

Kaj boš naredil? Naj si vsak sam računa in upošteva še malo zdrave kmečke pameti poleg kalkulatorja. Jaz v tem primeru definitivno ne bi nikoli poplačal kredita, ker danes pač te obrestne mere ne dobiš. Ampak bi dal 70.000,00 EUR za polog (30.000,00 imaš za zlato rezervo), ostalo pa vzameš kredit.

Stari kredit pa pustiš in ga poplačaš ali z obroki, ki jih dobiš z oddajanjem nepremičnine v najem ali pa kredit poplačaš, ko stanovanje prodaš, če se tako odločiš.

Želim ti povedati, da je danes likvidnost lahko velika prednost. Vrednost te likvidnosti pa težko ovrednotiš.