Energetska preskrba gospodinjstev

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.906
6.069
113
Večje kot ima uporabnik izmerjene moči odjema (kW ne kWh!!!) več naj plača omrežnine. To je čisto pošteno. Tisti ki 24 /7 enakomerno cuza manj obremenjuje omrežje, kot tisti, ki dela špice. Recimo da imaš 5 grelcev vsak po 2kW, ki jih vklopiš za 1 uro. Za to boš porabil 10kWh, to plačaš ponudniku energije.
Če vklopiš vsak grelec posebej - nikoli ni vklopljen več kot en grelec naenkrat, boš to počel 5 ur, tvoja obremenitev omrežja bo 2kW.
Če vklopiš vse naenkrat, boš vse skupaj naredil v eni uri, tvoja obremenitev omrežja bo 10kW.
Ko to pogledaš s stališča omrežja, ugotoviš, da rabiš v drugem primeru 5-krat večji presek vodnikov, transformator mora premesti 5-krat večjo moč, zato mora biti 5-krat večji. Vse to. ker zahtevaš 5-krat večjo moč oziroma 5-krat večji tok naenkrat. Zato je popolnoma prav, da plačaš 5-krat večjo omrežnino.
Glavni faktor pri obremenitvi/dimenzioniranju omrežja je prenešena moč, ne kumulativna energija. Skratka, če hočeš 10kWh prenesti v eni uri, rabiš 5-krat bolj zmogljivo omrežje, kot če to želiš narediti v 5 urah.

Penali pri sedanji omrežnini so mimo.
Saj na nek način je bilo že sedaj enako. Edino iz MT/VT se gre na 15 min bloke in upoštevanje sezone (tukaj so pa TČ in OVE naredili svoje).

Si sedaj vlekel 2kW in je bil enofazni priključek dovolj z 10 A varovalko. In je bilo vseeno ali si vlekel eno uro na leto ali pa 365/24.

Si hotel delati na kakšno bolj močno stvar, si rabil trofazni priključek in 25 A varovalke. In je bilo vseeno ali si vlekel eno uro na leto ali pa 365/24.

Pa inštalacija je morala tudi podpirati vse te želje. Do omarice in od omarice naprej.

Penali so pa tudi bili - ponovni priklop, ko je pancerko ven vrglo.

Kar se tiče omrežje, je relevantna količina moč (če je komu ljubše, lahko uporablja A). Za energijo pa so kWh relevantne.
Točno tako. Ampak eko blazneži bodo našli še 100 izgovorov kako te še dodatno opalit vsak mesec.

Skratka vse bo enako, niti ena bajrena žica ne bo debelejša, le prasice bodo še bolj debele.

Jaz sem zraven SE prišel iz 9 eur na 32. Ni glih za crknit, ampak sem ogrevanje sanitarne vode spremenil, da se vklaplja v drugih cenejših časovnih blokih. Če bi pustil da se vklpaljajo naključno po potrebi, bi bil takoj na 60 ali 70tih evrih.
Cena, ki jo pa vseeno plačam, pa je da se občasno stuširam z malenkost hladnejšo vodo (ki je še hvalabogu vedno vzdržna), ker pustim da se vsi pri bajti uredijo, na zadnje pa grem jaz.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: sajkek in Daniel

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.455
1.627
113
Mogoče so pa imeli toliko izpada omrežnine zaradi čedalje več SE, da so morali spremeniti, da pridejo na isto.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.824
132
63
Kako imate nastavljen Export limit, Total ali Per Phase?

Priponke

• Screenshot_20241226_141523_SetApp.jpg
    Screenshot_20241226_141523_SetApp.jpg
    198,9 KB · Ogledi: 12

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.445
546
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Mogoče so pa imeli toliko izpada omrežnine zaradi čedalje več SE, da so morali spremeniti, da pridejo na isto.
To ne bo držalo. Vsi lastniki SE smo plačevali isto omrežnino za obračunsko moč kot pred vgradnjo SE. Še več, po novem sistemu bomo verjetno v nižji sezoni plačevali manj kot bi brez SE, ker bomo lahko na račun SE imeli nižjo dogovorjeno moč poleti. Res pa plačamo manj omrežnine po kWh. Ampak za to postavko je bila po starem sistemu cena 0,039730 €/kWh po novem je padla na 0,018530 €/kWh.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici
Nic ne bos placeval manj. Razen ce si res na minimalni vrednostih CB..
Ker kriterije za poletno sezono ti bodo merili pozimi.
Takrat pa je od SE lahko vec dni zaporedoma samo....pa vikendi podnev so 2. ČB in takrat marsikdo ne bo vec tako striktno gledal na porabo (da bi raje celo zimo hodil na kosila v gostilne)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.308
1.224
113
www.adriamedia.si
Dajmo naprej urediti osnove.
Uporabnik NE MORE spreminjati navad, če podatke o tem, koliko obremenjuje omrežje dobi s 24- in več urnim zamikom oz. so ti nepopolni in netočni.
Danes je božič, 25. december. Ko pogledam v mojelektro, mi za včeraj kaže zadnji odčitek 24. 12. ob 4:30 zjutraj, ko je bil odjem 5kW. Od 4:45 do 24:00 so vsi zabeleženi odčitki v vseh blokih 0 kW.
Kdaj bodo podatki vidni v sistemu?

Druga. Kako je lahko ob moči glavnih varovalk 17kW lahko IZMERJENO POVPREČJE 15-minutnega bloka 21 kW?

Tretja. Če gremo nekaj na novo, mora biti tudi distributer toliko fleksibilen, da predvideno porabo napovem za dan vnaprej, ne pa do 8. v mesecu za naslednji mesec. Čakam monterja toplotne črpalke/dobavo EV, nekajkrat me je že prestavil in me danes kliče, da jutri pa res pride, ampak ne, jaz ne morem spremeniti blokov, da bi se mi sprememba upoštevala v januarju, ker bodo gospe v obračunski službi v tem primeru v prevelikem stresu. Napovedovanje za 2 meseca vnaprej v praksi pomeni, da distributer ne želi, da spremembe na MM sploh so. Če gremo nekaj na novo, potem tudi od elektra PRIČAKUJEM neko fleksibilnost primerno 3. tisočletju.

Če smo menjali sistem, bi MORAL ali SODO ali regionalno dostopnost na števec priklopiti eno 4g komunikacijsko enoto, ki bi v povezavi z dobro narejeno aplikacijo lastniku MM in vsem osebam, ki jih ta pooblasti za dostop, v realnem času izračunavati povprečni odjem v trenutnem bloku in mu ob nastavljeni vrednosti poslati še push notification/mail/sms, kar je lastnik izbral. Strošek te opreme je strošek proračuna/SODO/agencije. Aja, naprava ne obstaja? Itak da ne, če smo v svetovnem merilu s svojim sistemom unikum.

Šli smo v nek nov sistem nekaj na pol pripravljeni, potem bomo pa že videli kaj bo, ko bo, če bo. Če ne bo, pa pač ne bo.
Cena, ki jo sam osebno plačam, nižja ali višja, mi je na tem mestu povsem nepomembna.
Seveda taka naprava obstaja (z notifikacijami, sprotnim računanjem 15-min povprečja ipd, kar si pač napisal in še kaj zraven). Ni pa na račun upravljavca omrežja. In tudi ne bo, ker tudi, če jo oni kupijo od proizvajalca in ti jo "zastonj" vgradijo, jo boš kot uporabnik omrežja na koncu ti plačal.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.455
1.627
113
To ne bo držalo. Vsi lastniki SE smo plačevali isto omrežnino za obračunsko moč kot pred vgradnjo SE. Še več, po novem sistemu bomo verjetno v nižji sezoni plačevali manj kot bi brez SE, ker bomo lahko na račun SE imeli nižjo dogovorjeno moč poleti. Res pa plačamo manj omrežnine po kWh. Ampak za to postavko je bila po starem sistemu cena 0,039730 €/kWh po novem je padla na 0,018530 €/kWh.
Ja, o delu omrežnine za kWh sem govoril, suma sumarum poberejo manj za celotno omrežnino. Za moč se logično strinjava, oz. si je verjetno kdo s SE moral moč varovalk še povečati, če hoče izkoristiti netmetering v celoti.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.906
6.069
113
Ja, o delu omrežnine za kWh sem govoril, suma sumarum poberejo manj za celotno omrežnino. Za moč se logično strinjava, oz. si je verjetno kdo s SE moral moč varovalk še povečati, če hoče izkoristiti netmetering v celoti.
Jaz nisem rabil dvigovat varovalk zaradi SE. Če je dimenzionirana, da proizvede približno toliko kot je letna poraba, potem dvigovanje varovalk ni potrebno.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.455
1.627
113
To je res. Ampak veliko jih je vzelo večjo. Za rezervo v prihodnosti ali pa so kombinirali s kakšnim novim večjim porabnikom.

Tudi brez SE, če si naenkrat omisliš EV in TČ, je moral kdo povečati moč.