Večje kot ima uporabnik izmerjene moči odjema (kW ne kWh!!!) več naj plača omrežnine. To je čisto pošteno. Tisti ki 24 /7 enakomerno cuza manj obremenjuje omrežje, kot tisti, ki dela špice. Recimo da imaš 5 grelcev vsak po 2kW, ki jih vklopiš za 1 uro. Za to boš porabil 10kWh, to plačaš ponudniku energije.
Če vklopiš vsak grelec posebej - nikoli ni vklopljen več kot en grelec naenkrat, boš to počel 5 ur, tvoja obremenitev omrežja bo 2kW.
Če vklopiš vse naenkrat, boš vse skupaj naredil v eni uri, tvoja obremenitev omrežja bo 10kW.
Ko to pogledaš s stališča omrežja, ugotoviš, da rabiš v drugem primeru 5-krat večji presek vodnikov, transformator mora premesti 5-krat večjo moč, zato mora biti 5-krat večji. Vse to. ker zahtevaš 5-krat večjo moč oziroma 5-krat večji tok naenkrat. Zato je popolnoma prav, da plačaš 5-krat večjo omrežnino.
Glavni faktor pri obremenitvi/dimenzioniranju omrežja je prenešena moč, ne kumulativna energija. Skratka, če hočeš 10kWh prenesti v eni uri, rabiš 5-krat bolj zmogljivo omrežje, kot če to želiš narediti v 5 urah.
Penali pri sedanji omrežnini so mimo.
Točno tako. Ampak eko blazneži bodo našli še 100 izgovorov kako te še dodatno opalit vsak mesec.Saj na nek način je bilo že sedaj enako. Edino iz MT/VT se gre na 15 min bloke in upoštevanje sezone (tukaj so pa TČ in OVE naredili svoje).
Si sedaj vlekel 2kW in je bil enofazni priključek dovolj z 10 A varovalko. In je bilo vseeno ali si vlekel eno uro na leto ali pa 365/24.
Si hotel delati na kakšno bolj močno stvar, si rabil trofazni priključek in 25 A varovalke. In je bilo vseeno ali si vlekel eno uro na leto ali pa 365/24.
Pa inštalacija je morala tudi podpirati vse te želje. Do omarice in od omarice naprej.
Penali so pa tudi bili - ponovni priklop, ko je pancerko ven vrglo.
Kar se tiče omrežje, je relevantna količina moč (če je komu ljubše, lahko uporablja A). Za energijo pa so kWh relevantne.
Skratka vse bo enako, niti ena bajrena žica ne bo debelejša, le prasice bodo še bolj debele.
Jaz sem zraven SE prišel iz 9 eur na 32. Ni glih za crknit, ampak sem ogrevanje sanitarne vode spremenil, da se vklaplja v drugih cenejših časovnih blokih. Če bi pustil da se vklpaljajo naključno po potrebi, bi bil takoj na 60 ali 70tih evrih.
Cena, ki jo pa vseeno plačam, pa je da se občasno stuširam z malenkost hladnejšo vodo (ki je še hvalabogu vedno vzdržna), ker pustim da se vsi pri bajti uredijo, na zadnje pa grem jaz.