Energetska preskrba gospodinjstev

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.923
113
Ne razumem zakaj taki prevali okoli porabe. Štrom nucaš takrat ko ga pač nucaš. Kdor je pa sadomazo, si bo pa južno kuhal po 22 uri, ko bo štrom poceni. Tole je tako bizarno kot, da bi pipo odprl ponoči in pil vodo, ker je podnevi predraga.
Mnogi ste postali obsedeni z zbiranjem točk, nalepk, popustov, akcij... in trgovci so vam začeli diktirati jedilnik in lajf. Nebi si kupil šnicl za južno, ker ni v akciji, ko pa je, ga pa kupiš, čeprav realno sploh ni znižan. Isto bo tale štrom.
Še plin, kurilno olje in vodo treba tako obračunat, le števce prej dobavimo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.515
7.030
113
Ne razumem zakaj taki prevali okoli porabe. Štrom nucaš takrat ko ga pač nucaš. Kdor je pa sadomazo, si bo pa južno kuhal po 22 uri, ko bo štrom poceni. Tole je tako bizarno kot, da bi pipo odprl ponoči in pil vodo, ker je podnevi predraga.
Mnogi ste postali obsedeni z zbiranjem točk, nalepk, popustov, akcij... in trgovci so vam začeli diktirati jedilnik in lajf. Nebi si kupil šnicl za južno, ker ni v akciji, ko pa je, ga pa kupiš, čeprav realno sploh ni znižan. Isto bo tale štrom.

Vzeto na znanje, da si đek... Ne vem, pa kaj ima to veze s tem, kar je bil moj point. In to je, da se stistemi ne spreminjajo v smeri enostavnosti, temvec v smeri, da se še manj ve kdo pije in kdo placa in za kaj.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.491
3.589
113
Vzeto na znanje, da si đek...
Ni bilo to tako mišljeno. Vse te silne akcije, popusti, kartice, časovni bloki..., mi jemlje povsem preveč energije in časa za študiranje tega in ne da se mi več s tem ukvarjat. Pač ko neki nucaš, tudi plačaš. Ja zna biti dosti dražje, samo tudi moj čas, ki bi ga namenil za te študijske dizertacije mi je nekaj vreden.

• Všeč mi je
Reactions: wolffstein in Gonzo

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ni bilo to tako mišljeno. Vse te silne akcije, popusti, kartice, časovni bloki..., mi jemlje povsem preveč energije in časa za študiranje tega in ne da se mi več s tem ukvarjat. Pač ko neki nucaš, tudi plačaš. Ja zna biti dosti dražje, samo tudi moj čas, ki bi ga namenil za te študijske dizertacije mi je nekaj vreden.
In prav to je poanta novega kompliciranega sistema. Ljudem se ga ne ljubilo naštudirat, in posledično bodo plačevali več, kot če bi malo prilagodili svoje navade.

• Všeč mi je
Reactions: sad

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
In prav to je poanta novega kompliciranega sistema. Ljudem se ga ne ljubilo naštudirat, in posledično bodo plačevali več, kot če bi malo prilagodili svoje navade.
Jaz sem si na home assistant že dodal te bloke not kot senzor in bom na njih vezal par zadev ki ogromno porabijo (topla voda, gretje).

Zaenkrat se mi zelo dobro obnese avtomatizacija, ki v primeru večje porabe tople vode zamakne "proizvodnjo" v nižjo tarifo. Ta del bom potem adaptiral na časovne bloke, ko pridejo v veljavo :)

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Ne rabiš nobene dizertacije.
5 min za excel (lahko tudi Jabe vprasas, ce ti njenega da), 1 ura za razmislek, nastavitev timerjev in cez nekaj dni prilagoditev, ce je potrebno. In pozabiš.
Jaz sem recimo v zadnjih 10ih letih na ta račun privarčeval cca. 10 EUR mesečno na bojlerju.
Ok, lažem. 2x letno moram še uro na timerju ročno prestavit. Ampak za 120 EUR na leto to z nasmehom naredim.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Ne rabiš nobene dizertacije.
5 min za excel (lahko tudi Jabe vprasas, ce ti njenega da), 1 ura za razmislek, nastavitev timerjev in cez nekaj dni prilagoditev, ce je potrebno. In pozabiš.
Jaz sem recimo v zadnjih 10ih letih na ta račun privarčeval cca. 10 EUR mesečno na bojlerju.
Ok, lažem. 2x letno moram še uro na timerju ročno prestavit. Ampak za 120 EUR na leto to z nasmehom naredim.
Fixni tarifni bloki bodo pomenili prilagoditev uporabnikov tem blokom... Zna se zgoditi, da se bo ravno v "najcenejših" blokih pojavil Peak LOAD... Pol bo pa HEC... Elektro sistem pa razpadel...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Fixni tarifni bloki bodo pomenili prilagoditev uporabnikov tem blokom... Zna se zgoditi, da se bo ravno v "najcenejših" blokih pojavil Peak LOAD... Pol bo pa HEC... Elektro sistem pa razpadel...
Močno dvomim, bloki so tako nastavljeni da so obratno sorazmerni porabi. Tudi trenutna delitev na višjo/nižjo tarifo je enako nastavljena in sistem ne razpade.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe in sad

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Zaenkrat.... Kor teh blokov še ni v uporabi...potem pa.... :evil:
Najcenejši blok bo še vedno ponoči - ta del je nekako poravnan s trenutno nižjo tarifo. Kar je tukaj precej drugače je pa to, da bloki ne jebejo vikendov/praznikov - takrat sicer profitiraš za 1 blok, ampak ni to to. Po starem si lahko čez vikend opral tudi po 10 strojev po enotni tarifi, zdaj jih boš čez noč bolj težko - na timer bo šel samo en na noč.

• Všeč mi je
Reactions: sad
22. jul 2007
13.586
1.770
113
124
Najcenejši blok bo še vedno ponoči - ta del je nekako poravnan s trenutno nižjo tarifo. Kar je tukaj precej drugače je pa to, da bloki ne jebejo vikendov/praznikov - takrat sicer profitiraš za 1 blok, ampak ni to to. Po starem si lahko čez vikend opral tudi po 10 strojev po enotni tarifi, zdaj jih boš čez noč bolj težko - na timer bo šel samo en na noč.
Sedaj bodo timerji na beli tehniki začeli upravičevati svojo vlogo, do zdaj je bila razlika v ceni med VT in NT neznatna.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Če imaš ET je sploh ni! ;)

Problem najcenejšega bloka je da boš lahko recimo z EVjem imel potem moč v tem bloku precej visoko, torej ne smeš gledat na to da je najcenejši ker boš plačal zanj llahko tudi 3x toliko kot za "najdražji" blok.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.748
113
EU
To je tisti Smart Grid, kaj smo govorili v začetku. Namen tega je, kako uporabniku olajšati (poceniti) uporabo.
Pri nas se uporablja s kontra namenom, kako pokasirati več od uporabnika.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Se verjetno bojijo, da bi se nategnili tako, da bi nas premalo obrali. Rabijo še par sej, da skupaj spravijo najboljši način za to.