Energetska preskrba gospodinjstev

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.682
2.750
113
Ena od stvari, ki sem se jo naučil v času predsedovanja Brede Kutin ZPS in sočasno njenega odločanja o pritožbah na Stanovanjskem skladu RS je bila ta: NE VERJEMI potrošniškim organizacijam!!!

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.503
7.012
113
Viš, izkušnje so razlicne...

Po drugi strani, elektrika je bila poceni 10 let pri nas tudi zato, ker je v navezi z ZPS 2x Geni startal to spiralo raznih paketov in ne vem kaj... tudi drugi so se morali malo prilagoditi. Spremljam ceno elektrike odkrar sem se selila 2014 v hišo in je bila v nasprotju z vso logiko v trendu cenitve ne podrazitve. Do tele krize.

Tudi tu, ce se bo ZPS na koncu odločila zaropotat, bo uspesna.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
Samo kot zanimivost, v zadnjih 12 mesecih smo porabili 7653Kwh, za to smo plačali 1151€. Leto nazaj pa smo dali za 7731Kwh le 837€, se pravi čez prst +25%.
pa zdaj se je draginja komaj zacela, zdaj so komaj nagruntali vse sistem, kjer se lupaža začne. tak da 50% gor še bo šlo v kratkem, tak da si pri 1600 drug let, 99.95% gotovost.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.252
3.697
113

Po drugi strani, elektrika je bila poceni 10 let pri nas tudi zato, ker je v navezi z ZPS 2x Geni startal to spiralo raznih paketov in ne vem kaj... tudi drugi so se morali malo prilagoditi. Spremljam ceno elektrike odkrar sem se selila 2014 v hišo in je bila v nasprotju z vso logiko v trendu cenitve ne podrazitve. Do tele krize.

Ja, elektrika je bila "od nekdaj" poceni.
So pa ti časi minili in vrnili se ne bodo.
Dodatno z 2023 država (zaradi CO2 norosti) namerava kar zapreti dobave plina za zasebno uporabo - vse bo moralo iti na elektriko.
OK, drva bodo menda še dovoljena.
:zavijazocmi: :bonk:
Kje so vile...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113

Svoj čas je Elektro Ljubljana in tudi drugi zaračunaval prekomerno porabo... Torej več si porabil, dražja je bila KWh... Imeli so faktorje do 2x
Se tega morda spomniš, ali si premlada za to?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Ja, elektrika je bila "od nekdaj" poceni.
So pa ti časi minili in vrnili se ne bodo.
Dodatno z 2023 država (zaradi CO2 norosti) namerava kar zapreti dobave plina za zasebno uporabo - vse bo moralo iti na elektriko.
OK, drva bodo menda še dovoljena.
:zavijazocmi: :bonk:
Kje so vile...
Elektrika je imela borzno ceno (5c) in nek normalen pribitek (do 5c) da je dobavitelj prezivel. Danes pa ima elektriko ceno okoli 10c na borzi(špice tudi preko evra, luknje pa po negativni ceni) in apetiti dobaviteljev so zrastli.
Jaz sem imel 2017(18?) soglasje za SE pa ga pri takratni ceni manj kot 10c nisem uresnicil.
Sedaj ko je cena 15c+ pa je druga amortizacijski nacrt. Ob ne bistveno visji ceni SE.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Treba? Treba je samo umret...

Ne bodi zdaj užaljena saj ti si se zase pravilno odločila. Seveda treba, marsikomu bo to treba in potrebno če bo elektrika res šla v nebo, ker ne bo zmogel. Ampak še vedno sem mnenja da elektrika nikoli ne bo tako ultra draga da si jo bo narod težko privoščil. Konec koncev je to osnovna dobrina in revežev je enostavno preveč. Bo država morala pač poseči v obdavčitve.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
Svoj čas je Elektro Ljubljana in tudi drugi zaračunaval prekomerno porabo... Torej več si porabil, dražja je bila KWh... Imeli so faktorje do 2x
Se tega morda spomniš, ali si premlada za to?
sej tak bi moralo biti tudi zdaj, folk je povečini potraten v 3 pm...daj po osebi 100kwh n amesec v rangu bakšiš, skoraj zastonj, ostalo pa udri po "luksuzu" pa ceno 10x faktor. Večina bo hitro zoptimirala lajf, ki ne bo nič slabši ko prej, samo ugodno bo bolj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.503
7.012
113
Ne bodi zdaj užaljena saj ti si se zase pravilno odločila. Seveda treba, marsikomu bo to treba in potrebno če bo elektrika res šla v nebo, ker ne bo zmogel. Ampak še vedno sem mnenja da elektrika nikoli ne bo tako ultra draga da si jo bo narod težko privoščil. Konec koncev je to osnovna dobrina in revežev je enostavno preveč. Bo država morala pač poseči v obdavčitve.

Ne gre za uzaljenost. Zgolj malo kalibracije. Nasploh... meni se zdi, komokoli gledam, da so ljudje postali totalno neucakani in vedno z nekim občutkom, da bodo kaj zamudili, kaj zafrknili ipd...

Jaz to marsikdaj rečem, ko dobim vprašanje v sluzbi.od strank npr... niso to odlocitve na zivljenje in smrt, oziroma redkokatera je, ce smo iskreni.

No, jaz placujem svoje poloznice za strom od septembra 2010, ce se vrnemo na temo. Poraba je bila takrat mala, racuni tudi, tako da ce je takrat ta sistem bil, se naju najbrz ni tikal, ali pa gre se bolj v preteklost. Od 2014 sele pa z razumevanjem racuna.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Falila si ta unikum nasih stromarjev..
2008 so imeii te ideje, na zacetku krize.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe