Še jabe in podobni solar patroni bodo plačali več
seveda. vsi bomo placevali več, tudi jaz. in sicer, glede na predlagane tarife (zaenkrat še niso potrjene in dokončno znane) in na predlagano dogovorjeno moč bom plačevala 238,58€ z DDV na leto za omrežnino za priključno moč. Brez SE bi plačevala več, ker ti stroški niso več fiksni, vseeno pa lahko 2. blok lahko kar fejst znižam poleti. v preostalih 3eh se neko udejstvovanje itak kaj dosti ne pozna. Tudi 2x letno lahko najbrž spremenim bloke, ampak jih ne bom. Govorimo najbrž o prihranku enega platoja piva. ne bom neki se preveč matrala, kot se nikdar nisem z VT/MT neumnostmi, kjer je preveč dela za premalo efekta.
če je treba tu zraven še vedno prilepiti OVE+SPTE, pa me bo letno z DDV prišlo 313,23€.
To je cca 90€ več letno. Še več bi morala za te, kar je bilo včasih fix stroškov, plačati, če SE ne bi imela. Še vedno pa imam seveda naprej zastonj štrom in omrežnino za preneseno energijo. Teh 90€ bo zelo kisel nasmeh za tiste, ki jo boste plačevali. Račun za regulacijo cen elektrike se začne odplačevati januarja.
Ampak to so zaenkrat boljše in slabše špekulacije. cene za omrežnino za obračunsko moč še niso znane, prav tako se bo lepo redno spremljalo, kot dosedaj, cene elektrike. V izračunu vedno upoštevam ceno najnižjega ponudnika za VT/Mt brez samooskrbe.
Trenutno ta moment je pa tako, da me je SE, štartana novembra 21 prišla 11700€ z vsem kar spada zraven, računi so bili pa v tem času nižji za cca 2560€. Še 9140€ za ničlo, potem pa kar je več je plus. bo pa seveda to oceniti težje, sploh če se podatkov z mojega elektra ne bo dalo ustrezno izvoziti. treba bo namreč po novem upoštevati tudi, koliko bi bil strošek za priključno moč večji, če ne bi imela SE.
tako da ja, tole je šlo bolj na vižo, vseeno če meni krava crkne, samo da sosedu tudi. naj te greje nasmešek za mojih 90€, medtem ko boste nekaeri plačevali še bistveno večjo razliko. Ne bo pa štrom več skoraj zastonj, kot je bil, to pa ne...