Emulzija pred izravnalno maso

steiner

Pripravnik
2. sep 2007
74
2
8
Zanima me ali se bo brušenju 1. sloja izravnalne mase le-to še enkrat premaže z emulzijo, preden se nanese 2. sloj? Se površina zadosti odpraši, če se jo npr. pomete oz. posesa?

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
Sicer nisem sam nanašal izravnalne mase ampk se mi zdi nepotrebno nanašati emulzijo pred nanosom 2 sloja iz mase.(z emulzijo zid tudi preveč zapreš)
Lahko pometeš in še posesas.
Sicer pa si poglej navodila proizvajalca

tomi

Guru
1. sep 2007
18.703
9.920
113
40
MB
to glih ni res ne, pri nas je pač stara bajta pa sem prvič sel z izravnalno, z žirafo prek, pobarval z belo, pa še drugič z izravnalno da pač še ujameš neravnine, fino brušenje in barva, so pa zdaj dejansko ravne stene
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Načeloma po prvem nanosu ni potrebno nič brusiti...zgolj z široko lopatko posnamše robove, če kje ostanjeo (večje neravnine).

Da bi dajal emulzijo pa sploh ni nobene potrebe, saj delaš naprej z istim materialom. Jaz se jo izogibam praktično povsod oz. da rečem nikjer je ne dajem.

In ker ne brusiš, tudi pometat ni treba še manj sesati.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
verjetno je govora o izravnavi sten, a ne. Kar se tiče brušenja in emulzije je tako. Prvi sloj izravnalne mase se brusi oz. lahko tudi "pošpahtla" če je ta slabo nanešen oziroma so ostajali robovi in drugi sloj tega ne bo mogel prekriti. Če ni raznih robov in neravnin ni potrebno brusti. Ampak takšnega maistra še nisem videl, da ne bi kje kakšen rob ostal in je je potrebno potem malo pobrusit. Odvisno je pa tudi od tebe, če te kje kaj malega moti ali ne moti.
Namen emulzije je boljši oprijem med raznimi sloji. Ni res (kot je nekdo napisal) da če nanašaš enak material emulzija ni potrebna. To enostavno ni res. Stena mora biti vsaj vlažna če že ne premazana z emulzijo, da prah ki je na suhi steni ne pripreči oprijema.
(če je med dvema slojema nečesa prah, oprijema ni zadostnega) In če ni oprijema sloja na sloj, se ti čez čas pojavijo razpoke, odstop dela tega nanosa (kot mehur ) ali pa pri naslednjem beljenju z valjčkom sam vlečeš dol razne prejšnje nanose.
Posledica tega bo, da boš čez čas moral komplet stare sloje spraviti dol in na novo ravnati stene. To pa ni prav nič lepega, ker nekje drži kot pribito nekje pa samo od sebe odpada. Zato naj ti ne bo škoda tistih nekaj € za emulzijo ali pa vsaj z mokro cunjo prebriši stene in preden se posuši nanesi nov sloj. Poglej pa navodilo še proizvajalca.

steiner

Pripravnik
2. sep 2007
74
2
8
Ja, gre za kitanje sten z Jubolinom. Pred 1. slojem sem že itak premazal nov omet z emulzijo, prvega sloja potem ne bom brusil, samo porezal robove s širokim špohtolm in spet pokital in nato brušenje
uf-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
KSZ

Do koliko mm nanosa zdrzi kit, kajti pri nas se opazi da nekje gledajo ven fuge in da bi naredu steno ravno je vrjetno edino smotrno da za globino in ravnost stene se oziram po dveh fugah in kar je vmes odstopanja zamazem, ker fuge se pomojem ne brusijo, ker naj bi veljale za vaservago ne?

steiner

Pripravnik
2. sep 2007
74
2
8
Odvisno od izravnalne mase, Jublin gre po specifikaciji v dveh slojih skupaj do 3 mm. Malo preglej tehnične liste ostalih proizvodov.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Jubolin je bolj za ravnanje manjših (ampak res manjših) liknjic na steni. Je bolj za to, da malo hrapavo steno pogladiš. Malo večje udrtine se še kar poznajo. In to zato, ker ko se Jubolin posuši, ga mal skupaj potegne. In je spet udrtina, čeprav malo manjša, je pa še zmeraj. Sam sem porabil kar nekaj kant tega pa malo malo poravnal. Res pa da je bila stena pošteno popraskana, razrit itd. Sicer ne vem kako tvoje stene izgledajo, ampak če je preveč potem raje uporabi KEMA.... Tam lahko nanašaš debelejši sloj in tudi ko se posuši, ga ne vleče skupaj. Je kot omet ampak za kakšen mm nanosa. Pa tudi malo izkušenj je traba imeti pri nanosu, da skoz enakomerno nanašaš.
http://www.jub.si/izdelki/izravnalne-mase/?cat=3191 Tako tudi piše tukaj!!
Za pogladit steno bi bil pa dosti en nanos, s tem da se res lepo po celi steni nanese tako, da potegmeš kar po steni tako da fila samo luknjice oz. hrapavost. Al kak bi napisal... sej ne vem.
tongue-1.gif

@steiner, 3mm debeline nanosa je za jubolin kar malo preveč. Zleze po steni dol, ker je dokaj redek. In potem imaš še zmeraj vdolbino, pod njo pa izboklino.

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
KSZ

Do koliko mm nanosa zdrzi kit, kajti pri nas se opazi da nekje gledajo ven fuge in da bi naredu steno ravno je vrjetno edino smotrno da za globino in ravnost stene se oziram po dveh fugah in kar je vmes odstopanja zamazem, ker fuge se pomojem ne brusijo, ker naj bi veljale za vaservago ne?
uf-1.gif
Kot sem zgoraj napisal... jubolin manjši popravki... debelina osnovnega nanosa 0. Vse mora zlesti v tiste male luknjice v ometu. (no, če je kje kakšna večka bo tud mal poravnalo ) KEMA..... je kot fini omet. Osnovni nanos na celo steno okol 1mm. In tudi vse večje vdrtine , luknje itd bo zapolnil.
Omenil sem KEMO ker sem ga sam uporabljal. Sigurno je še kakšen drug proizvajalec, ki njihov kit lahko nanaša malo debelejše kot jubolin

Nazadnje urejeno:

steiner

Pripravnik
2. sep 2007
74
2
8
3 mm je mišljeno za dva nanosa skupaj. Sicer pa pri nanašanju nisem imel občutka, da bi kaj dol lezlo, razen okrog doz, k ne moreš lepo potegnit. Pa še malenkost se ga razredčil z vodo
cool-1.gif

Kemaglet G gre pa zgleda do 5 mm v enem nanosu.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Nisem siguren, če govorimo o enakem nanosu. Še enkrat. Če pokitaš eno luknjo samo na tistem mestu lahko te tri mm v dveh slojih. Da bi celo steno z jubolinon nanašal 3mm enostavno ne gre! In tudi nesmiselno je. Nanos 0, vse kar je globje... 2 nanosa 3mm. Okrog doz pa itaq vsi nekaj pacamo, brusimo itd. Da bi redčil mi pa še na pamet ne pride
tongue-1.gif
S kemo je tud nesmiselno celo steno 5mm pokitat. Sem napisal gor kolk naj bi bil približni osnovno nanos...
Je pa zanimiv jubolin pri veliki domačih mojstrih. Kupiš kanto... odpreš.. pa po steni mažeš. Ampak sem že videl, da pri nekaterih, da če ne bi ravnali bi bilo boljše in lepše ...
wink-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Torej zame pride v postev kema S? Vrjetno bi glih do 5mm rabil, ravnanje vem da ni lahko, ampak v osnovi vzames dve tocki in tam zafilas luknjo, z neko dolgo alu lato bi pa pregledal skupne tocke ker drugace se hitro zafrknes pomojem in tisto tocko ki je ze tako zunaj se bolj ven spravis.

Sam ta kema S je vrjetno kit kar potem nastane steklo efekt, oziroma ultra gladko kar pa pri na snocemo, torej se mal z brusnim papirjem cez?

Kaj pa ce ti kaksen vogal odleti za kaksen 1 cm, scim se to popravlja, gips?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
približno tako ja....
To se dela z takšnim strojem: http://www.ikor.si/images/gladilke/309_big.gif
Kema.... ni ultra gladko. Jubulin pa je. (
Vogal lahko popraviš z gipsm... lahko pa tud z KEMA... pa dvakrat naneseš. Prvo malo... se posuši... pa do konca.
Samo da ne boš še več neravnin naredu, pol bomo pa mi krivi
wink-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.703
9.920
113
40
MB
pomoje čist preveč komplicirate, ker če ne gre z jubolinom da dvakrat pokitaš spravit v neko spodobno stanje, te je boljše omet dol pa na novo ometat
grin1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
res je. Sam ne z Jubolinom. Če se z Kemo.. 2x ne da.... na novo ometat ali pa pač tako ostane.
Videl sem pa že prostor, kjer je ne vem kolkrat bil Jubolin gor nanešen. Mislim.. to ni bilo NIČ. Pred "posegom" je bilo velik boljše.
Če ni dobro katera koli stvar nanešena, ne pomaga nič...

kiko

Zelenc'
5. jun 2012
2
0
1
Namesto Jubolina raje vzemi Weber maltix XL (za prvi nanos) in L (za 2 nanos). Obstaja pa še bolj grobi XXL. Lahko tudi Kemagled F in FX. Med nanosoma se ne brusi. Jubolin je uporaben samo za popravila po brušenju. Pa stran z emulzijo.

Nazadnje urejeno:

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.983
6.213
113
blizu močvirne prestolnice
Ali pa Jubolin P25 kjer lahko kar na debelo naneseš, nič ne poka, niti ne teče! Drgač je pa tako, vse mase so za gladitine pa za izravnavo, če ti je zidar grdo ometov ali pa če imaš bajto sfaleno, ti ne bo noben fasader ali slikopleskar zravnal.