Elektrika in Plin = 24 evrov/mesec!

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.849
2.630
113
Takle račun mi je prišel za elektriko in plin.
prva vrstica je vrednost porabe, potem samo eni pavšali.
Ko dodamo DDV je vsak račun cca 12 OJROF

</a>
*
</a>

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Dobro jutro. Zato se samo smejim ljudem, ki govorijo, koliko se prišpara, če izklapljaš polnilec za telefon iz vtičnice, ko ga ne rabiš, če ne daješ naprav na standby, itd. Ja, prišparaš mogoče par centov na mesec.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ker uničevanje aparatov s hard reseti, puljenji štekarjev ipd ni vredno tistih par centov prihranka. Aparati so narejeni za standby že odkar je bil izumljen.
Moj mesečni elektro račun znaša 23 evrov, od tega je same elektrike manj kot 6 evrov.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.965
113
pri taščici
Ko je poloznica 3mestna cifra vsaj nekateri začnejo razmisljati o kaksnem evru prihranka.
Nek star radio ki ga poslusam redko v standby pozge enako kot na on. Ga naj pustim v standby?

Nazadnje urejeno:

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ko je poloznica 3mestna cifra vsaj nekateri začnejo razmisljati o kaksnem evru prihranka.
Nek star radio ki ga poslusam redko v standby pozge enako kot na on. Ga naj pustim v standby?
Stare gare kurijo. Razni polnilci za telefone pa ne, če ni priklopljen porabnik. Enostaven test: če je hladen ne kuri elektrike, če je topel/vroč pa kuri.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
In iz kakšnega razloga je dobro, da rabiš več elektrike, kot jo dejansko potrebuješ?

Kot je že Keber napisal, in ker se mi za ~30 centov razlike na mesec po pravici ne da ukvarjati s tem. Zdi se mi tudi trapasto, da bi se šel ekstremne varčevalne ukrepe za skoraj ničen prihranek.

Račun imam cca. 25€ poleti in cca. 40€ pozimi (ogrevanje s klimo), od tega je cca. 15€ fiksnih prispevkov, davkov, trošarin, omrežnin, itd. Imam tudi daljinsko odčitavanje števca, tako da plačujem točno po porabi.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Ker uničevanje aparatov s hard reseti, puljenji štekarjev ipd ni vredno tistih par centov prihranka. Aparati so narejeni za standby že odkar je bil izumljen.
Moj mesečni elektro račun znaša 23 evrov, od tega je same elektrike manj kot 6 evrov.
Čestitke za tako nizek mesečni račun. Sam sem tam okrog 30 EUR za štiričlansko družino, pa imamo kar lepo urejeno optimizacijo porabe elektrike.
Lahko ti samo tole napišem: že najmanj 10 let izklapljam naprave iz elektrike, ko jih ne potrebujem. Do sedaj mi še ni nič crknilo, knock, knock.
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:Kot je že Keber napisal, in ker se mi za ~30 centov razlike na mesec po pravici ne da ukvarjati s tem. Zdi se mi tudi trapasto, da bi se šel ekstremne varčevalne ukrepe za skoraj ničen prihranek.
Čisto korekten odgovor in ga spoštujem.
Sam bi verjetno porabil brez ''optimizacije'' kakšnih 35 EUR na mesec, kar je 5 EUR mesečno več. Torej bi se mi dejansko ne splačalo s tem ukvarja, ampak gledam nekoliko širšo sliko: vsi Slovenci 5 EUR mesečno manj elektrike, pa bi bilo treba ene elektrarne manj. Toliko manj izpustov iz Šoštanja, itd., itd. In če je še 5 EUR na mesec prihranka, torej recimo 60 EUR letno, je to skoraj en tank goriva. Zakaj pa ne.
Pa da se razumemo: ta prihranek nastane ob popolnoma enakem udobju in se zaradi tega popolnoma ničemur ne odrekamo. Razen tega, da je treba nekajkrat na dan pritisnit en dodaten daljinec, pere se ponoči na timer, bojler dela ponoči na avtomatiko, itd...

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.092
3.594
113
41
Lj
Če še niste pogruntal imamo dražje stroške kot npr. New York ali pa Los Angeles, ali pa London in Paris in še veliko drugih mest.
Razlog je enostaven, davki in prispevki. Enako kot gorivo, brez davkov in prispevkov in trošarin bi bil poceni, tako pa ni.

Utilities (Monthly), Basic (Electricity, Heating, Water, Garbage) for 85m2 Apartment:
Ljubljana: 208.21 €
New York: 105.21 €
LA: 91.79 €
London: 178.99 €
Paris: 204.36 €
Dunaj: 147.55 €

Vir: http://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Če še niste pogruntal imamo dražje stroške kot npr. New York ali pa Los Angeles, ali pa London in Paris in še veliko drugih mest.
Razlog je enostaven, davki in prispevki. Enako kot gorivo, brez davkov in prispevkov in trošarin bi bil poceni, tako pa ni.

Utilities (Monthly), Basic (Electricity, Heating, Water, Garbage) for 85m2 Apartment:

Zanimiva primerjava... Ni kaj dodati.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.825
648
113
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:

No ja, statistiko se da tudi drugače obrniti, München je recimo dražji:)

Pa še nekaj je, po mojih izkušnjah imamo tudi marsikaj bolj urejenega kot nekatera od mest s tvojega seznama.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Pa še ena "cvetka" za tiste ki jim je vseeno
grims-1.gif

T2 setupbox amino v standby-u "papa" 4w - izmerjeno.
Potemtakem naj bi puščal kar v standby-u 24h?
ne-ne-1.gif

Lp.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:

Ne moreš primerjati 1:1.
Tudi izgradnja omrežja nekaj stane. V NY si zadevo razdeli 20M folka, pri nas pa 50k (števike niso točne, da se ne bo zdej kdo na to zdej obesu). Enako je z izdelkom na polici. V USA je toliko pri nas pa 2 EUR več. In pol se najde nekdo, ki mu to ni všeč, a ne pomisli, da je vmes še vsa logistika in da ta razlika ni profit, pač pa vse drugo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik kripo pravi:In pol se najde nekdo, ki mu to ni všeč, a ne pomisli, da je vmes še vsa logistika in da ta razlika ni profit, pač pa vse drugo.
Kot recimo ''donacije'', prenosi denarja preko nekaj podjetij do privat računa v Lichtensteinu, itd.. A ne?
grims-1.gif

In seveda nobenega nadzora nad poslovanje. Ko se pojavi nek dodaten strošek, se ga pač obesi na ''stranke'', itak nimajo izbire. Ne gleda pa se po možnostih za optimizacijo, itd... Mnjah.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Podatek za Dunaj je zagotovo napačen.

Edit: zanimivo bi bilo tudi prišteti stroške RTV naročnine (v Avstriji recimo 100% dražje kot v SLO - 25 EUR na mesec), stroške upravljanja (v povprečju tudi vsaj 50% dražje) itd.

Nazadnje urejeno:

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Jaz plačujem samo za vodo 25€/mesec, bojda zato, ker imam 1" dovod v bajto.

V preteklosti so bile te fantazijske postavke, kot je čiščenje in odvajanje odplak, 100% subvencionirane, zdaj pa subvencijo lepo počasi nižajo.

Elektrika 70€+, predvsem zaradi par kišt, ki letijo 24/7.
smile-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hecno, da nihče očitno niti ni pogledal računa
grin1.gif

zgoraj se lepo vidi, da je bil elektro priključek očitno izklopljen cel mesec (če je sploh pravi odčitek), ker je za 3kWh prišel račun 12€. Torej, 11,8€ dajatev in 0,2€ elektrike
tongue-1.gif

(to ni dovolj niti za normalen hladilnik)

p.s.: če vsak dan polneš telefon, to znese 0,2kWh na mesec, oziroma, manj kot 1c.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Hja ljudje so začeli izklapljat naprave in posledično je šel profit države dol, potem pa so se pač lepo znašli in dodali "trošarine in dajatve". Tako je zdaj vseeno če izklapljaš ali ne, ker se tisti fixni del vedno plača lepo drago.

Ampak...potrebno je pač razumeti, da je to infrastruktura, podobno kot plačevanje cestnine pri avtu, se pač tu plača "uporaba omrežja", ipd.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
In iz kakšnega razloga je dobro, da rabiš več elektrike, kot jo dejansko potrebuješ?
Udobje. Jaz ima vse polnilce za telefone, tablice ipd v vtiæni ci za omarico, gor so le kabli ... So pač not, mi je udobje in urejenost vredno več kot cent ali dva ...