Električni prekopalnik

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
A lahko prilepite fotke, kakšne električne prekopalnike imate, da tako veste kako delujejo. Ali pač nabijate v stilu lisica in kislo grozdje
stupid-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ksz

a sploh kater prekopalnik sfolga ilovico? Ker teli elektricni so vrjetno po izgledu bolj za res lepo mehko zemljo.
Ilovica je mrtva zemlja in v njej ne zraste nič (mogoče kakšen lapuh)
evil.gif

Če imaš ilovico ji premešaj pesek in organske snovi pa boš dobil dobro vrtno zemljo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:
A lahko prilepite fotke, kakšne prekopalnike imate, da tako veste kako delujejo. Ali pač nabijate v stilu lisica in kislo grozdje
stupid-1.gif

740%20cela.JPG

zmaga.gif
In kje imaš prikolico z električnim kablom
evil.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ja samo tole je vec kot 100 evrov. Na alterju se kupujejo za manj kot 100.
Lahko vzameš tudi kompresor in razpršiš barvo npr, po avtu nato pa vzameš v roke čopič in še čez popenzlaš
hysterical-1.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Sam uporabljam tega Marko, ni električen ampak je roba ki dela kot urca, ne zamerit, ampak električen res ne opravi svojega dela, mene je stal 3 leta star in 3x rabljen točno 100 eur. sem ga pa kupil od starejšega gospoda.
2405976-395646-0.jpg

Priponke

• 2405976-395646-0.jpg
    2405976-395646-0.jpg
    158,2 KB · Ogledi: 793

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
ksz

a sploh kater prekopalnik sfolga ilovico? Ker teli elektricni so vrjetno po izgledu bolj za res lepo mehko zemljo.
Ilovica je mrtva zemlja in v njej ne zraste nič (mogoče kakšen lapuh)
evil.gif

Če imaš ilovico ji premešaj pesek in organske snovi pa boš dobil dobro vrtno zemljo.

No nam kar rastejo zadeve. Vseeno pa kaksen pesek se primesa in kaksna kolicina, pa katere organske snovi se dajejo not?
Pesek je zato da je luft v zemlji oz da ni zbita, ker je to bolj glina drgac ne?

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:

No nam kar rastejo zadeve. Vseeno pa kaksen pesek se primesa in kaksna kolicina, pa katere organske snovi se dajejo not?
Pesek je zato da je luft v zemlji oz da ni zbita, ker je to bolj glina drgac ne?
Poskusi s preperelim hlevskim gnojem, zrelim kompostom...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Sam uporabljam tega Marko, ni električen ampak je roba ki dela kot urca, ne zamerit, ampak električen res ne opravi svojega dela, mene je stal 3 leta star in 3x rabljen točno 100 eur. sem ga pa kupil od starejšega gospoda.
In zakaj bi bencin bolje rahljal zemljo kot elektrika, če so ročaji, kolesa, noži... drugače enaki
stupid-1.gif

PS- če bi se s tako zverino prikazal na ženini gredici z rožami, bi verjetno bila takoj vdova
evil.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Verjetno ti žena ne rahlja zemljo okrog rožic z električnim rahljalnikom,Če je tako potem je bolje da se ločiš .
Zadeva ki jo imam sam in tudi drugi služi za kultiviranje večjih površin , z elektro prekopalnikom pa se lahko igraš kot otroci v pesku ker drugega ne zmore, jaz vem zakaj je bil kupljen bencinski in se tudi koristno uporablja sicer pa imam pridno ženo ki dosti postori z lopato in motiko.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
In zakaj bi bencin bolje rahljal zemljo kot elektrika, če so ročaji, kolesa, noži... drugače enaki

hysterical-1.gif

a ti to resno??

Smrtno resno. Zakaj bi bencinski prekopalnik bolje rahljal zemljo kot električni, če so ostali elementi enaki? (ali pa zakaj bi bila vožnja z bencinskim avtomobilom boljša, kot z električnim).

PS- sem ravno včeraj obdelal kakšnih 10 m2 vrta.Nekoč z lopato sem vmes spil dve pivi, pa sem bil še žejen na koncu zaradi potenja. S prekopalnikom pa sem po enem pivu moral iti skoraj dvakrat na WC odtočit
evil.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Verjetno ti žena ne rahlja zemljo okrog rožic z električnim rahljalnikom,Če je tako potem je bolje da se ločiš .
Zadeva ki jo imam sam in tudi drugi služi za kultiviranje večjih površin , z elektro prekopalnikom pa se lahko igraš kot otroci v pesku ker drugega ne zmore, jaz vem zakaj je bil kupljen bencinski in se tudi koristno uporablja sicer pa imam pridno ženo ki dosti postori z lopato in motiko.

Če imaš vrt tam do 50 m2 je itak primerljiv z otroškim peskovnikom. En dan obdelaš 10 m2, čez teden mogoče 5 m2... pač pol urce dela potem pa kakšno rečeš s sosedom, spiješ z njim kakšno zdravilo....
Za takšne namene je električni prekopalnik več kot dovolj. Tvoj s slike je je primeren mogoče za tam 200...300 m2 njive, nikakor pa z vrt, v katerem so tudi rože, trajnice, potke, namakalni sistemi...

PS- če bi s tvojo makino prišel na moj vrtiček, bi izgledalo nekako tako, kot bi s tem prišel na tvoj
b3e8f4d7480459f1bf204f0dd32f3702.jpg

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Zdaj kolikor jaz gledam tele električne zadevice se mi zdi uporabna reč v tem vrstnem redu: Najprej preštihaš z lopato, potem pa greš čez s to zadevico da ti naredi prhko in homogeno zemljo.

Izkušenj nimam a dvomim da bi zadeva sfolgala sfrezat zbito zemljo po zimskem spanju (zato tudi ime 'prekopalnik')

Ker s kultivatorjem in frezo sem delal..a tam je 250 kil kultivatorja in nekaj njegovih konj poskrbelo da je bil vrt res sfrezan kot se spodobi (torej 25 do 30 cm v globino).

Ohrovt

Zelenc'
26. feb 2008
17
0
1
točno na tak način sem se letos lotil našega vrtička.
najprej s štiharco, potem pa s prekopalnikom iz lidla in je super opravil svoje delo.
Ročno tolčt une kepe je precej duhamorno in se mi ne da več
smile-1.gif

aja, ravno tale tema me je opogumila da sem ga kupil
tongue-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Vse je odvisno kakšno prst imaš v vrtu in kdaj se polotiš dela v vrtu. Za težko in zbito zemlje se itak priporoča jesensko. Kepe pa ti nastajajo, če je zemlja mokra in če bolj na redko štihaš.
Pri delu s prekopalnikom ti zemljo zaradi vrtenja meče na eno stran, na drugi pa nastaja luknja. če najprej prekoplješ vrt v eno smer in nato v drugo, globino obdelave podvojiš in hkrati poravnaš razmetano zemljo. Torej v dveh prehodih brez težav zrahljaš zemljo tudi preko 30 cm globoko.

PS- drugače pa pravijo, da vsi procesi v prsti potekajo do tam 10 cm globine in z globokim štihanjem spravljamo na vrh "mrtvo" zemljo in globoko zakopavamo koristne mikroorganizme. Obstajajo že metode obdelave vrta, kjer se sploh ne štiha ampak se le razpraska morebitna skorja in sadi vrtnine.