Električni prekopalnik

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.960
113
v lokalni ostariji
jurga: ne vem če govoriva o isti zadevi... vrtavkasta brana ni isto kot freza... drugače pa jaz frezam dosti vrtičkov, takrat ko je freza zapeta za lastne potrebe potegnem še tistim ki me poprosijo... je pa 2m širine...

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Aja jaz sem freze privlekel v temo. Jaz imam boljšo rešitev, sploh kidam ne, ga samo pobere.

no,ja nisi je privlekel v temo (sorij ) si pa mi zato poslal komentar ,kolko sem delal za njo ,te te zanima ne 7,ne 14 dni
tongue-1.gif

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
jurga: ne vem če govoriva o isti zadevi... vrtavkasta brana ni isto kot freza... drugače pa jaz frezam dosti vrtičkov, takrat ko je freza zapeta za lastne potrebe potegnem še tistim ki me poprosijo... je pa 2m širine...

verjetno
ne-ne-1.gif

pozdrav.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Jaz si pa sposodim od soseda enga starega tomosovega....

In mi je letos kot sem kasneje videl, padla dol kapica od svecke. Tako da ko sem ga poskusaval prizgat sem prvo spago nacefral in se strgal. grrrr Tako da en kos servisiranja je ze za mano. Sele kasneje se videl da ni kapice. Sosed tud ni M od mehanika, pa bom tukaj povprasal, kje se to dobi, ker se je pac zgubila. Avto deli? na ploscici pa pise: Tomos - Koper; UMO - 08, letnik '90, 36096, 80 ccm, 25 km.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.781
113
pri taščici
Vprašajte kakšne kmetijske svetovalce glede frezanja. Ni to ravno "prijazen" nacin osnovne obdelave zemlje.
Ko sem se preselil sem "soseda" nahecal da mi je celino preoral s TV, sedaj pa lepo stiham tistih dobrih 50m2. Saj ni treba da vse en dan. Pravzaprav jih niti ne morem, ker ko eno parcelo stiham, na drugi se raste
Si pa od najblizjega soseda sposodim spomladi sekalnik da zdrobim veje od obrezovanja drevja in trte. Vsaj ocitno se ni pokazal da ga to moti.
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.881
108
63
štajerska
frezanje je čisto ok.po eni teoriji tudi prekopavanje no dobro, naj bi celo škodovalo....
tista lidlova zadeva pa tudi, če je normalna zemlja ne ilovica. z ilovico pa se bo tudi motokultivator fino namatral

jello

Guru
22. sep 2008
10.179
3.891
113
Štihal s tem ne boš, pa tudi s kakšnim drugim električnim ne, lahko pa z njim zrahljaš zemljo. Jeseni na roke prekopat in gnoj vštihat, spomladi preden narediš grede pa s temle čez letiš. Skratka, tole je bolj nadomestek železnih grabelj kot lopate za štihat.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Štihal s tem ne boš, pa tudi s kakšnim drugim električnim ne, lahko pa z njim zrahljaš zemljo. Jeseni na roke prekopat in gnoj vštihat, spomladi preden narediš grede pa s temle čez letiš. Skratka, tole je bolj nadomestek železnih grabelj kot lopate za štihat.
Uporabljam podoben električni prekopalnik že tam 3...4 leta pa vsako leto jem solato, krompir, korenje, špinačo, kumare... iz svojega vrta. Namesto, da bi me celo pomlad zaradi štihanja vrta štihalo v hrbtu sedaj v 1/10 časa (katerega sem nekoč porabil za štihanje) prekopljem gredo in se nato 9/10 časa nagrajujem s pivom, za dobro opravljeno delo
evil.gif

Namesto, da bi nezrel gnoj v jeseni vštihaval v zemljo ga raje dam na kompostni kup, da do konca preperi in potem zrel kompost potrosim po vrtu. Tako na vrt vnesem tudi manj semen plevela in zmanjšam nevarnost ožiga za globje rastoče poljščine.

PS- Lidlov prekopalnik ima po mojem malce prekratke krake. Sam imam takšnega z 22 cm pa z njim (pač neraven teren) prekopljem okrog 15 cm v globino. Tam, kjer bo krompir pa grem čez večkrat v pasovih, da je obdelana globina okrog 30 cm.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.453
2.585
113
Prekopavanje, štihanje, lopatenje je rekreacija.
pripomočke razumem kot: gremo na sprehod z avtom
smile-1.gif

Kaj pa dolžina kabla? Koliko je to W?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
Prekopavanje, štihanje, lopatenje je rekreacija.
pripomočke razumem kot: gremo na sprehod z avtom
smile-1.gif

Kaj pa dolžina kabla? Koliko je to W?
Tudi delo s prekopalnikom ne poteka brez naporov. Namesto gibov prepogibanja in dvigovanja lopate moraš pri prekopalniku uporabljati več vrst gibov (dvigovanje, vleka...). Praktično si rešen le prepogibanja, katero te tudi najbolj utrudi. Pri dvigovanju (prestavljanju) mogoče dvigaš celo nekaj vrtu več a to ne delaš tako pogosto (manj kot je trajnic in rož v vrtu, redkeje ga dviguješ
evil.gif

Kabel na prekopaniku je dolg 20..30 cm, za ostalo je podaljšek. Moči pa so tam od 700...2000 W. Pač odvisno od števila in premera nožev.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Kakšna pa je kaj teža teh električnih prekopalnikov? Ker meni se prednost bencinskega motorja zdi ravno v tem, da je težak in se lažje zakoplje v zemljo. Sploh kjer je zemlja malo bolj zbita, ker namen prekopalnika ni ta, da ti ti vrhnjo plast 3cm malo rahlja.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kakšna pa je kaj teža teh električnih prekopalnikov? Ker meni se prednost bencinskega motorja zdi ravno v tem, da je težak in se lažje zakoplje v zemljo. Sploh kjer je zemlja malo bolj zbita, ker namen prekopalnika ni ta, da ti ti vrhnjo plast 3cm malo rahlja.
Bencinski je dober, če v bližini nimaš elektrike ali če imaš za obdelati večjo površino (100+ m2). Prednost električnega je, da nimaš problemov z: gorivom, oljem, vžiganjem, smradom... in slabost, da moraš vseskozi paziti na električni kabel.
Teža je tam 10...20 kg. Kako hitro in globoko gre v zemljo je pa seveda odvisno od sestave zemlje. V vrtu se mi prav lepo obnese, ko pa sem poskušal razkopate del travnate ruše (zbita ilovicnata zemlja) mi je pa kar odskakoval od tal in nikakor ni prebil ruše. Ko sem z motiko tu in tam malce prekopal pa sem lahko opravil delo. Sicer ne tako hitro, kot bi prekopal vrt a vseeno prej in z dosti manj napora, kot bi mi ga povzročila motika in grablje.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
ja, kolk sem videl te zadeve, res samo po vrhu malo podrobi. To je OK bolj samo za oko. Narejeni pa ni vredu. (no, kolk je za koga kaj vredu. ) Eni so zadovoljni, da ga sam 3 cm dajo not
evil.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

a sploh kater prekopalnik sfolga ilovico? Ker teli elektricni so vrjetno po izgledu bolj za res lepo mehko zemljo.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Če boš imel pomočnika da bo sedel na prekopalniku da ga ne bo metala v luft ja potem boš morda kaj opravil oz površinsko sfrčkal, Oprosti ampak to ni za nobeno rabo.!