Dvig pritiska vode v hiši

freserovski

Zelenc'
12. sep 2007
26
0
1
Pozdravljeni, kje drugje, če ne tu bom našel pravi nasvet
smile-1.gif

Naše komunalno podjetje se ne da prepričati, da mora zagotavljati dober tlak do hiše, zato bom očitno moral glede tega kaj ukreniti sam. Zanima me, če ima kdo izkušnje s sistemi za dvig tlaka vode, ki so predvsem tihi, če lahko kaj priporočate...

(ali pa obstaja tudi kakšna možnost, da komunalce prisilim, da zagotovijo tlak?)
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Tlak je v vodovodnem omrežju določen s pravilnikom, tudi spodnji. Če je to v mejah pravil nimaš kaj, če ni ponavadi obstaja več opcij ena od teh pa je da ti ponudnik vode nudi neko subvencijo (mesečno, enkratno, ...) za sisteme za dvig tlaka (hidrofor) ali pa ti da tak sistem da celo brezplačno v najem.

Če je tlak v mejah določenih s pravilikom pa je še vedno tebi premajhen boš moral vgradit sistem za dvig tlaka, to so posebne črpalke v taki in drugačni obliki. Cenovno govorimo od pod 100EUR pa do recimo par 100 eur odvisno od zahtev in kvalitete. Vštej še strošek montaže, čeprav osnovno montažo lahko opraviš sam če imaš ok urejen vodovod oz. imaš recimo glavni ventil z navojem tudi v notranjosti objekta.

Glede glasnosti delovanja; kvalitetne hidroforske črpalke so precej tihe. Večina glasnosti povzroča neprimerna montaža. Tu je potrebno računat da črpalka povzroča vibracije ki se prenašajo preko nosilcev in obeh cevi (dovodne, odvodne). Če se te vibracije pravilno zaduši (uporaba gibljivih cevi, montaža črpalke na "plavajoči nosilec") potem črpalke načeloma v druge prostore ne slišiš.

Pri nas (lasten vodovod) je trenutno Grundfos MQ3-35 črpalka. Če hočeš nasvet iz prve roke se izogibaj rešitvam ki imajo sisteme za hranjenje pritiska (klasični hidroforji z membransko posodo).

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik freserovski pravi:
smile-1.gif

Naše komunalno podjetje se ne da prepričati, da mora zagotavljati dober tlak do hiše, zato bom očitno moral glede tega kaj ukreniti sam. Zanima me, če ima kdo izkušnje s sistemi za dvig tlaka vode, ki so predvsem tihi, če lahko kaj priporočate...

(ali pa obstaja tudi kakšna možnost, da komunalce prisilim, da zagotovijo tlak?)
smile-1.gif

kakšen pritisk pa imaš ( koliko barov )
tlak v bajti dvigneš s hidropakom cena 100 - 200€. lahko vse sam narediš
včasih ti vodovodarji ob priklopu tudi napišejo, da si moraš sam zagotoviti ustrezen( visok / nizek ) tlak , ker na nekem območju pač ne morejo tega zagotoviti ( tako je bilo pri meni )

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
iz uradnega lista :

Tlak v omrežju

11. člen

Dobavni tlak je odvisen od hidravličnega stanja in porabe vode in je na mestu obračunskega vodomera pri pretoku nič lahko najmanj 1,5 bar. V izrednih razmerah je minimalni tlak lahko tudi manjši (požar ali večja okvara). Za vsak objekt se v soglasju k lokaciji navede tlak, ki ga omogoča normalno stanje v vodovodni mreži.

Praviloma tlak v omrežju ne sme presegati 6,0 bar.

freserovski

Zelenc'
12. sep 2007
26
0
1
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
smile-1.gif

smile-1.gif

kakšen pritisk pa imaš ( koliko barov )
tlak v bajti dvigneš s hidropakom cena 100 - 200€. lahko vse sam narediš
včasih ti vodovodarji ob priklopu tudi napišejo, da si moraš sam zagotoviti ustrezen( visok / nizek ) tlak , ker na nekem območju pač ne morejo tega zagotoviti ( tako je bilo pri meni )

Tlak je tam nekje 0.6 bara, niha, včasih je več, včasih manj... So dnevi, ko recimo topla voda iz zalogovnika teče res zelo slabo. Na komunali se izgovarjajo, da nimajo sredstev, da so naredili vse kar so lahko,... (mislim, da tudi pri meni piše, da moram sam zagotovit tlak, s tem so se odkrižali svoje odgovornosti).

Torej sistemi z zalogovnikom (X litrov) niso OK? Sem imel v mislih ravno to, da se pumpa ne vklaplja za vsak kozarec...

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če hočeš nasvet iz prve roke se izogibaj rešitvam ki imajo sisteme za hranjenje pritiska (klasični hidroforji z membransko posodo).

Poveš še razloge?
Hvala.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Sistem z zalogovnikom/tlačno posoda pomeni (vsaj meni) dve (tri) veliki slabosti.

Nihanje v pritisku je večje kot pri pametni pumpi, to recimo pomeni da ko imaš prazno tlačno posodo je pritisk manjši kot pa ko imaš polno oz. ko dela črpalka (delovni tlak na zračni strani je res lahko višji in dodatno reduciran ampak sprememba pritiska je vseeno zaznavna). Da je manj vklopov vsaj za te poceni z 25l posodami ne drži, več ali manj vsakič ko natočiš kaj več kot kozarec vode ti itak vklopi črpalko (in še dodatno zaniha tlak).

Vse skupaj je moteče, rešitev bi bil res enormna tlačna posoda ki pa vzame veliko placa (to lahko kadarkoli dodaš). Recimi pri meni je na topli vodi itak ločena (25l) tlačna posoda in če bi odprl samo toplo vodo potem mi prazni posodo in ne vklopi takoj črpalke. Je pa res da skoraj ne odpiram samo tople vode ker je lajtnga kratka in voda ponavadi "vroča" tako da itak mešaš z mrzlo kar pa rezultira v takojšnem vklopu črpalke in enakem pritisku.

Druga slabost teh s tlačno posodo (sploh če bi imel večjo) je da ti drži vodo na temperaturi kot jo ima prostor. Recimo pri meni v kurilnici bi to pomenilo da bi imela voda pozimi in poleti nad 20C (tudi do 30C) kar je precej nad dejansko temperaturo vode iz "zemlje". Tako da priteče potem s tlačne posode najprej topla voda po pol minute dobiš pa "svežo" mrzlo vodo (in kondezacijo na posodi). Da tole ni najbolj higienično tudi ni potrebno razlagat. Če imaš posodo nekje v "kleti" potem tole ni problem.

Tretja slabost je da membranske tlačne posode zahtevajo vzdrževanje (pumpanje duše) in imajo dokaj kratko življensko dobo. Boljše posode ki niso membranskega tipa so ponavadi precej velike (par 100l) in drage (1000EUR) in se pomojem za hišni vodovod ne splačajo. Še vedno imajo pa vsaj eno od prej omejenih slabosti.

Brez posode vse prej omejene težave izginejo, zasede manj (nič) placa, tlak je ves čas enak, temperatura vode enaka dovodni, vzdrževanja ni (ajd mehanski filter je pametno imet pred črpalko) in edina slabost je da črpalka veliko dela oz. se veliko vklaplja. Kar pa načeloma ni slabost če kupiš ok črpalko ker je narejena da ji to ne povzroča problemov oz. da je narejena za delo v takem režimu.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.152
113
katere pumpe potem predlagaš..recimo da j tlak konstanten za zajem deževnice recimo kot sanitarna voda?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.699
1.335
113
Mah kompliciraš no. Cel roman. Malo nihanja (če) je toliko moteče kot 0,6 bar tlaka vode? OP-ju predlagam naj gre v Bauhaus, vzame od Gardene hidropak za cca. 200€ s petletno garancijo in bo stvar rešena. Priklop hidropaka takoj za števec in gas.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
katere pumpe potem predlagaš..recimo da j tlak konstanten za zajem deževnice recimo kot sanitarna voda?

Sem napisal da imam Grundfos MQ3-35 (dobiš jo v 3h različnih močeh/variantah), dela BP. Je pa cena skoraj 500EUR.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Mah kompliciraš no. Cel roman. Malo nihanja (če) je toliko moteče kot 0,6 bar tlaka vode? OP-ju predlagam naj gre v Bauhaus, vzame od Gardene hidropak za cca. 200€ s petletno garancijo in bo stvar rešena. Priklop hidropaka takoj za števec in gas.

0.6 bar ni moteče, se navadiš!
grin1.gif

Moteče pa je ko odpreš pipo pa daš spodaj kozarec in voda najprej odnese cedevito iz dna ali pa ko se tuširaš in zaradi različnih dolžin lajtng in neenakomernih padcev pritiska vsake pol minute dobiš ali sunek mrzle ali pa vrele vode v mednožje!
evil.gif

Tako namreč delajo tisti hidroforji za 100 EUR. Dobiš pa tudi v rangu 500 EUR take s posodami ki lepo držijo pritisk glede na delovanje črpalke. Ne vidim pa neke prednosti pred dobrimi "brezposodnimi" rešitvami.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska

ti kompliciraš tam ko ni treba.

nihanje pritiska se lepo uravna z tlačnim reducirnim ventilom
4238_5332_reducirni_ventili_z_manometrom.jpg

nekaj takega imam sam. nastavil na 3 bare.
cela zadeva se postavi na vhod vode v bajto.
zadeve delujejo

gre takole takole. glavni ventil, razni filtri za vodo, hidropak, reducirni tlačni ventil... vmes po želji še par ventilov ( če se kaj pokvari....)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Reducirni ventil pa deluje na vhodni pritisk in si naredil točno nič (sunkov itak ne pobere ker je prepočasen)!
grims-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
deluje. na vhodni pritisk , ki je v tem primeru izhodni iz hidropaka recimo 6 barov. tlačni ventil nastaviš recimo na 2 bara pa je. četrt bara gor ali dol

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.287
113
Citat:
smile-1.gif

smile-1.gif

Grundfos mq ti je najboljsa resitev

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Reducirni ventil pa deluje na vhodni pritisk in si naredil točno nič (sunkov itak ne pobere ker je prepočasen)!
grims-1.gif
Hidrofor nastaviš v meje 3,5...4 bar in za njim montiraš reducirni ventil 3 bar. Ko bo pred reducirnim ventilom padel tlak pod 3,5 bar se bo črpalka zagnala, ti pa za reducirnim ventilom tega niti opazil ne boš= imel boš vseskozi 3 bar pritiska.

Pogosti vklopi črpalke vplivajo tako na njeno življenjsko dobo, kot na razmere v električnem omrežju (veliki zagonski tokovi...prenapetosti...višji harmoniki= možnost okvar elektronskih naprav)

PS
hidropak= črpalka + kontaktni manometer
hidrofor= črpalka + rezervoar + kontaktni manometer

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Glede mehanskofludnega dela se ne mislim prepirat. Pri elektriki pa za soft start sisteme še nisi slišal? No boljše črpalke jih imajo, hidroforji za 100 EUR pač ne.

Glede življenske dobe je pa stvar trivialna, seveda ni noben problem narediti motorja ki bo zdržal miljon in več vklopov in izklopov, vprašanje je koliko to stane oz. ali se proizvajalcu splača!
grims-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.152
113
dobra ideja, hvala.

Kaj pa za nižanje tlaka?regulator? Jaz mislim da sem pri zgornji meji, bomo še zmerili natančo ko bo narejen fizični preklop na hiši.