Te dni se bo veliko stvari podražilo, pa me zanima če sem prav razumela ko je blo po tv da se bodo kruh, moka, mleko.... podražili samo od slovenskih proizvajalcev in ne od tujih. Se pravi da se bodo podražile stvari narejene v Sloveniji.
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Te dni se bo veliko stvari podražilo, pa me zanima če sem prav razumela ko je blo po tv da se bodo kruh, moka, mleko.... podražili samo od slovenskih proizvajalcev in ne od tujih. Se pravi da se bodo podražile stvari narejene v Sloveniji.
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...
Ja, ampak če se spominjamo zlatih časov Jankoviča, je prehrambeno industrijo hudo stisnil. Mislim, da je čas, da tudi trgovci nekoliko znižajo svoje marže.Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...
in pa seveda proizvajalci... trgovci ob trenutnih podražitvah trdijo, da so proizvajalci podražili za toliko, kot dražijo oni (explicitno so omenjali žito)
Tudi tujih in ne samo hrana:Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Ste se kar veselo razpisali. Mene pa še vedno zanima če so se podražili samo izdelki slovenskih proizvajalcev ali tudi tujih?
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...
Se popolnoma strinjam. Poleg tega smo (so) potrošniki veliko krivi tudi sami. Trgovine "morajo" biti odprte skoraj 24/7, hkrati morajo pa na policah vedno imeti svež kruh. Ljudje so tako izbirčni, da popoldne ne kupujejo jutranjega kruha. Posledica vsega je, da trgovci naročajo preveč kruha, stran vržen oz. vrnjen kruh se pa zaračuna (ali trgovec v maržo, ali pek v ceno), v vsakem primeru smo si za visoko ceno kruha krivi sami potrošniki.
Je pa logično, dokler bo v Sloveniji živela potrošniška kultura in bo nedelja namenjena družinskemu izletu v trgovino ter polnjenju vozičkov, bo tako. Ne glede na dan in/ali uro so v trgovskih centrih kupci, vozički pa tako polni, kot da se bo čez eno uro začela vojna. Dokler bodo trgovci prodali vse kar postavijo na polico, bodo šle cene tudi gor.
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...