DURS - novi predpisi

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Navedeno je, da v tujini ne veljajo ti naši predpisi glede gotovine, iz česar seveda lahko logično izpelješ, da pač tam kupiš našo vinjeto za keš b.p.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Navedeno je, da v tujini ne veljajo ti naši predpisi glede gotovine, iz česar seveda lahko logično izpelješ, da pač tam kupiš našo vinjeto za keš b.p.

Mogoče se ponuja kakšna nova tržna niša za obmejne kraje... izvoz iz Slovenije do prve vasi v Avstriji in prodaja nazaj Slovencem - na keš z davčno.

(Malcom, ko se boš šel to, ne pozabi še meni nakazati 10% za idejo).

grin1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.511
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Hm, to ni nikjer navedeno v tej razlagi...

V tej razlagi res ne... ker je to ze prej veljalo... Ce pride inspektor se lahko spotakne ob to, da je bil prijavljen strosek za refundacijo, ki ni pokrit s sluzbeno potjo... Tako je bilo razlozeno s strani nasega racunovodskega servisa ...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
ksz

Sem gledal Slakov intervju z Janšo. In Janša je zatrdil, da se bo ta anomalija s 50 € ukinila v najkrajšem možnem času.

Ga držim za besedo...

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Saj razumen človek take uredbe ne more podpirat
Nekje sem zasledil naj bi sedaj prestavili mejo na 1000€,po mojem za kaj takega ni potrebe, samo nazaj naj dajo kot je bilo

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Evo sem še na prvi roki zdaj v dveh tednih izkusil neumnost tega zakona.

Prvi primer, s klubom smo šli na večerjo, ampak ker ni bilo predsednika s kartico, nismo mogli vzet računa na klub, ker so se menili brez mene, jih nisem mogel spomnit naj razbijejo račune na 3 dele po 50.

Danes bi moral dobit potne stroške za vožnje na treninge/tekme. Ne morem dobit na roko tistih par fičnikov, ker presega 50€.
rolleyes-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Saj razumen človek take uredbe ne more podpirat
Nekje sem zasledil naj bi sedaj prestavili mejo na 1000€,po mojem za kaj takega ni potrebe, samo nazaj naj dajo kot je bilo

Jurja je kar realno, ali še več, zaradi inflacije. 420€ je ostanek starih 100 jurjev, dandanes za isti nakup rabiš že 1000€.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ja 0.37 absolutno gor, tisto 420 pa je zame že sprejemljivo ,1000 še boljše

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Racunov izrecno ne smejo razbijat, kolikor vem.

Sicer pa, kakor jaz razumem, bi vzel racun na firmo/klub in placal s svojo kreditno/drugo kartico. Vazno je samo, da je denar sledljiv, kar pa tvoja kartica definitivno je.

In zato se mi zdi da se okoli teh 50EUR limita dela preveliko famo. Gres, placas s svojo osebno, dobis povrnjeno.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
ne-ne-1.gif

Plačati moraš s poslovno kartico, ne z osebno...

Pa če nek mali s.p. posluje praktično samo gotovinsko (da nima POS terminala), mora sedaj polagat gotovino na poslovni TRR, da lahko nabavi surovine ali podobno, čeprav je pred leti bilo zakonsko urejeno, da ni več obvezno polaganje gotovine na TRR.

To je brezvezen ukrep, ki ne rešuje ničesar. Če nekdo na črno nabavi material, ga bo v vsakem primeru, z ali brez te omejitve. Če pa ga nabavi "legalno", je pa popolnoma vseeno, ali ga plača z gotovino ali pa s poslovno kartico, ker račun gre v vsakem primeru na računovodstvo, DURS ipd.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Sedaj firm a z blokiranim racunom se vedno lahko posluje, sedaj Bo mnogo tezje. LP

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Zdaj pa povej KAKO dobiš povrnjeno?

hint: izplačilo iz blagajne ne gre, ker presega 50,- EUR

In tako se zgodi, da si prisiljen za podjetje zlagati svoj denar, za to plačilo nekdo plača provizijo (uporaba privat plačine kartice), podjetje tebi sicer lahko nakaže "kadarkoli" (spet provizija) - lahko ti pa nakaže šele ob izplačilu plače (in tako še dlje kreditiraš svojega delodajalca). Zakaj že? Zato, ker nekdo misli, da bo z omejevanje poslovanja z gotovino preprečil muljažo.
stupid-1.gif

Še bolj zanimivo postane ko nekoga pošlješ na službeno pot v tujino (v neko vukojebino, kjer ni zagotovila, da bo lahko plačeval s karticami). Torej se odločiš za izplačilo avansa v višini npr. 1.500,- EUR (zaradi mene tudi 51,- EUR) - lej ga šmenta, ker presega famoznih 50,- EUR mu tega ne smeš izplačati v gotovini in se potemtakem odločiš za nakazilo na TRR - na tem TRR pa blokada banke zaradi "name it".
Pa še niti blokada ni potrebna - dovolj je, da ima zaposleni (in podjetje) smolo in ima zaposleni prometno nesrečo s smrtnim izidom (ja vem - black scenarij, ampak še vedno verjeten). Kako bo podjetje prišlo nazaj do svojega denarja?

Pa tudi "vračilo" preplačanega avansa ne gre čisto enostavno - zaposleni mora spet nazaj nakazati delodajalcu. Čigav strošek so provizije ob plačilu nazaj?

In NE - nimajo vsa podjetja debetnih ali kreditnih kartic, da bi se vsemu temu izognili. Pa tudi če jih imajo se znajo pojaviti zgoraj opisane težave.

Skratka - omejitev 50,- EUR za gotovinsko poslovanje je neumnost, da je ni večje.
jezen.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
V glavnem, fušarji delajo dalje, legalni imajo novo oviro. Včasih se človek vpraša, kaj točno vzpodbujajo s temi debilnostimi od zakonov.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
Sedaj firm a z blokiranim racunom se vedno lahko posluje, sedaj Bo mnogo tezje. LP

In sedaj naj 90% (številka potegnjena iz "lufta") preostalih poslovnih subjektov iebe ježa, ker davčna (ali katera druga služba) ni sposobna opraviti svojega dela in pokasirati kar je cesarjevega ali na druge načina preprečiti poslovanje subjektom, ki bi že zdavnaj morala biti pokojna?
stupid-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
V glavnem, fušarji delajo dalje, legalni imajo novo oviro. Včasih se človek vpraša, kaj točno vzpodbujajo s temi debilnostimi od zakonov.

zmaga.gif