1. Mi smo sicer iz okolice MB (do LJU nekje 140km, do BUD nekje 350km) in smo leteli s FlyDubai iz Budimpešte ravno zaradi boljših ur leta in kot si rekel, precej cenejših kart (mislim, da smo za 3 osebe prišparali skoraj 400 eur). Na madžarskem uporabljajo vinjete (kupiš preko neta, 10dni = 3640huf = 10,22 eur) in tudi parking je v sklopu letališča (pravtako lahko rezerviraš preko neta, "Holiday parking" = 8dni = 6990huf = 19,63 eur) cenejši kot v LJU. Tudi ceste po madžarski so vredu (edino na postajališčih po večini samo 1 oseba zna koliko-toliko angleško). Če grete komaj jeseni, mogoče glejte tudi ponudnika Wizzair - včasih ima smešno poceni karte v Dubaj (direktni let v obe smeri sem večkrat videl že za okoli 60 eur, brez heca, sploh poleti in jeseni). Ampak moraš imet srečo in res spremljat (mogoče nastaviš kaki price alert na skyscanner). Ampak pri wizzair imaš na voljo malo prtljago (40x30x20), normalna prtljaga za doplačilo; ampak vseeno lahko zelo poceni prideš v Dubaj (ali Abu Dhabi). Tudi iz Dunaja imajo na novo linijo v Dubaj in Abu Dhabi.
2. Če mislite uporabljat metro, potem glej, da bo metro postaja blizu nastanitve. Vam pa priporočam javni prevoz, deluje dobro in je poceni. Mi smo enkrat bivali v
Rose park hotel Al Barsha (metro čez cesto), nazadnje pa
Millennium Place Dubai Marina (metro oddaljen par 10 metrov, plaža pa nekje 10 minut hoje). Problem hotelskih busov je, da si odvisen na uro (odhodi so ob določenih urah) in tudi traja kar nekaj časa, da pride do plaže (eni hoteli imajo buse, ki se vstavijo pri več hotelih). Enkrat smo se vozili s tem busom skoraj 1 uro do plaže zaradi zabasanosti cest, čeprav je verjetno za dobrih 15 minut vožnje ob praznih cestah. Če se boste želeli skopat v morju večkrat, ti priporočam nastanitev v bližini plaže (verjetno kar v predelu Dubai Marina) - mogoče kar ta hotel (Millennium Place - je še za dokaj normalno ceno). Mi smo se šli skopat par krat, nismo pa nekaj ležali na plaži.. Jest se da skoraj vsepovsod in za normalne denarje. Najdeš doli kaj češ za jest skoraj na vsakem vogalu.
3. Glede ogledov nebom izgubljal besed, kaj vam paše... Rad pa bi vas opozoril, da imajo nabite cene za oglede v urah okoli sončnega zahoda (nekje pol dražje kot navadne cene) in v tistih urah je tudi največja gužva... Rad bi vas tudi opozoril, da bo večina ogledov vzelo precej več časa kot boste imeli v planu (glede na google maps in ostalo...
). To pa enostavno zato, ker je Dubaj velik, dosti je hoje (npr.: po mojem hodiš vsaj pol ure iz metro postaje do vhoda za burj khalifo - to so ogromni hodniki in stavbe). Pa npr.: Miracle garden je tudi velik za popizdit, računajte slabe pol dneva (s potjo tja in nazaj)...
4. Mi smo do sedaj vedno bili zadnji teden v novembru in lahko rečem, da je super termin. Podnevi vroče (okoli 32 °C), ponoči pa super (okoli 25°C, tam do polnoči), morje pa dobrih 28 °C. En kolega je bil sicer v sredini oktobra in je rekel, da je bilo podnevi prevroče.
5. Sicer nikoli nismo rentali avta v Dubaju, ampak mislim, da z javnim prevozom prideš kam češ - po zelo ugodnih cenah... Tudi v Abu Dhabi.
P.S.: Če boste prvič tam, priporočam tudi "
Big Bus" (hop on hop off) avtobuse. Ti avtobusi vozijo po Dubaju mimo veliko znamenitosti (tudi starega dela mesta) in se lahko voziš na odprti strehi (fajn za kako lepo sliko naret). No, in ti avtobusi vozijo po določenih rutah (sedaj okleščenih zaradi kovid) in skočiš dol, kjer ti paše (in potem nazaj gor, ko ti paše). Res fajn za videt Dubaj. In mi smo enkrat vzeli "Combo" karto, s katero smo imeli vključen tudi 1 dan big bus v Abu Dhabi-ju (in prevoz iz Dubaja v Abu Dhabi). Če greste v Abu Dhabi, nujen ogled mošeje, res je nekaj posebnega... In tudi mimo Ferrari world pelje ta avtobus in še marsikje.
Če te zanima še kaj več, se zmenima preko ZS in se bova slišala preko telefona, ker se mi ne da več tipkat...