DSLR z veeeliiiikim zooomom

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Kupil bi kakšen rabljen DSLR z objektivom z veeeeeeliiikiiim zoomom.
Po možnosti rabljen od koga, ki ima ohranjenega. Pa ne ful starega.

(Nisem nek fotograf, vendar pa bi rad na tekmah fotografiral svoja otroka.... in zato rabim kar ornk zoom)
Hvala.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Pri rabljenih je bolj odvisno kaj boš dobil kot to kaj boš izbral. Težko je tudi da boš dobil body in pravi objektiv skupaj, tako da glej tudi posebej.

Problem je tudi v tem da boš za majhen denar težko dobil objektiv, ki bi imel velik zoom in bil hkrati dovolj svetel. Tako da je precej odvisno od tega koliko denarja imaš na voljo.

I

Izbrisan uporabnik 474

Prvo je vprašanje, če sploh kdo prodaja DSLR-a v kitu z zoom objektivom.
Drugo pa je, da te bo novi kompakt, ki jih je prilepil tesfalar, prišel veliko ceneje kot DSLR (rabljen).
če se ti gre samo za memory photos, bo kompakt veliko bolj uporaben, slike pa več kot zadovoljive...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
kompakt in tekme - pozabi na okej fotke. tu je moj predlog sledeči: (ne bo pa poceni, bo pa zmagovito)

nabavi rabljen body nekega srednjega ranga, ali Nikon D300 ali Canon 40D/50D. bodyje dobiš za cca. 500€. še 500€ za objektiv ala 70-300 ali celo 70-200 2.8, Sigmin, rabljen, in si za 1000€ dobil zelo soliden komplet.

lahko pa najameš mene, pa ti za neko normalno fotko fotkam otroke ...
evil.gif

šalo na stran - težko boš tu poceni prišel čez, pa da bi spotoma dobil kolikor toliko zgledno fotko. žal ...

je pa res, da sem tekmo NK Maribor - SC Braga delal nekje s tribune, s cca. 2-3 vrste, 300 mm na 1.6 krop fotiču in se je dalo prav lepo delat.
smile-1.gif

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
cry12bpy.gif

Pa kaj je z vami, fotografi? Ja, vem da brez SLRa in superduper objektiva ne moreš prodajat slik in od tega živet, AMPAK ali res (pa povej čisto pošteno) misliš, da ne moreš naredit slike otrok za v album z aparatom za manj kot 1.000 EUR?
Ljudje imamo pač malo različne kriterije, kaj je to sprejemljivo. Jaz VEM (zase, jasno), da lahko s katerimkoli kompaktom z mojega seznama naredim popolnoma dobro fotografijo mulca s tekme. Ker bom itak slikal ko bo sonce, pa tudi če s kake tekme ne bo nobene uporabne, kaj potem? Saj je naslednji teden naslednja, bmk, ne živim od tega. Ampak od 700 EUR, ki bodo ostali v denarnici in za katere bom celo familjo peljal za teden dni smučat.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Odvisno kateri šport. V dvorani brez flasha je izjemno težko dobro fotko naredit s kompaktom. Še z dsrjem je težko.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Kako ti pa v dvorani kaj uspeva? Ker za na sonce nam je jasno, da ni treba nujno slrja + objektiva za jurja.

I

Izbrisan uporabnik 474

KSZ

Fant bi rad imel memory fotke, ne pa si filal svoj ego z športnimi slikami po blogih... In tukaj pač kompakt zmaga. Ker mogoče mo mulc naslednjo leto opustil ta šport pa bo šel k baletu al pa izdeloval ogrlice, ki jih bo treba slikat. In potem spet nov objektiv?
V tem primeru je kompakt way to go. Ceneje, preprostejše, lahko začneš slikat "out of the box", pri DSLR-u pa bo najprej 2 tedna literaturo študiral.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Vdam se. Bom še jaz kupil SLR.
Za otroke do tekme vozit pa Imrezo WRX. Ker manj kot najbolj zmogljivo kar trg ponuja je nesprejemljivo. Čeprav ne rabim, ne znam uporabljat in bi deco manj metalo po golfu dizlu, pa še jaz bi ceneje skozi prišel.

Pa še eno pitanjce za fotomojstre: zakaj se v letu 2011 še vedno tlači "d" pred (d)SLR? A ni analogija že toliko out, da je to nepotrebno?

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Jaz pa tebe ne razumem kaj se razburjaš in pišeš nekako posmehljivo na nas fotografe. Človek je vprašal po dslr-ju torej ve kaj to pomeni glede cene in mogoče megazoom kompakta že ima in z njim ni zadovoljen. Ne vem, ugibam, ne napadam kot ti. Pa kaj je za nekoga uporabna fotografija za v družinski album je zelo subjektivna zadeva. Pač gredo vse stvari naprej in folk ni več z vsakim šklocem zadovoljen, samo da pač je. In če hočeš več pač plačaš več. Res ne razumem tvojega razbujenja. Sej si v prvem pripsevku lepo izrazil svoje mnenjen, h kateremu se do neke mere pridružujem tudi sam ampak potem pa tile izpadi posmeha na fotografe.
Zakaj DSLR...ja ker to preprosto je. Kaj te tukaj spet moti. In ja tudi SLRji so še v uporabi, zakaj pa ne?

In ja sem vesel, da tebi zadostuje kompakt. Hvala bogu in dobro zate ker toliko ceneje prideš čez. Za moje potrebe/želje/oči mi to žal ne zadostuje, kaj sem torej kekec ker nimam še Imprece za v vrtec?
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Ne takoj bit užaljen, no... Nič nisem pisal posmehljivo o fotografih, napisal sem samo (na moj, mogoče zate malo čuden način), da fotografi pretiravate. Ne moreš človeku, ki napiše:
Citat:
Uporabnik lovelove pravi: ...Nisem nek fotograf, vendar pa bi rad na tekmah fotografiral svoja otroka....
takoj predlagat nekaj za jurja.
Moja poanta je šla v smeri, da ni treba vedno topshit robe predlagat, marsikomu zadostuje kaj drugega, kot tudi sam ugotavljaš.
Drugače pa ne skrbi, sem dal skozi tako SLRje kot DSLRje in kompakte. In ker sem prepričan, da je za >99% alterašev SLR (pa naj bo analogen ali digalen) preveč, to tudi povem. Ampak če ga pa če vsi imajo...

masevc

Guru
2. sep 2007
3.507
889
113
bonk.gif

ne vem kaj se napenjaš, saj je sam izrazil željo za dslr-ja in velikim zumom. Nikjer ni spraševal po tem, kar mu predlagaš ti. Najprej sem mu celo mislil predlagati še kak daljši zum, pa raje nisem.
evil.gif

drugače pa ja, vožnja z Imprezo al pa Micko je zakon. Verjemi, da otroc uživajo v njej
aplauz.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jaz uporabljam slr za "slike za v album", ker s tistimi iz kompaktov pač nisem zadovoljen. Pa drugače se s fotografijo niti ne ukvarjam veliko. Bom enkat zamenjal slr s čudom brez špegla, kompakta pa vseeno ne bi.

Sicer pa naslov teme "DSLR z veeeliiiikim zooomom" omeji debato na... slrje. Ker so poceni objektivi ala tamron 70-300 v dvorani res povsem neuporabni si pač hitro na jurju+ tudi če kupuješ rabljeno.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Ne skrbi, nisem jaz nič kaj užaljen
wink-1.gif

Finta je v tem, da so zrcalci (tudi tisti s polno avtomatiko - green button) postali blazno dosegljivi kar se pozna pri številu "nevednih" uporabnikih.

Skratka, na avtorja. Povej malce več, torej kaj boš slikal in predvsem kakšen budget imaš. Pa tudi koliko volje in energije imaš na razpolago za vlaganje v fotkanje
smile-1.gif